Νέα μελέτη παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα επίπεδα αντισωμάτων που προστατεύουν από τον κορονοϊό

Την ποσότητα των αντισωμάτων που χρειάζονται για να επιτευχθεί ανοσία και προστασία από τον  Sars-Cov-2 και  το χρονικό διάστημα που αυτά διατηρούνται στο σώμα σε επαρκή επίπεδα διερεύνησε ομάδα βρετανών επιστημόνων, υπολογίζοντας για πρώτη φορά το αριθμητικό επίπεδο των πιθανών αντισωμάτων.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Medicine» στα τέλη Σεπτεμβρίου, διερεύνησε αυτό το ερώτημα, υπολογίζοντας το επίπεδο των αντισωμάτων που μπορούν να προσφέρουν μια αξιόπιστη προστασία. Ο προσδιορισμός αυτής της οριακής τιμής βασίστηκε στις συνεχιζόμενες μελέτες για το εμβόλιο της Astrazeneca, στις οποίες μετρήθηκε η ποσότητα εξουδετερωτικών αντισωμάτων 28 ημέρες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό σε μη μολυσμένα και μολυσμένα εμβολιασμένα άτομα.

Από το σύνολο των 1.575 εμβολιασμένων ατόμων που εξετάστηκαν, 171 μολύνθηκαν με Sars-CoV-2 90 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και 74 από αυτούς εμφάνισαν και συμπτώματα. Το ερώτημα που εξετάστηκε ήταν αν το επίπεδο των αντισώματων συσχετίζεται στατιστικά, με την εμφάνιση λοίμωξης. Διαπιστώθηκε ότι 264 μονάδες αντισωμάτων ανά χιλιοστόλιτρο αίματος (BAU / ml) του αντισώματος IgG, το οποίο αναγνωρίζει την ακίδα πρωτεΐνης του Sars-CoV-2, συσχετίζεται με 80% προστασία έναντι μιας συμπτωματικής λοίμωξης. Οι μη συμπτωματικές λοιμώξεις δεν συμπεριλήφθηκαν στα δεδομένα.

Τα δεδομένα της μελέτης αναφέρονται επίσης στην, εν τω μεταξύ πλέον εκτοπισμένη, παραλλαγή ΑΛΦΑ. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αυτή την στιγμή θα πρέπει να υπολογιστεί μια τιμή για προστασία από την παραλλαγή ΔΕΛΤΑ, η οποία είναι περίπου 50% πιο μεταδοτική, οπότε το όριο θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί κατά περίπου 0,5. Εάν όμως εμφανιστούν και νέες παραλλαγές, τότε αυτή η τιμή θα πρέπει επίσης να αναπροσαρμοστεί ανάλογα.

Μια παρόμοια ανάλυση του επιπέδου των αντισωμάτων είναι ήδη διαθέσιμη και για το εμβόλιο της Moderna, ενώ κάτι  παρόμοιο αναμένεται να έρθει και για τα εμβόλια της Pfizer/Biontech και για το εμβόλιο της Johnson. Οι ίδιοι τονίζουν παράλληλα πως προς το παρόν δεν μπορεί κανείς να ελπίζει σε επίσημη απόδειξη της ανοσίας και προστασίας με βάση το επίπεδο αντισωμάτων, επειδή οι τρέχουσες δοκιμές αντισωμάτων δεν είναι πολύ αξιόπιστες. Καθώς δίνουν ωραίες μεν τιμές, αλλά δεν λένε τίποτα για το πόσο καλά τα αντισώματα εμποδίζουν τον ιό

Στρασβούργο: Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος