Νέα σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης για ποιοτική δημοσιογραφία και τον ουσιαστικό της ρόλο στην δημοκρατία

Σύσταση με την οποία καλεί τα 46 κράτη μέλη του να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει η ποιοτική δημοσιογραφία και να διαδραματίσει τον ουσιαστικό της ρόλο στη δημοκρατία, ενέκρινε σήμερα το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η σύσταση περιέχει ένα σύνολο νομικών, διοικητικών και πρακτικών κατευθυντήριων γραμμών με στόχο τη διασφάλιση βιώσιμης χρηματοδότησης για ποιοτικά μέσα ενημέρωσης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στη δημοσιογραφία και την προώθηση της παιδείας στα μέσα επικοινωνίας.

Αποδυνάμωση των Μέσων Ενημέρωσης

Όπως τονίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης ο τομέας των μέσων ενημέρωσης έχει αποδυναμωθεί από τον βαθύ αντίκτυπο του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο οποίος δημιούργησε νέες ευκαιρίες για τη δημοσιογραφία, αλλά επίσης διατάραξε το επιχειρηματικό μοντέλο πολλών ποιοτικών μέσων. Η πανδημία Covid-19, ενώ κατέδειξε την ανάγκη για αξιόπιστες πληροφορίες που παράγονται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, επιτάχυνε επίσης προϋπάρχοντα διαρθρωτικά προβλήματα που αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν.

Ευνοϊκά μέτρα για τα μέσα ενημέρωσης

Η σύσταση ενθαρρύνει τα κράτη να υιοθετήσουν ευνοϊκά ρυθμιστικά και φορολογικά μέτρα για τα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης υποστήριξης όπου ενδείκνυται, ενώ παράλληλα θεσπίζονται ισχυρές διασφαλίσεις για την προστασία της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης. Αυτά τα μέτρα θα πρέπει να στοχεύουν σε διαφορετικά είδη μέσων, είτε παραδοσιακά, είτε ψηφιακά, και να περιλαμβάνουν εμπορικά μέσα, δημόσια μέσα ενημέρωσης, κοινοτικά μέσα ενημέρωσης και ανεξάρτητους δημοσιογράφους.

Επιπλέον, τα κράτη θα πρέπει να προωθούν δίκαιες και διαφανείς συνθήκες αγοράς που να επιτρέπουν στους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης να ανταγωνίζονται πιο δίκαια τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες για έσοδα από διαφημίσεις και να προωθούν δίκαιες συνθήκες εργασίας στα μέσα ενημέρωσης.

Προώθηση ποιοτικού περιεχομένου

Προκειμένου να ενισχυθεί η δέσμευση του κοινού με ποιοτικό περιεχόμενο πολυμέσων, η σύσταση προωθεί την ιεράρχηση ποιοτικού περιεχομένου σε διαδικτυακές πλατφόρμες, ιδίως σε μηχανές αναζήτησης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εισάγοντας παράλληλα ανεξάρτητη εποπτεία επί των πρακτικών διανομής της πλατφόρμας. Ζητεί επίσης να υποστηριχθούν πρωτοβουλίες ελέγχου στοιχείων, καλές πρακτικές διαφάνειας των διαδικασιών σύνταξης και μηχανισμών αυτορρύθμισης καταγγελιών.

Τέλος, η σύσταση ενθαρρύνει τα κράτη να συνεργαστούν με την κοινωνία των πολιτών, τα μέσα ενημέρωσης και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την παιδεία στα μέσα ενημέρωσης και την πληροφόρηση και να τους παράσχουν χρηματοδότηση. καθώς και για τη διευκόλυνση της τακτικής εκπαίδευσης των δημοσιογράφων.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος