Ο Νετανιάχου ανακαλεί τη διαπραγματευτική του ομάδα από τη Ντόχα μετά την απάντηση της Χαμάς στην ισραηλινή πρόταση

Το Ισραήλ ανακάλεσε την αντιπροσωπεία του από τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που διεξάγονται στη Ντόχα του Κατάρ, μία ημέρα αφότου η Χαμάς παρέδωσε την πρότασή της στους μεσολαβητές για την εκεχειρία και τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.

Οι μεσολαβητές μετακινούνται μεταξύ των αντιπροσωπειών του Ισραήλ και της Χαμάς στο Κατάρ για περισσότερο από δύο εβδομάδες, αλλά οι έμμεσες συνομιλίες δεν έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής σε συμφωνία.

Την ανακοίνωση έκανε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου γνωστοποιώντας ότι η διαπραγματευτική ομάδα ανακαλείται στο Ισραήλ για περαιτέρω διαβουλεύσεις. Νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι το Ισραήλ εξέταζε την απάντηση της Χαμάς.

«Εκτιμούμε τις προσπάθειες των μεσολαβητών του Κατάρ και της Αιγύπτου, καθώς και τις προσπάθειες του [ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ Στιβ] Γουίτκοφ για την επίτευξη σημαντικής προόδου στις συνομιλίες», αναφέρει ακόμα στην ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Δύο πηγές που είναι εξοικειωμένες με τις διαπραγματεύσεις στο Κατάρ ανέφεραν ότι η απόφαση του Ισραήλ να ανακαλέσει την αντιπροσωπεία του δεν σηματοδοτεί απαραίτητα κρίση στις συνομιλίες.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Reuters ότι εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά ότι αυτό θα διαρκέσει μερικές ημέρες λόγω της, όπως την αποκάλεσε, καθυστέρησης εκ μέρους του Ισραήλ.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η απάντηση της Χαμάς στην τελευταία πρόταση για κατάπαυση του πυρός περιελάμβανε το αίτημα για μια ρήτρα που θα εμπόδιζε το Ισραήλ να ξαναρχίσει τον πόλεμο σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία εντός της περιόδου εκεχειρίας των 60 ημερών.

Παλαιστινιακή πηγή που είναι εξοικειωμένη με τις συνομιλίες δήλωσε στο AFP ότι η απάντηση της Χαμάς περιελάμβανε προτάσεις τροποποιήσεων σε ρήτρες σχετικά με την είσοδο της βοήθειας, χάρτες των περιοχών από τις οποίες πρέπει να αποσυρθεί ο ισραηλινός στρατός και εγγυήσεις για την εξασφάλιση μόνιμου τερματισμού του πολέμου.

Και οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν τεράστια πίεση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για να καταλήξουν σε συμφωνία, καθώς οι ανθρωπιστικές συνθήκες στη Γάζα επιδεινώνονται ραγδαία εν μέσω της εκτεταμένης και οξείας πείνας που έχει σοκάρει τον πλανήτη.

Ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος αναφέρθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι το νέο κείμενο ήταν κάτι με το οποίο το Ισραήλ μπορούσε να συνεργαστεί. Ωστόσο, το ισραηλινό Channel 12 ανέφερε ότι μία γρήγορη συμφωνία δεν ήταν εφικτή, καθώς παρέμεναν διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, όπως σχετικά με το από πού θα έπρεπε να αποσυρθεί ο ισραηλινός στρατός κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε εκεχειρίας.

Ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις δήλωσε στο Reuters ότι η
τελευταία θέση της Χαμάς ήταν «ευέλικτη, θετική και έλαβε υπόψη την αυξανόμενη ταλαιπωρία στη Γάζα και την ανάγκη να σταματήσει η πείνα».

Πηγές: Reuters, Times of Israel, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος