Ντέιβιντ Σασόλι: Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχει η COP26. Τα κράτη της ΕΕ και της G 20 πρέπει να πρωτοστατήσουν

Η παγκόσμια διάσκεψη της COP26 στη Γλασκόβη που θα ξεκινήσει σε λίγες ώρες δεν έχει την πολυτέλεια να αποτύχει τονίζει σε δήλωση του  ο Προέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι σημειώνοντας πως η  έκθεση του ΟΗΕ για το χάσμα εκπομπών καθιστά σαφές ότι τα τρέχοντα εθνικά σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι αρκετά κοντά το ένα με το άλλο και «εάν σκοπεύουμε να αποτρέψουμε μια άνοδο μεγαλύτερη από 1,5 βαθμούς κελσίου, τότε οι ωραίες φιλοδοξίες πρέπει να γίνουν σαφείς και εφικτές πολιτικές».

Για τον λόγο αυτό υπογραμμίζει ο Ντέιβιντ Σασόλι «τα κράτη της G20 πρέπει να πρωτοστατήσουν στην COP26 καθώς αντιπροσωπεύουν το 80% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως και  πρέπει το καθένα από αυτά να ακολουθήσει  το παράδειγμα της ΕΕ και να δεσμευτεί για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Αυτό Θα πρέπει να συνδυαστεί με συγκεκριμένα σχέδια για τον τρόπο επίτευξης αυτού του στόχου, όπως το πακέτο Fit for 55 της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «την περασμένη εβδομάδα, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργήσει μια διεθνή λέσχη για το κλίμα με άλλους μεγάλους παραγωγούς εκπομπών για να θέσει κοινά πρότυπα και να αυξήσει τις φιλοδοξίες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων μέσω ενός κοινού μηχανισμού προσαρμογής των συνόρων άνθρακα. Συμπλήρωσε δε πως «μετά από τέσσερα χρόνια αδράνειας, έχουμε ξανά έναν εταίρο στην Ουάσιγκτον που παίρνει στα σοβαρά την απειλή της κλιματικής αλλαγής. Βλέπουμε ένα παράδειγμα αυτού στην πρωτοβουλία της ΕΕ-ΗΠΑ για μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030. Πρέπει να πιέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες άλλες χώρες να συμμετάσχουν».

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τον κ. Σασόλι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία μειώνει αντί να ενισχύει τις ανισότητες. Αυτό ισχύει τόσο στις κοινωνίες μας όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ευρώπη χρειαζόμαστε κεφάλαια για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους και να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι έχουν τις δεξιότητες που χρειάζονται στη νέα πράσινη οικονομία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να τηρήσουν την υπόσχεσή τους να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Οι αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει επίσης να αρχίσουν να συνεισφέρουν σε αυτό το ταμείο από το 2025. Απαιτείται ένα σαφές σχέδιο για να διασφαλιστεί ότι κάθε χώρα θα συνεισφέρει το δίκαιο μερίδιό της».

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος