Νεπάλ: Συνεχίζονται οι αναρριχήσεις στο Έβερεστ παρά τα κρούσματα COVID-19

Κυβερνητικός αξιωματούχος του Νεπάλ δήλωσε σήμερα, 24 Μαΐου, ότι πολλοί ξένοι ορειβάτες συνεχίζουν τις αναρριχήσεις στο Έβερεστ παρά τις αναφορές για κρούσματα κορονοϊού στο στρατόπεδο βάσης της ψηλότερης κορυφής του κόσμου.

Τον Απρίλιο, ένας Νορβηγός ορειβάτης που βρισκόταν στο στρατόπεδο βάσης, στα 8.848,86 μέτρα, μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο Κατμαντού, όπου διαπιστώθηκε ότι έχει προσβληθεί από κορονοϊό. Έκτοτε επέστρεψε σπίτι του.

Ο Λούκας Φούρτενμπαχ της αυστριακής εταιρείας ταξιδιών Furtenbach Adventures, απομάκρυνε την ομάδα του από το βουνό αυτό το μήνα, λέγοντας ότι υπήρξε απότομη άνοδος των κρουσμάτων COVID-19 στο στρατόπεδο βάσης.

«Μέχρι στιγμής έχουμε περίπου εκατό κρούσματα κορονοϊού στο στρατόπεδο βάσης του Έβερεστ, που έχουν επιβεβαιωθεί από γιατρούς, νοσοκομεία, ασφαλιστικές εταιρείες, υπεύθυνους αποστολών, πιλότους ελικοπτέρων που μεταφέρουν τους ασθενείς και φυσικά από τους ίδιους τους ορειβάτες», δήλωσε ο Φούρτενμπαχ στο Reuters.

Ωστόσο, η Μίρα Ατσάρια, διευθύντρια του Τμήματος Τουρισμού που επιβλέπει τις δραστηριότητες αναρρίχησης στα βουνά του Νεπάλ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν είχε λάβει καμία ειδοποίηση για την εμφάνιση κρουσμάτων COVID-19 στο στρατόπεδο βάσης του Έβερεστ και ότι οι αποστολές συνεχίστηκαν κατά την περίοδο αναρρίχησης που τελειώνει την επόμενη εβδομάδα.

«Ορισμένοι ορειβάτες των οποίων οι ομάδες είχαν σταματήσει τις αναρριχήσεις, συνεχίζουν τις αποστολές τους», είπε η Ατσάρια στο Reuters.

«Δεν υπάρχει πανικός μεταξύ των ορειβατών εκεί», δήλωσε η διευθύντρια, η οποία επισκέφθηκε το στρατόπεδο βάσης αυτό το μήνα. «Αν υπήρξαν μερικές περιπτώσεις, αυτές αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως».

Την Κυριακή, 23 Μαΐου, στην κορυφή του Έβερεστ έφτασαν περίπου 180 ξένοι ορειβάτες με τους τοπικούς οδηγούς τους και αναμένεται να ανεβούν περισσότεροι αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Reuters.

Το Νεπάλ, το οποίο έχει έσοδα εκατομμυρίων δολαρίων από ορειβάτες κάθε χρόνο, φέτος εξέδωσε 408 άδειες αναρρίχησης για Απρίλιο και Μάιο, μετά το κλείσιμο της κορυφής πέρυσι λόγω της πανδημίας.

Την Κυριακή, 23 Μαΐου, το Νεπάλ ανέφερε 513.241 μολύνσεις και 6.366 θανάτους από την έναρξη της επιδημίας.

ΠΗΓΗ: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος