Ο Επικεφαλής του ΠΟΥ στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου: «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα»

Για πρόωρη κήρυξη του τέλους της πανδημίας του κορονοϊού προειδοποίησε μιλώντας στην διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο της Γερμανίας ο επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ. Τένδρος.  Σε ορισμένες χώρες, όπως υποστήριξε, υπάρχει μεν υψηλό ποσοστό εμβολιασμού σε συνδυασμό με την παραλλαγή  Όμικρον να είναι λιγότερο επικίνδυνη, ωστόσο αυτό τροφοδοτεί το επικίνδυνο αφήγημα ότι η πανδημία έχει τελειώσει.

«Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια», υπογράμμισε με έμφαση «όταν 70.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε εβδομάδα από μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί, όταν το 83% του πληθυσμού της Αφρικής δεν έχει λάβει καν την πρώτη δόση του εμβολίου, όταν τα συστήματα υγείας εξακολουθούν να στενάζουν από τον αριθμό των κρουσμάτων καθώς και όταν κυκλοφορεί σχεδόν ανεξέλεγκτος ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ προειδοποίησε ότι οι συνθήκες είναι ιδανικές για την εμφάνιση ακόμη πιο μεταδοτικών, επικίνδυνων παραλλαγών, σημείωσε όμως ότι η πανδημία μπορεί να τερματιστεί ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία καθώς υπάρχουν τα εργαλεία και η τεχνογνωσία για να επιτευχθεί αυτό ο στόχος.

Κεντρικός στόχος ο τερματισμός της πανδημίας

«Ο τερματισμός αυτής της πανδημίας πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρό μας και ταυτόχρονα, πρέπει να μάθουμε τα μαθήματα που μας διδάσκει.», είπε και κάλεσε σε αυτό το πλαίσιο όλες τις χώρες της Διάσκεψης, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει ο ΠΟΥ για συλλογή 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ιδίως από πλούσιες χώρες, προκειμένου να διατεθούν εμβόλια, τεστ, φάρμακα και μάσκες σε φτωχότερες χώρες με στοχευμένο τρόπο. Σε σύγκριση με το κόστος ενός ακόμη έτους σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων, τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια είναι ένα πολύ διαχειρίσιμο ποσό επεσήμανε ο ίδιος.

Οι τρεις πυλώνες

Στάθηκε παράλληλα σε τρεις βασικούς πυλώνες που πρέπει να διέπουν την αρχιτεκτονική, ώστε να προσδιοριστεί η λήξη της πανδημίας.

Χρειάζεται γιαυτό πρώτα από όλα ισχυρότερη διακυβέρνηση. Αντί για τη σύγχυση και την ασυνέπεια που τροφοδότησε αυτή την πανδημία, χρειάζεται συνεργασία και κοινή συνεργασία απέναντι σε κοινές απειλές, που μπορούν να αντιμετωπίσουν το έλλειμμα εμπιστοσύνης. Προς αυτήν την κατεύθυνση ο ΠΟΥ υποστηρίζει τη σύσταση ενός συμβούλιου αρχηγών κρατών, το οποίο θα παρέχει πολιτική ηγεσία υψηλού επιπέδου για ταχεία και συντονισμένη δράση.

Επιπλέον απαιτούνται ισχυρότερα συστήματα και εργαλεία για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την ταχεία απόκριση σε επιδημίες και πανδημίες. Μεταξύ αυτών η ενίσχυση της παγκόσμιας επιτήρησης μέσω συλλογικής νοημοσύνης, ενας νέος μηχανισμός για τις χώρες να μοιράζονται νέα βιολογικά υλικά, έναν νέο μηχανισμό αξιολόγησης από ομοτίμους για την ενίσχυση της εθνικής ετοιμότητας, όπως και η δημιουργία Κέντρων Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΠΟΥ στο παράδειγμα της Νότιας Αφρικής.

Τέλος χρειάζεται ισχυρότερη χρηματοδότηση. Χρηματοδοτήσεις σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, με σημαντικούς πόρους για την ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας υγείας. Η ανάλυσή του ΠΟΥ υπολογίζει τις ανάγκες σε 31 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως.

Ενίσχυση του ΠΟΥ

«Οποιεσδήποτε προσπάθειες για την ενίσχυση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας της υγείας μπορούν να επιτύχουν μόνο εάν ενισχύσουν επίσης τον ρόλο του ΠΟΥ στο επίκεντρό του, αντί να δημιουργήσουν περαιτέρω μηχανισμούς που θα δημιουργούσαν μόνο περαιτέρω κατακερματισμό και δυνητικά θα άφηναν τον κόσμο λιγότερο ασφαλή» κατέληξε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Στρασβούργο Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος