Ο Ομπάμα “έκλεισε” προσωρινά τα σχόλια στο Instagram λόγω Αφγανιστάν

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έκλεισε για λίγο τα σχόλια στη σελίδα του στο Instagram, χθες, Δευτέρα 16 Αυγούστου, αφού κατακλύστηκε από μηνύματα ακολούθων του, οι οποίοι του ζητούσαν να κάνει κάτι για να βοηθήσει τον αφγανικό λαό μετά την ξαφνική κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν.

Μέχρι στιγμής, ο Ομπάμα δεν έχει κάνει κάποια δήλωση σχετικά με την επιδεινούμενη κατάσταση στο Αφγανιστάν. Η πιο πρόσφατη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφορούσε τα όρια της ψηφοφορίας σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες.  «Το Αφγανιστάν χρειάζεται τη βοήθειά σας. Σας παρακαλώ βοηθήστε το Αφγανιστάν», έγραψε ένας χρήστης.

«Το αίμα του αφγανικού λαού είναι στα χέρια εκείνων που παρέμειναν σιωπηλοί μπροστά στην καταπίεση και έκαναν φίλους τους Ταλιμπάν. Η ιστορία δεν θα ξεχάσει το έγκλημά σας», έγραψε ένας άλλος», πρόσθεσε.

«Τι έχουμε καταφέρει στο Αφγανιστάν αν γυρίσουμε την πλάτη μας και φύγουμε τώρα; Μας χρειάζονται! Δεν είναι αυτός ο αμερικανικός τρόπος! Δεν τα παραδίδουμε όλα και τρέχουμε! Μένουμε και παλεύουμε και μέχρι να τελειώσει η επίλυση των ζητημάτων, που είναι η πραγματική ανεξαρτησία!».

Πριν επιβληθεί ο περιορισμός στα σχόλια, όσοι έγραφαν σχόλια προσέθεταν μεταξύ άλλων, τα hashtags #help_afghanistan και #afghanistanisbleeding.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Barack Obama (@barackobama)

Το ίδιο χρονικό διάστημα, τα σχόλια στο προφίλ της Μισέλ Ομπάμα στο Instagram είχαν επίσης, απενεργοποιηθεί.

Εκπρόσωπος των Ομπάμα δήλωσε στο Fox News ότι «δεν υπήρξε καμία πρόθεση από την πλευρά μας», ούτε δόθηκε κάποια εξήγηση γιατί συνέβη αυτό.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο πρώην πρόεδρος δεν είχε «κανένα περαιτέρω σχόλιο» σχετικά με το Αφγανιστάν και αναφέρθηκε στα σχόλια του πρώην Αμερικανού προέδρου τον Απρίλιο, όταν επαινούσε την «τολμηρή ηγεσία» του Μπάιντεν για την απόφασή του να αποχωρήσει.

«Ήταν ένας μακρύς και επίπονος αγώνας στο Αφγανιστάν ο οποίος έχει τις ρίζες του στην απάντησή μας στην πιο θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στην πατρίδα των ΗΠΑ στην ιστορία μας», είχε πει ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι τα στρατεύματα και οι διπλωματικοί υπάλληλοι «μπορούν να είναι υπερήφανοι για τις προσπάθειές τους να αποδώσουν δικαιοσύνη για την 11η Σεπτεμβρίου, να καταστρέψουν το καταφύγιο της Αλ Κάιντα, να εκπαιδεύσουν τις Αφγανικές Δυνάμεις Ασφαλείας και να υποστηρίξουν τον λαό του Αφγανιστάν».

Σε ομιλία του τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι εμμένει στην απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα και επέρριψε ευθύνες στην αφγανική κυβέρνηση για την αποτυχία της να υπερασπιστεί τη χώρα.

Η πολιορκία των Ταλιμπάν βάζει σε κίνδυνο τις Αφγανές γυναίκες και τα κορίτσια καθώς είναι πολύ πιθανό να χάσουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση και την απασχόληση αλλά και τις απλές, καθημερινές ελευθερίες.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αντιμετωπίσει έντονες επικρίσεις για την αντίδρασή της στη ραγδαία κατάρρευση της Αφγανικής κυβέρνησης και τη χαοτική προσπάθεια εκκένωσης των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν επέκρινε τον Αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γκάνι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τη Δευτέρα, λέγοντας ότι δεν εκτίμησε σωστά την ικανότητα των αφγανικών δυνάμεων να πολεμήσουν τους Ταλιμπάν.

«Όταν φιλοξένησα τον πρόεδρο Γκάνι και τον πρόεδρο του Αμπντάλα στον Λευκό Οίκο τον Ιούνιο, και όταν ξαναμίλησα τηλεφωνικά με τον Γκάνι τον Ιούλιο, είχαμε πολύ ειλικρινείς συζητήσεις. Μιλήσαμε για το πώς το Αφγανιστάν θα πρέπει να προετοιμαστεί για να πολεμήσει τους εμφυλίους πολέμους μετά την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού και να εξαλείψει τη διαφθορά στην κυβέρνηση. Μιλήσαμε εκτενώς για την ανάγκη να ενωθούν πολιτικά οι Αφγανοί ηγέτες. Απέτυχαν να κάνουν οτιδήποτε από αυτά», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Τους προέτρεψα επίσης να εμπλακούν στη διπλωματία, να επιδιώξουν μια πολιτική διευθέτηση με τους Ταλιμπάν. Αυτή η συμβουλή απορρίφθηκε κατηγορηματικά. Ο κ. Γκάνι επέμεινε ότι οι αφγανικές δυνάμεις θα πολεμούσαν. Αλλά προφανώς έκανε λάθος», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

ΠΗΓΗ: Daily Mail

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος