Βαθιά κάτω από τους δρόμους του Τόκιο, ένα γιγαντιαίο μηχάνημα διάνοιξης σηράγγων ανοίγει ένα μονοπάτι μέσα στη γη.
Με περισσότερα από 13 μέτρα πλάτος, το μηχάνημα διάνοιξης σήραγγας τοποθετεί τσιμεντένιους τοίχους καθώς προχωράει, αφήνοντας πίσω του μια σήραγγα μήκους 4,5 χιλιομέτρων σχεδιασμένη για να συγκρατεί τεράστιες ποσότητες βροχής που διαφορετικά θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν τα σπίτια στην επιφάνεια.
Το Τόκιο διαθέτει ήδη ένα εκτεταμένο σύστημα σηράγγων, αποστραγγιστικών καναλιών και δεξαμενών αποθήκευσης, αλλά όπως μεγάλο μέρος του κόσμου, η Ιαπωνία αντιμετωπίζει πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής, γεγονός που την αναγκάζει να σκάψει και πάλι.
Το καλοκαίρι του 2024 ήταν το θερμότερο από την έναρξη των καταγραφών το 1898, δήλωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας τον Σεπτέμβριο. Στο Τόκιο, οι ξαφνικές, βίαιες καταιγίδες, γνωστές ως «αντάρτικες» νεροποντές, έχουν γίνει όλο και πιο συνηθισμένες.
«Πιστεύουμε ότι μέχρι το 2050, καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται κατά 2 βαθμούς Κελσίου, τα ποσά των βροχοπτώσεων θα αυξηθούν επίσης κατά 1,1 φορές», δήλωσε ο Σουν Οτόμο, υπεύθυνος εργοταξίου του γραφείου κατασκευών της ιαπωνικής πρωτεύουσας.
«Καθώς το κλίμα αλλάζει, αυτού του είδους οι βροχές αναμένεται να γίνονται όλο και πιο συχνές και να έχουν ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο, γι’ αυτό σκοπεύουμε να ενισχύσουμε την παροχή αυτών των εγκαταστάσεων προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την προστασία των κατοίκων του Τόκιο», δήλωσε.
Για αυτόν τον σκοπό δημιουργήθηκε και ο «υπόγειος καθεδρικός ναός», μια γιγάντια δεξαμενή νερού βόρεια του Τόκιο που εντυπωσιάζει με το μέγεθος της:
Λίγο μετά τις 5 π.μ. στις 30 Αυγούστου, οι αντιπλημμυρικές εγκαταστάσεις του Τόκιο τέθηκαν σε λειτουργία, καθώς το νερό άρχισε να πλημμυρίζει τον σπηλαιώδη θάλαμο. Το ορμητικό νερό, που καταγράφηκε από υπόγειες κάμερες ασφαλείας, ήταν βροχή που έπεφτε στην περιοχή της πρωτεύουσας καθώς ο τυφώνας Σανσάν έπληττε τη νοτιοδυτική Ιαπωνία, 600 χιλιόμετρα μακριά. Η σπηλαιώδης έκταση έχει αρκετό όγκο για να χωρέσει σχεδόν 100 πισίνες νερού ολυμπιακών διαστάσεων.
Στο εσωτερικό του υπάρχουν 59 τεράστιοι πυλώνες, ο καθένας από τους οποίους ζυγίζει 500 τόνους και εκτείνεται 18 μέτρα μέχρι την οροφή. Όταν τα κοντινά ποτάμια πλημμυρίζουν, η υπερχείλιση περνά μέσα από 6,3 χιλιόμετρα τεράστιων υπόγειων σηράγγων πριν συγκεντρωθεί στον υπόγειο καθεδρικό ναό – επίσημα γνωστό ως Metropolitan Outer Area Underground Discharge Channel. Ο Γιόσιο Μιγιαζάκι, αξιωματούχος του υπουργείου γης που είναι υπεύθυνος για τον καθεδρικό ναό, εκτιμά ότι πάνω από 150 δισεκατομμύρια γιεν (920 εκατομμύρια ευρώ) σε ζημιές έχουν αντισταθμιστεί από τότε που κατασκευάστηκε το συγκρότημα πριν από 23 χρόνια.
Το σύστημα λειτούργησε τέσσερις φορές τον περασμένο Ιούνιο, περισσότερο από ό,τι όλο το περασμένο έτος. Κατά τη διάρκεια του τυφώνα Σανσάν, συγκέντρωσε αρκετό νερό για να γεμίσει ένα ποδοσφαιρικό στάδιο σχεδόν τέσσερις φορές, πριν το διοχετεύσει με ασφάλεια στον ποταμό Εντογκάουα και στη θάλασσα.
Πηγή: Reuters
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος