Νέα ρωσική επίθεση εναντίον του Κιέβου

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας ρωσικών πληγμάτων στο Κίεβο, ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι σήμερα το πρωί.

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας εκρήξεων στη συνοικία Σολομιάνσκι και άλλοι δύο όταν συντρίμμια UAV κατέπεσαν στη συνοικία Σιατόσιν –και οι δύο βρίσκονται δυτικά από το κέντρο της πόλης–, ανέφερε μέσω Telegram ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο.

Πρόσθεσε πως οι εκρήξεις συνεχίζονται στο Κίεβο.

Η στρατιωτική διοίκηση της πόλης έκανε λόγο για καταστροφές εξαιτίας της νέας ρωσικής επιδρομής. Ανέφερε πως αυτοκίνητο πήρε φωτιά «πιθανόν εξαιτίας της πτώσης συντριμμιών» και έκανε επίσης λόγο για πτώση «συντριμμιών σε πολυκατοικία».

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς ανέφεραν πως άκουσαν πολλές εκρήξεις στο Κίεβο.

Αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι η αντιαεροπορική άμυνα απωθεί την νέα επιδρομή.

Τουλάχιστον μία έκρηξη ακούστηκε εξάλλου κατά τη διάρκεια πυραυλικής επίθεσης στην Οδησσό, ουκρανικό λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε αξιωματούχος, ενώ ουκρανικά ΜΜΕ έκαναν επίσης λόγο για εκρήξεις στη Χερσώνα (νότια) και στη Ζαπορίζια (νοτιοανατολικά). Ο Βλαντίμιρ Ρόγκοφ, αξιωματούχος εγκατεστημένος από τη Μόσχα στη Ζαπορίζια, ανέφερε πως βομβαρδίστηκαν αποθήκη και θέσεις του ουκρανικού στρατού στην Ορνίχιβ, μικρή πόλη της περιφέρειας.

Διεξήχθη «πυραυλική επίθεση του εχθρού», ανέφερε ο Σερχίι Μπρατσούκ, εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης στην Οδησσό, μέσω Telegram. Πρόσθεσε πως στόχος ήταν αποθήκη τροφίμων, μεταξύ άλλων, και μεταφόρτωσε φωτογραφίες κτιρίου στις φλόγες.

Παράλληλα, η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση της Σούμι (βορειοανατολικά) έκανε λόγο για βομβαρδισμούς σε οκτώ τοποθεσίες από το ρωσικό πυροβολικό.

Το νέο κύμα πληγμάτων σημειώνεται 24 ώρες πριν από την ημέρα της νίκης στη Ρωσία, που σηματοδοτεί την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο μεταξύ ο Ολεξάντρ Σίρσκι, κορυφαίος αξιωματικός του ουκρανικού στρατού, δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν την προσπάθειά τους να κυριεύσουν την Μπαχμούτ (ανατολικά), όπου μαίνονται μάχες από το καλοκαίρι του 2022, ως αύριο Τρίτη 9η Μαΐου, τονίζοντας πως το Κίεβο θα κάνει το παν για να αποτρέψει την εξέλιξη αυτή, κάτι που χαρακτήρισε «καθήκον μας».

Ο επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, διατείνεται πως το 95% της Μπαχμούτ βρίσκεται στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων.

Ο κ. Πριγκόζιν πήρε πίσω χθες την απειλή του να αποσύρει τους «μουσικούς» του από την πόλη, όπου άλλοτε ζούσαν 70.000 άνθρωποι αλλά πλέον είναι συντρίμμια.

Από την άλλη, τις τελευταίες έχουν πολλαπλασιαστεί επίσης οι ουκρανικές επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων αποθήκευσης καυσίμων, υποδομών και άλλων στόχων σε εδάφη της Ρωσίας ή ουκρανικές περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο, ειδικά στη χερσόνησο της Κριμαίας. Το Κίεβο, χωρίς να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει πως αυτό εξαπολύει τις επιθέσεις, λέει πως η καταστροφή των υποδομών αποτελεί προεργασία ενόψει της πολυαναμενόμενης αντεπίθεσης για να ανακαταληφθούν εδάφη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος