Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας «αποστειρωμένης ζώνης» στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου θα διανέμεται ανθρωπιστική βοήθεια χωρίς να έχουν πρόσβαση οι μαχητές της Χαμάς. Η δήλωση έγινε στο πλαίσιο της παρουσίασης ενός τριφασικού σχεδίου για την επανέναρξη της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο dpa.
Το μέτρο, το οποίο υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αμφισβητείται από τον ΟΗΕ και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες προειδοποιούν ότι ο άμαχος πληθυσμός πλήττεται ήδη από την πείνα και έχει όλο και πιο περιορισμένη πρόσβαση στη βοήθεια. Την ίδια ώρα οι Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι θα κλείσουν οι εγκαταστάσεις ύδρευσης καθώς το Ισραήλ ενισχύει την επίθεση.
Οι χρόνιες ελλείψεις νερού στη Γάζα επιδεινώνονται καθώς η διευρυνόμενη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ προκαλεί νέα κύματα εκτοπισμού – και τα εργοστάσια αφαλάτωσης και υγιεινής ξεμένουν από καύσιμα.
Το γραφείο ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι εταίροι του προειδοποιούν ότι, χωρίς την άμεση παράδοση καυσίμων, είναι πιθανή η πλήρης διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ επέβαλε τον αποκλεισμό της βοήθειας στις αρχές Μαρτίου – ο οποίος μόλις τώρα χαλαρώνει – έκοψε επίσης τις γραμμές μεταφοράς ενέργειας στις κύριες μονάδες αφαλάτωσης – μια ζωτικής σημασίας πηγή νερού για τους κατοίκους της Γάζας. Είπε ότι τα μέτρα αυτά ήταν για να ασκηθεί πίεση στη Χαμάς να απελευθερώσει τους υπόλοιπους ομήρους που κρατάει.
Παρόλο που το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα επιτρέψει πλέον την είσοδο βασικών προμηθειών στη Γάζα, μέχρι στιγμής αυτό δεν περιλαμβάνει καύσιμα. Ωστόσο, λίγο πόσιμο νερό φορτώθηκε στα δεκάδες φορτηγά του ΟΗΕ που έχουν εισέλθει στη λωρίδα – με τις προμήθειες να μην έχουν ακόμη διανεμηθεί.
Οι ομάδες αρωγής έχουν συγκεντρώσει ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρεται από περίπου 90 φορτηγά, από τα συνολικά σχεδόν 200 που έχουν εισέλθει Γάζα από τότε που το Ισραήλ άρχισε να επιτρέπει την είσοδο περιορισμένων αγαθών στις αρχές της εβδομάδας, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.
Οι ομάδες βοήθειας αντιμετώπισαν σημαντικές προκλήσεις στη διανομή της βοήθειας λόγω της ανασφάλειας, του κινδύνου λεηλασίας και των προβλημάτων συντονισμού με τις ισραηλινές αρχές, πρόσθεσε ο Jens Laerke, εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ OCHA.
Η βοήθεια που το Ισραήλ επιτρέπει να εισέλθει στη Γάζα είναι «σταγόνα στον ωκεανό» για τον ΟΗΕ, αναφορικά με τις ανάγκες του παλαιστινιακού λαού.
Στην πρώτη φάση, το Ισραήλ θα επιτρέψει την είσοδο βασικής επισιτιστικής βοήθειας στη Γάζα για την αποτροπή μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης. Η δεύτερη φάση, που αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγες ημέρες, προβλέπει το άνοιγμα σημείων διανομής τροφίμων από αμερικανικές εταιρείες. Στην τρίτη φάση, οι ισραηλινές αρχές θα δημιουργήσουν μια «ουδέτερη ζώνη», χωρίς την παρουσία της Χαμάς, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής παράδοση της βοήθειας στους εκτοπισμένους αμάχους.
Το σχέδιο έχει την υποστήριξη της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και αποφεύγει την εμπλοκή του ΟΗΕ και των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων. Ωστόσο, οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες και τα Ηνωμένα Έθνη απέρριψαν την ιδέα, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι δεν τηρεί τα ελάχιστα διεθνή πρότυπα για την παροχή βοήθειας σε εμπόλεμες ζώνες.
Οι επικριτές τονίζουν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης οι άμαχοι της Γάζας έχουν μετακινηθεί πολλές φορές, ενώ η ζώνη στην οποία μπορούν να ζήσουν μειώνεται διαρκώς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Ισραήλ είχε διακόψει τη χορήγηση βοήθειας στις αρχές Μαρτίου, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι εκτρέπει τα προϊόντα για να χρηματοδοτεί τους μαχητές και τα όπλα της. Ο ΟΗΕ απέρριψε τις κατηγορίες, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν παρουσιαστεί σαφείς αποδείξεις.
Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι στη Γάζα έχει πλέον εγκατασταθεί λιμός και μεγάλο μέρος του πληθυσμού αντιμετωπίζει ήδη οξεία έλλειψη τροφίμων.
Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου
Πηγές: AP,dpa,agerpres.ro
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος