Νέα μελέτη για την επικινδυνότητα της παραλλαγής ΔΕΛΤΑ, παραμένει η ανησυχία για επαναμολύνσεις εξαιτίας της ΓΑΜΜΑ  

Ανταπόκριση: Στρασβούργο, Κώστας Δαβάνης

Την επικινδυνότητα της παραλλαγής ΔΕΛΤΑ περιγράφει νέα μελέτη που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα ο ΠΟΥ. Η μελέτη διεξήχθη σε περιβάλλον νοσοκομείου τριτοβάθμιας περίθαλψης στην Ινδία και συνέκρινε την αύξηση κρουσμάτων που καταγράφηκαν από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2020  και εκείνα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2021, όταν η παραλλαγή ΔΕΛΤΑ βρίσκονταν σε έντονη διασπορά και κυκλοφορία.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης διαπίστωσαν ότι η μέση διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της προ-Δέλτα περιόδου κυκλοφορίας σε σχέση με την περίοδο κυκλοφορίας της ΔΕΛΤΑ  ήταν 7 έναντι 8 ημερών και η παραμονή στη ΜΕΘ 6 έναντι 9 ημερών. Οι θάνατοι που καταγράφηκαν στο νοσοκομείο ήταν 1,84 φορές υψηλότεροι κατά την περίοδο κυκλοφορίας του ΔΕΛΤΑ

Ωστόσο, όπως τονίζει ο ΠΟΥ η μελέτη πρέπει να ερμηνευτεί προσεκτικά καθώς πρόκειται για προκαταρκτικά αποτελέσματα. Να σημειωθεί ότι τα ποσοστά νοσηλείας πριν και μετά την εμφάνιση της παραλλαγής ΔΕΛΤΑ επηρεάστηκαν επίσης από τις κυβερνητικές πολιτικές καθώς οι άνθρωποι κατά την περίοδο πριν την εμφάνιση της στο διάστημα Μάρτιου έως Δεκέμβριου 2020 ενθαρρύνθηκαν να αναζητήσουν νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ  στο διάστημα διασποράς της ΔΕΛΤΑ ζητήθηκε από τους πολίτες η κατ΄ οίκον απομόνωση εν μέρει λόγω της πίεσης που δέχτηκε το υγειονομικό σύστημα και την έλλειψη διαθέσιμων κλινών σε πολλά νοσοκομεία.

Μια άλλη μελέτη από το Υπουργείο Υγείας Επιδημιολογικής Επιτήρησης της Βραζιλίας ανέλυσε τη θνησιμότητα στην πολιτεία Αμαζονίας της Βραζιλίας σε δύο περιόδους ως προς την παραλλαγή ΓΑΜΜΑ. Πριν την κυκλοφορία της παραλλαγής ΓΑΜΜΑ από τον Απρίλιο έως τον Μάιο του 2020 και όταν η παραλλαγή ΓΑΜΜΑ άρχισε να κυριαρχεί τον Ιανουάριο του 2021. Η μελέτη διαπίστωσε υψηλότερη επίπτωση και αυξημένο ποσοστό  κρουσμάτων της COVID-19 στις νεότερες ηλικιακές ομάδες 20-39 ετών κατά την περίοδο κυκλοφορίας της παραλλαγής.

Επιπλέον, κατά τη σύγκριση της πριν και μετά την εμφάνιση της παραλλαγής ΓΑΜΜΑ, υπήρξε αύξηση στο ποσοστό των γυναικών μεταξύ των περιπτώσεων σοβαρής οξείας αναπνευστικής λοίμωξης σε ποσοστό 40% έναντι 47%, όπως και μεταξύ εκείνων που πέθαναν σε ποσοστό 34% έναντι 47%. Το ποσοστό θνησιμότητας των κρουσμάτων ηλικίας 20-39 ετών που μολύνθηκαν με την παραλλαγή ΓΑΜΜΑ  και νοσηλεύτηκαν ήταν 2,7 φορές μεγαλύτερο από το ποσοστό που παρατηρήθηκε πριν την κυκλοφορία της παραλλαγής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν μεγαλύτερη σοβαρότητα της νόσου για όσους έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή  ΓΑΜΜΑ μεταξύ των νέων ενηλίκων και των δύο φύλων και του γενικού γυναικείου πληθυσμού. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η θνησιμότητα ήταν επηρεασμένη από τη σημαντική πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, η οποία συνέβαλε στην αύξηση της θνησιμότητας.

Επίσης  σε μια δεύτερη μελέτη στην Αμαζονία της Βραζιλίας διερευνήθηκε το ποσοστό των νέων λοιμώξεων που οφείλονται στην παραλλαγή ΓΑΜΜΑ εξετάζοντας τακτικούς αιμοδότες στην πόλη Μανάουας. Συμπεριλήφθηκαν στην μελέτη συνολικά 223 δείγματα. Χρησιμοποιώντας τον ορολογικό ορισμό της επαναμόλυνσης, η μελέτη διαπίστωσε ότι 13,6% όλων των λοιμώξεων με την παραλλαγή ΓΑΜΜΑ που παρατηρήθηκαν το 2021, ήταν επαναμολύνσεις.  

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα εκτιμώμενα ποσοστά επανεμφάνισης κρουσμάτων υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή ΓΑΜΜΑ μπορεί να προκαλέσει υψηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισης από προηγούμενες παραλλαγές, ενισχύοντας έτσι τις ανησυχίες για κίνδυνο επαναμόλυνσης  με την συνεχή εξέλιξη του ιού.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος