Επικριτικός για τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση απέναντι στην Τουρκία, αλλά και στο Παλαιστινιακό, ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται η σύμβαση προμήθειας της 4ης φρεγάτα Μπελαρά.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως επιτυχία η αυτονόητη διατύπωση ότι η Ευρώπη δεν θα είναι προστατευμένη παρά μόνο όταν προστατευτούν όλα τα σύνορα με το βάρος να επικεντρώνεται κυρίως στις ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες.
«Πώς θα προστατεύσει την Ευρώπη, αυτός που την απειλεί; Βάζετε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο SAFE την άρση του casus belli, όπως λανθασμένα και εσείς κ. Δένδια σε κοινές δηλώσεις σας με τον κ. Τσαβούσογλου, είχατε συνδέσει την άρση της απειλής πολέμου με την αποστρατικοποίηση των νησιών», σημείωσε και τόνισε: «Τα πράγματα είναι απλά: όπως αντιμετωπίζεται η απειλή στην ανατολική Ευρώπη, πρέπει να αντιμετωπίζεται και η όποια απειλή στη νοτιοανατολική Ευρώπη, γιατί εμείς δεν ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι της Κύπρου είναι υπό τουρκική κατοχή».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συμπλήρωσε ότι «η Τουρκία υπογράφει παράνομες συμφωνίες που παραβιάζουν το δίκαιο της θάλασσας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κι εμποδίζει την πόντιση του καλωδίου που διασυνδέει ενεργειακά την Κύπρο με την Κρήτη».
«Δεν υπάρχει λοιπόν μια προϋπόθεση, αλλά μια και μόνο μία πραγματικότητα: ότι η Τουρκία δεν μπορεί να είναι μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής άμυνας», υποστήριξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Για την προμήθεια μιας ακόμα φρεγάτας Μπελαρά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι «η πατριωτική και αξιακή θέση αρχή και σταθερή πυξίδα μας είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της πατρίδας μας… Υπερψηφίσαμε τα προηγούμενα εξοπλιστικά προγράμματα και τις αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού. Το ίδιο θα πράξουμε και τώρα.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δίνουμε λευκή επιταγή στις επιλογές και τους χειρισμούς σας. Πολύ περισσότερο όταν αυτές κοστίζουν στον ελληνικό λαό».
Επέκρινε, δε, το γεγονός ότι δεν διασφαλίζεται η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας καθώς, όπως είπε, «δεν γίνεται να δίνουμε δισεκατομμύρια για να προμηθευτούμε αεροσκάφη και φρεγάτες, και να μην κατασκευάζεται ούτε μια βίδα στην Ελλάδα, προκειμένου να υπάρχει προστιθέμενη αξία ΚΑΙ στην ελληνική παραγωγή».
«Μπαίνουμε σε ένα δικαιολογημένο ως ένα βαθμό ράλι εξοπλισμών, με εμάς όμως να αγοράζουμε απ έξω και την Τουρκία να παράγει στη βιομηχανία της. Και βέβαια θα ελέγξουμε όλες τις πτυχές στην υλοποίηση αυτών των συμβάσεων», πρόσθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Είστε μια κυβέρνηση βουτηγμένη στα σκάνδαλα, την αναξιοπιστία και τη διαφθορά»
Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, από το βήμα της Βουλής, εξαπέλυσε πυκνά πυρά εναντίον της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού με αφορμή τα όσα στην συνέντευξή της η Ευρωπαία Εισαγγελέας, Λάουρα Κοβέτσι, τα οποία τα χαρακτήρισε αποκαλυπτικά.
Ο κ.Ανδρουλάκης είπε ότι η διακυβέρνηση Μητσοτάκη εργαλειοποίησε συστηματικά τους θεσμούς και με την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία για να ξεπλύνει τη διαφθορά των υπουργών της.
Υποστήριξε ότι η φράση της κ. Κοβέτσι, «το οικονομικό έγκλημα και η διαφθορά μπορεί να σκοτώσουν – τα Τέμπη είναι ένα από αυτά τα παραδείγματα», σημαίνει ότι συγκαλύψατε το έγκλημα και τις ευθύνες του κ. Καραμανλή, τον οποίο χειροκροτήσατε όλοι στη ΝΔ.
Η αναφορά της Ευρωπαίας Εισαγγελέα για αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης των υπουργών, έδωσε το έναυσμα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ασκήσει οξεία κριτική λέγοντας ότι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν είναι ειλικρινείς όταν λένε πως πρέπει να αλλάξει.
«Δεν θα το χρησιμοποιούσατε για τις μεθοδεύσεις σας. Δεν θα ξεχάσουμε τι κάνατε το καλοκαίρι στη Βουλή. Αυτά λέγονται συγκάλυψη. Σκοτάδια κι έρημος η διαφάνεια για τη ΝΔ». Ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει καθαρή αναθεώρηση του άρθρου 86 με συγκεκριμένο πλαίσιο.
Σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν στην Εξεταστική Επιτροπή, κατηγόρησε την ΝΔ πως μπλόκαρε την παρουσία και εξέταση του υφυπουργού Γιώργου Μυλωνάκη παρότι ανακοινώθηκε ότι είναι στη διάθεση της Επιτροπής. «Η παράσταση “Περιμένοντας τον Γκοντό” εξελίσσεται σε “Περιμένοντας τον κ. Μυλωνάκη”», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό ‘Αμυνας, Νίκο Δένδια, και υπογράμμισε: « Δεν θα επιτρέψουμε τον εκφυλισμό της Βουλής. Θα περιμένουμε τον κ. Μυλωνάκη, σε σκηνοθεσία του κ. Μητσοτάκη. Θα περιμένουμε τον ‘Φραπέ”, τον “Χασάπη”, την κυρία με την Φερράρι…».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης συνέχισε τονίζοντας ότι «είστε μια κυβέρνηση βουτηγμένη στα σκάνδαλα, την αναξιοπιστία και τη διαφθορά. Γι΄ αυτό πρέπει να φύγετε το γρηγορότερο. Γι΄ αυτό αγωνιζόμαστε, μέχρι τις εκλογές, για την πολιτική αλλαγή και για μια νέα σελίδα στη χώρα»
Για την αναχαίτιση του στολίσκου
Ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε αιχμηρά και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη Γάζα όπου σημείωσε ότι οφείλει να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, που μετείχαν στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και κρατούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις. «Επαναλαμβάνω από αυτό το βήμα, την ανάγκη να επικαιροποιήσουμε το ψήφισμα της βουλής του 2015 για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και παρατήρησε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει καταντήσει ευρωπαϊκή εξαίρεση ταυτιζόμενος αναφανδόν με τον Νετανιάχου και διστάζοντας να πάρει διακριτή και σαφή θέση απέναντι στην εθνοκάθαρση που λαμβάνει χώρα στη Γάζα».
Σήμερα το πριν είχαμε αυτό που περιμέναμε όλη την επέμβαση του Ισραήλ και την παρεμπόδιση στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλεια. Ζητάω να γίνει ειδική συνεδρίαση της Βουλής για να επικυρώσουμε την απόφαση της βουλής για να αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Για να στείλουμε ένα μήνυμα σε ποια όχθη στέκεται η χώρα μας. Στην όχθη της πλειοψηφίας των κρατών που στέκονται απέναντι για να σταματήσει η εθνοκάθαρση ή στην όχθη του υπάκουου μαθητή κ. Μητσοτάκη. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που σας κάνει να εκτίθεστε με τέτοιο τρόπο απέναντι και στην Ε.Ε.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος