WWF Ελλάς: Πώς μπορούμε να πάρουμε την ενέργεια στα χέρια μας – Πρακτικός οδηγός και βίντεο

Array

Με την έκρηξη των τιμών του ορυκτού αερίου να οδηγούν τις τιμές ενέργειας σε πρωτοφανή ύψη, ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος για τους πολίτες, ειδικά για τους πιο ευάλωτους.

Η δύσκολη κατάσταση που ζούμε είναι σύμπτωμα ενός ενεργειακού συστήματος που καθυστερεί να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα. Ενώ είναι αναγκαίο ένα πλέγμα βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα προστατεύσουν σήμερα κιόλας τους πολίτες, η ταχύτερη στροφή στην καθαρή ενέργεια, η επιθετική επένδυση στην εξοικονόμηση ενέργειας και η υιοθέτηση πολιτικών που εξασφαλίζουν ότι οι πολίτες επωφελούνται άμεσα από το χαμηλό κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είναι αυτά που θα διασφαλίσουν ασφαλή και φθηνή ενέργεια για όλους, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης.

WWF Ελλάς: Πώς μπορούμε να πάρουμε την ενέργεια στα χέρια μας – Πρακτικός οδηγός και βίντεο

Οι πολίτες σήμερα έχουν την δυνατότητα να πάρουν την ενέργεια στα χέρια τους και αυτός είναι και ο στόχος των εργαλείων του προγράμματος το πρόγραμμα «Πολίτες για ένα καθαρό μέλλον», που είναι ελεύθερα διαθέσιμα σε όλους.

Με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τα οφέλη και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την καθαρή ενέργεια, το WWF Ελλάς δημιούργησε έναν νέο οδηγό με συμβουλές εξοικονόμησης και μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, καθώς και ένα βίντεο-ντοκιμαντέρ για τη συμμετοχή των πολιτών στην ενεργειακή μετάβαση.

Πιο συγκεκριμένα, ο οδηγός «Ενεργοποιήσου» του WWF Ελλάς προσφέρει πρακτικές συμβουλές και λύσεις στους πολίτες σχετικά με το πώς μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια στην καθημερινή τους ζωή (π.χ. στο σπίτι και τις μετακινήσεις/ ταξίδια τους), αλλά και να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Αντίστοιχα, το βίντεο παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τις δυνατότητες, τα οφέλη, αλλά και τη διαδικασία συμμετοχής των πολιτών σε μία ενεργειακή κοινότητα, μέσα από τις μαρτυρίες 4 μελών της ηλιακής της ενεργειακής κοινότητας «Υπερίων».

Δείτε το βίντεο :

«Ήδη περισσότεροι από 700 πολίτες έχουν κατεβάσει τον οδηγό, αποδεικνύοντας την ανάγκη που υπάρχει, όχι μόνο για περισσότερη ενημέρωση, αλλά και μέτρα και πολιτικές που ενθαρρύνουν ενεργά τη συμμετοχή της κοινωνίας στην ενεργειακή μετάβαση», αναφέρει η Mαριάννα Πλωμαρίτη, υπεύθυνη επικοινωνίας κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής στο WWF Ελλάς, προσθέτοντας «Ως πολίτες έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε και να καταναλώνουμε τη δική μας ενέργεια μέσα από ένα καθαρό, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο μοντέλο. Αλλάζοντας τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε την ενέργεια, αλλάζουμε τον κόσμο και το μέλλον μας».

WWF Ελλάς: Πώς μπορούμε να πάρουμε την ενέργεια στα χέρια μας – Πρακτικός οδηγός και βίντεο

Πριν 15 χρόνια δύσκολα θα φανταζόμασταν ένα ενεργειακά αυτόνομο σπίτι, πολλώ δε μάλλον μία ολόκληρη χώρα να βασίζεται εξ’ ολοκλήρου στην καθαρή ενέργεια. Σήμερα όμως, είναι εφικτό και οι τεχνολογικές δυνατότητες που κάποτε αποτελούσαν σενάρια φαντασίας, πλέον αποτελούν εδραιωμένες λύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης και τη σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος. Ωστόσο, η τεχνολογική πρόοδος από μόνη της δεν αρκεί.

Κοιτάζοντας το μέλλον σε δέκα χρόνια, με την ανθρωπότητα να γίνεται μάρτυρας πρωτοφανών καταστροφών και την επιστήμη συνεχώς να προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε τη γνώση και τα εργαλεία που διαθέτουμε, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο και ασφαλές μέλλον.

WWF Ελλάς: Πώς μπορούμε να πάρουμε την ενέργεια στα χέρια μας – Πρακτικός οδηγός και βίντεο
@wwf.gr

Πλέον, όπως τονίζει και το WWF Ελλάς, έχουμε τη δύναμη να διεκδικήσουμε αλλαγές, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να παλέψουμε για τον κόσμο μας!

«Ενεργοποιηθείτε» και κατεβάστε κι εσείς τον οδηγό εδώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος