Για το νέο πλαίσιο που ισχύει από την 1η Μαΐου σε σχέση με τις εξώσεις και την απόδοση μισθίου, μίλησαν στο ΕΡΤnews, o πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών, Άγγελος Σκιαδάς. Ο πρώτος δήλωσε υπέρ και ο δεύτερος κατά της διαταγής απόδοσης ενοικίου, την οποία πλέον υπογράφει ένας πιστοποιημένος δικηγόρος αντί για δικαστή.
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ χαρακτήρισε σημαντικό θεσμικά ότι προστίθεται ως λόγος έκδοσης διαταγής απόδοσης ακινήτου και ο λόγος της λήξης μίας μίσθωσης, ενώ με την καινούργια διαδικασία υπάρχει χρονικό πλαίσιο ενός εξαμήνου.
«Ενώ είναι νόμιμη υποχρέωση του ενοικιαστή να αποδόσει το σπίτιδεν θα πληρώσει απολύτως τίποτα για το 6μηνο. Αντίθετα, ο ιδιοκτήτης θα αναγκαστεί να πληρώσει τρεις δικηγορικές αμοιβές, δύο φορές το δικό του δικηγόρο και μιά το δικηγόρο που θα οριστεί από το Δικηγορικό Σύλλογο και 3 αμοιβές δικαστικού επιμελητή. Θα πληρώσει τον δικηγόρο του δικηγορικού συλλόγου 300 ευρώ και επίσης στις τρεις φάσεις της διαδικασίας την πρώτη κοινοποίηση του εξωδίκου, την δεύτερη κοινοποίηση της διαταγής και την τρίτη. Θα σταματήσει όμως ο παλιός εμπαιγμός των δικαστηρίων, με περιπτώσεις που είχαν και δύο και τρία χρόνια να εκδικαστούν».
«Ο ενοικιαστής μέχρι σήμερα μπορούσε να ζητήσει προθεσμία»
«Είχαμε πολεμήσει πάρα πολύ αυτή τη διαταγή απόδοσης μισθίου, είμαστε κάθετα αντίθετοι» τόνισε ο Άγγελος Σκιαδάς, επισημαίνοντας: «Ουσιαστικά δεν είναι προθεσμία η τρίμηνη προειδοποίηση που γίνεται πριν από τη λήξη του συμβατικού χρόνου. Ο ενοικιαστής από τη στιγμή που λήγει το μισθωτήριο αντιμετωπίζει έξωση μέσα σε δύο μήνες χωρίς καν να ακουστεί, χωρίς να πει τα προβλήματά του.
Δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θέλουν χρόνο ανάρρωσης από εγχείρηση, υπάρχουν γυναίκες οι οποίες είναι σε δύσκολη περίοδο εγκυμοσύνης, άνθρωποι που παίρνουν μετάθεση μετά από 8 μήνες και πάνε σε μια άλλη πόλη. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο ενοικιαστής χρειάζεται μία προθεσμία όταν λήγει ένα μισθωτήριο και δεν ανανεωθεί αυτόματα. Ο ενοικιαστής μέχρι σήμερα μπορούσε να πάει στο δικαστήριο, και να ζητήσει μία προθεσμία για συγκεκριμένους λόγους. Δεν είναι σωστό αυτό που είπε ο κ. Παραδιάς ότι οι δίκες κρατούσαν 2 και 3 χρόνια. Ξέρουμε ότι το Πρωτοδικείο έδινε δικάσιμο μετά από 3 μήνες και μετά από 3 μήνες πάλι έβγαινε η απόφαση. Ουσιαστικά σε 6 με 7 μήνες είχαμε απόφαση. Η διαφορά είναι ότι ο δικαστής άκουγε τον ενοικιαστή και αν είχε πραγματικά μία ανάγκη προθεσμίας. Τώρα εκδίδεται από ένα δικηγόρο τον οποίο ορίζει το Πρωτοδικείο.
Προθεσμία δεν προβλέπεται. Δεν έχετε καταλάβει ότι και ο ενοικιαστής είναι άνθρωπος και μπορεί να έχει κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες να φύγει. Το βλέπετε σαν εμπορεύσιμο αγαθό ότι η μίσθωση και κόβουμε κεφάλια, τον πετάμε έξω».
Ο κ. Παραδιάς από την πλευρά του επέμεινε ότι υπάρχει τεράστια ανισότητα: «Το εξάμηνο μετά τη λήξη της μίσθωσης ο ενοικιαστής το έχει στην τσέπη του και ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να πληρώσει ένα σωρό χρήματα και να τρέχει στα δικαστήρια για να πετύχει το αυτονόητο. «Μιλάμε για το πιο απλό που είναι η λήξη μιας μίσθωσης και δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο, ενώ είναι νόμιμη υποχρέωση των ενοικιαστών να αποδώσουν το ακίνητο, θα πρέπει να μην φεύγουν», τόνισε.
Το πιστοποιητικό φερεγγυότητας των ενοικιαστών
«Το πιστοποιητικό έχει δρομολογηθεί, όμως δεν ξέρουμε ακριβώς πού βρίσκεται, αλλά είμαστε σίγουροι ότι όταν θα ισχύει το πιστοποιητικό αυτό θα αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς. Η μεγάλη πλειοψηφία των πραγματικών ενοικιαστών που είναι φερέγγυοι, θα μπορούν να παρουσιάσουν με δική τους πρωτοβουλία προς τον ιδιοκτήτη μέσω της πλατφόρμας ότι είναι φερέγγυα άτομα και θα μπορούν να πάρουν το σπίτι αμέσως, αλλά και με πολύ καλύτερη τιμή», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.
Τη διαφωνία του εξέφρασε ο Άγγελος Σκιαδάς υποστηρίζοντας ότι «σε αυτό το πιστοποιητικό φερεγγυότητας θα μπαίνουν όλα τα χρέη του Έλληνα πολίτη και προς το Δημόσιο και προς τις τράπεζες και όχι μόνο χρέη από ενοίκια.
Μπορεί να είναι ο πιο συνεπής ενοικιαστής και να χρωστάει στην τράπεζα, αλλά βλέποντας ο ιδιοκτήτης ότι έχει χαμηλό πιστοποιητικό φερεγγυότητας, είτε δεν θα του νοικιάσει το σπίτι, είτε θα του νοικιάσει με υψηλό ενοίκιο, είτε θα του ζητήσει 5 και 6 εγγυήσεις μπροστά για να νοικιάσει το σπίτι. Δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση αν το πιστοποιητικό αφορούσε μόνο τους κακοπληρωτές ενοικιαστές, αλλά είναι απαράδεκτο αν φαίνεται κακοπληρωτής επειδή χρωστάει στην τράπεζα. Θα δημιουργήσουμε μια καινούργια γενιά αστέγων, θα εκτιναχθούν τα ενοίκια. Δεν μπορούμε να βάζουμε όλους τους ενοικιαστές σε ένα τσουβάλι», τόνισε.
«Αν λυθεί το θέμα αυτό θα δούμε καλύτερες μέρες όλοι και οι ιδιοκτήτες και οι πραγματικοί ενοικιαστές και οι μόνοι χαμένοι θα είναι οι επαγγελματίες μπαταξήδες», απάντησε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.
Πηγή: ΕΡΤnews – Εκπομπή «Συνδέσεις» με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και την Κατερίνα Δούκα
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος