Ν. Παπαϊωάννου για ιδιωτικά ΑΕΙ: Αρχές Αυγούστου οι εισηγήσεις από ΕΘΑΑΕ και ΕΟΠΠΕΠ για τις 12 αιτήσεις των ξένων πανεπιστημίων

O Νίκος Παπαϊωάννου, υφυπουργός Παιδείας, μίλησε στην εκπομπή “Newsroom” του ΕΡΤNews σχετικά με τις πανελλαδικές 2025, αλλά και τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

«Βλέπουμε ότι ενδεχομένως παραδοσιακά γνωστικά αντικείμενα, παραδοσιακές σχολές με τον όρο που γνωρίζουμε να μην γεμίζουν από φοιτητές, βλέπουμε άλλα γνωστικά αντικείμενα τα οποία είναι πιο κοντά σε κάτι πιο πρακτικό, σε κάτι άμεσα επαγγελματικό, να έχουν περισσότερη ζήτηση», τόνισε αρχικά με αφορμή τις βάσεις.

Και εξήγησε, «τα παιδιά όταν κάνουν το μηχανογραφικό τους, επειδή έχουν εξοικείωση με τα ηλεκτρονικά μέσα, έχουν ψάξει, έχουν δει τα προγράμματα σπουδών, έχουν δει τι θέλουν και στην πορεία βάζουν σχολές και τμήματα τα οποία είναι πιο κοντά στα θέλω τους και έτσι είναι το σωστό».

Για το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο κ. Παπαϊωάννου είπε σχετικά με τις αδειοδοτήσεις πως, «αυτό που ξέρουμε είναι ότι στο τέλος του μήνα, αρχές Αυγούστου, θα υπάρχει η εισήγηση τόσο από την ΕΘΑΑΕ όσο και από τον ΕΟΠΠΕΠ γιατις 12 αιτήσεις των ξένων πανεπιστημίων για να λειτουργήσουν παραρτήματα στην Ελλάδα».

«Ας περιμένουμε μία εβδομάδα ακόμη, αρχές Αυγούστου, έτσι ώστε αφού πάρουμε ως Υπουργείο Παιδείας τις εισηγήσεις, να δούμε ποια από αυτά θα έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας τον Σεπτέμβριο», τόνισε μεταξύ άλλων.

Σχετικά με τις προϋποθέσεις, για να πάρουν την άδεια, ο κ. Παπαϊωάννου εξήγησε: «καταρχήν έχουμε δύο φακέλους. Ο ένας φάκελος έχει τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά, τα οποία σχετίζονται με την ΕΘΑΑΕ και ο άλλος εξετάζεται από τον ΕΟΠΠΕΠ, σε σχέση με τα κτιριολογικά χαρακτηριστικά.

Σε αυτή τη φάση έχουμε τη μελέτη των στοιχείων των φακέλων. Ας πούμε για τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά: Ποια είναι η στρατηγική αυτού του ξένου εκπαιδευτικού ιδρύματος που θέλει να έρθει στην πατρίδα μας και να λειτουργήσει; Τι βάθος χρόνου δίνει, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσει υπάρχοντα κτίρια ή να φτιάξει καινούρια;

Στην πορεία θα δούμε τι είδους προγράμματα σπουδών έχει καταθέσει, έτσι ώστε αυτά να είναι ανταγωνιστικά και να πάρουν την άδεια λειτουργίας. Αφού πάρει την άδεια το όποιο ξένο ίδρυμα και δημιουργήσει νομικό πρόσωπο στην Ελλάδα, τότε θα δούμε και τα υπόλοιπα οικονομικά στοιχεία».

Και πρόσεσε: «άρα κάποιες παρατηρήσεις οι οποίες ακούγονται στο δημόσιο διάλογο ότι δεν εξετάζονται όλα τα στοιχεία ή οτιδήποτε, τις ακούω καλοπροαίρετα. Όμως, όλοι όσοι τις κάνουν, θα πρέπει να γνωρίζουν το χρονικό σημείο που βρισκόμαστε τώρα και το χρονικό σημείο που θα πρέπει όλα αυτά να ελεγχθούν όταν και εφόσον κάποια από αυτά τα ιδρύματα πάρουν νομική υπόσταση στην πατρίδα μας».

Όπως είπε, «από τη στιγμή που θα έχουμε την εισήγηση από τους δύο από ΕΘΑΑΕ και ΕΟΠΠΕΠ, στη συνέχεια το υπουργείο θα ανακοινώσει ποια παίρνουν άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας».

Σχετικά με τα ιδρύματα, ανέφερε πως στις διεθνείς κατατάξεις είναι ανάλογα με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, κάποια λίγο παραπάνω, κάποια λίγο παρακάτω. «Εξαρτάται από τη θεματική του κάθε πανεπιστημίου και ας μην τα βλέπουμε μόνο ως νούμερα, γιατί και στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο υπάρχουν πολλά δυνατά περιφερικά ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία ενδεχομένως στις διεθνείς κατατάξεις να μην είναι τόσο ψηλά, όμως έχουν πραγματικά πολύ μεγάλη δυνατότητα αξία και γίνεται πολύ καλή ακαδημαϊκή και ερευνητική δουλειά».

Για τα κριτήρια τόνισε ξανά πως, «η διαδικασία λοιπόν είναι και αξιόπιστη και καθαρή και σκληρή αν θέλετε, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι η παρεχόμενη παιδεία θα είναι ανάλογη αυτής που πρέπει για τον Έλληνα φοιτήτρια και φοιτητή».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος