Βίντεο – Αρχείο ΕΡΤ: Όταν ο Μαραθώνιος καθιερώθηκε ως Ολυμπιακό Αγώνισμα το 1896 (σπάνιο υλικό)

Array

Αφηγήσεις και οπτικό – υλικό, που περιλαμβάνει σπάνια ντοκουμέντα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα, φέρνει στο φως το ertnews.gr επ’ αφορμής του σημερινού 39ου Μαραθωνίου της Αθήνας, τον οποίο καλύπτει η ΕΡΤ, μεγάλος χορηγός της διοργάνωσης.

Κατά την διεξαγωγή των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της σύγχρονης εποχής στην Αθήνα του 1896, που αποτελούσε παγκόσμιο αθλητικό γεγονός, συμμετείχαν συνολικά 285 αθλητές από 13 χώρες που συναγωνίσθηκαν σε 9 αθλήματα.

Στο «ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ» παραγωγή της ΕΡΤ του 1976 δίνεται, παράλληλα, το ιστορικό πλαίσιο της εποχής με στοιχεία για την οικονομικοπολιτική κατάσταση της τότε Ελλάδας (Δείτε εδώ ολόκληρο το σχετικό, τρίτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ).

Η έναρξη των Αγώνων δόθηκε το απόγευμα της 25ης Μαρτίου 1896 (6 Απριλίου με το νέο ημερολόγιο), ανήμερα της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας, στο ανακαινισμένο και κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Για πρώτη φορά καθιερώθηκε ο Μαραθώνιος ως ολυμπιακό αγώνισμα με την απονομή κυπέλλου στον νικητή ύστερα από πρόταση του Γάλλου ελληνιστή Μισέλ Μπρεάλ.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα της εκπομπής, το οποίο περιλαμβάνει και απαγγελία, από τον Κωστή Παλαμά, ενός ποιήματός του. Περιλαμβάνει πλάνα από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο και φωτογραφίες εποχής. Ο αφηγητής περιγράφει την αγωνία του κόσμου για τον Έλληνα αθλητή που συμμετέχει στον Μαραθώνιο, τον Σπύρο Λούη. Διαβάζει απόσπασμα του Χαράλαμπου Αννίνου. Μιλάει για τον νικητή Σπύρο Λούη.

*VIDEO*

Με αφορμή την τέλεση των αγώνων είχε ανατεθεί στον Κωστή Παλαμά να γράψει τον ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων, ο οποίος μελοποιήθηκε από τον συνθέτη Σπυρίδωνα Σαμαρά, απόσπασμα του οποίου ακούγεται στην εκπομπή.

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται, στο εν λόγω απόσπασμα, στη νίκη του πρώτου Έλληνα Ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη, ο οποίος τερμάτισε πρώτος στο αγώνισμα του Μαραθωνίου, και στην τεράστια απήχησή της στην εποχή του.

Οι δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι του 1900, σημείωσαν παταγώδη αποτυχία, ενώ οι τρίτοι, στον Άγιο Λουδοβίκο στην Αμερική το 1904, επίσης δεν είχαν επιτυχία.

Πηγή: Αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος