Νέο γύρο συνομιλιών για το εδαφικό αποφάσισαν Αναστασιάδης-Ακιντζί

Τη συνέχιση των συνομιλιών τους για το εδαφικό, την επόμενη Κυριακή 20 Νοεμβρίου στην Ελβετία, αποφάσισαν οι κ.κ. Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, ενώ ήδη έχει σημειωθεί μερική πρόοδος, όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών. Τα Ηνωμένα Έθνη σε ανακοίνωση τους μιλούν για “σημαντική πρόοδο” στις συνομιλίες που είχαν οι δύο πλευρές.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συμφωνήσει για τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης μόνο στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνημένος χάρτης για το εδαφικό, τόνισε σε δηλώσεις του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, στις διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας από την 7η μέχρι την 11η Νοεμβρίου «υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στους δύο ηγέτες, που οδήγησε σε πρόοδο στα θέματα που έχουν συζητηθεί». Επειδή ο διάλογος δεν έχει ολοκληρωθεί «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγήθηκε αναβολή μίας βδομάδας και την επανέναρξη των συζητήσεων στη Γενεύη την ερχόμενη Κυριακή (20ή Νοεμβρίου)», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Ο νέος κύκλος των διαπραγματεύσεων, που θα γίνουν πάλι στην Ελβετία, θα διαρκέσει πιθανόν τρεις μέρες.

Ερωτηθείς αν υπήρξαν προβλήματα στη διαδικασία, ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε πως δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και πως «για πρώτη φορά συζητήθηκαν πτυχές του Κυπριακού, που συνδέονται άμεσα με τις εδαφικές προσαρμογές που αναμένεται να γίνουν στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού». Αν και υπήρξε «αξιοσημείωτη πρόοδος», σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, «ο διάλογος έφτασε σε ένα σημείο και δεν υπήρξε το αναμενόμενο αποτέλεσμα γι αυτό και έχει αποφασιστεί να συνεχιστεί η προσπάθεια» την 20ή Νοεμβρίου.
«Εάν ούτε στην Γενεύη υπάρξει κατάληξη επί του εδαφικού, τότε ο στόχος για λύση εντός του 2016 απομακρύνεται», επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Για «μερική πρόοδος» στα κριτήρια επί του εδαφικού, έκανε λόγο από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρζιού, ενώ ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί ότι ο κ. Ακιντζί εξέφρασε αίτημα, όπως και ο κ. Αναστασιάδης, για αναβολή χρόνου για να διαβουλευθεί με τον Ρ.Τ. Ερντογάν είναι αναληθείς.
Ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη από την πλευρά του ανέφερε ότι μόλις κλείσουν τα κριτήρια και καθοριστεί η ημερομηνία για την πενταμερή διάσκεψη, “θα περάσουμε στην αποτύπωση του χάρτη, εμείς είμαστε εντελώς έτοιμοι και ανοικτοί”.

Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο ελβετικό θέρετρο.
Σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, αναφέρεται πως το κεφάλαιο για το εδαφικό και όλα τα άλλα θέματα συζητήθηκαν αλληλένδετα.
Αναφέρεται επίσης πως οι δυο ηγέτες για μια ακόμη φορά επιθυμούν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στην Κυβέρνηση της Ελβετίας για τη γενναιοδωρία και την φιλοξενία της και για την ανεκτίμητη υποστήριξη που παρασχέθηκε σε αυτούς και τις ομάδες τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Πηγή-Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος