Βίντεο αφιέρωμα ertnews.gr – Ηφαίστεια: Πηγές καταστροφής αλλά και «αναγέννησης»

Ηφαίστεια. Με τις εκρήξεις τους έχουν χαθεί ζωές και έχουν αφανιστεί ολόκληροι οικισμοί. Προκαλούν ανείπωτη θλίψη, συγκλονιστικές εικόνες και, παραδόξως, κάποια οφέλη για το έδαφος, το κλίμα, την απόδοση σε ενέργεια, την ίδια τη ζωή…

Επιμέλεια: Θάνος Λάγιος

Στο βίντεο, καταγράφονται συγκλονιστικές εικόνες από τις εκρήξεις των εξής ηφαιστείων:

Άνακ Κρακατόα – Στην Ινδονησία το 2018 
426 άνθρωποι σκοτώνονται, άλλοι 7.200 τραυματίζονται.

Φουέγο – Στην Γουατεμάλα το 2018
190 νεκροί.

Οντάκε – Στην Ιαπωνία το 2014
63 χάνουν τη ζωή τους.

Ινδονησία 2010 – Μεράπι
353 νεκροί.

Κονγκό 2002 – Νγιραγκονγκό
245 έχασαν τη ζωή τους.

Τα οφέλη των ηφαιστείων

Εμπλουτισμός εδάφους με θρεπτικά στοιχεία

Κατά την έκρηξη, τέφρα εξαπλώνεται σε μεγάλη έκταση γύρω απ’ το ηφαίστειο και τροφοδοτεί τη γη με θρεπτικά συστατικά. Το γόνιμο έδαφος υποστηρίζει την ντόπια χλωρίδα και πανίδα και ευνοεί την ανθρώπινη καλλιέργεια. Πλήθος ακόμα ορυκτών, πολύτιμων λίθων και οικοδομικών υλικών ανέρχονται σε επιφανειακά στρώματα και γίνονται διαθέσιμα στον άνθρωπο μέσω εξόρυξης.

Δημιουργία νέας ξηράς

Τα νησιά της Χαβάης στον Ειρηνικό αλλά και στη Μεσόγειο, η Κύπρος η Κρήτη και πλήθος μικρότερων νησιών, ήρθαν στην επιφάνεια ως αποτέλεσμα ηφαιστειακής δραστηριότητας. Γηγενή είδη ζωής αναπτύσσονται στις νεοσύστατες εκτάσεις γης, συμβάλλοντας στη βιοποικιλότητα του πλανήτη.

Δημιουργία γεωθερμικής ενέργειας

Τα γεωθερμικά πεδία που δημιουργούνται λόγω μαγματικής δραστηριότητας μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σε χώρες όπως η Κένυα (51%), η Ισλανδία (27%), η Κόστα Ρίκα (14%) και άλλες που βρίσκονται σε ηφαιστειακές ζώνες, η γεωθερμική κυριαρχεί σε σχέση με άλλες μορφές ενέργειας.

Έλεγχος της θερμοκρασίας

Το διοξείδιο του θείου που απελευθερώνεται συνδυάζεται με νερό που υπάρχει στην ατμόσφαιρα δημιουργώντας μικροσκοπικά σταγονίδια τα οποία αντανακλούν μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας πίσω στο διάστημα. Ως αποτέλεσμα ψύχονται τα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και η θερμοκρασία του πλανήτη διατηρείται 2 με 3 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερα απ’ ότι θα ήταν σε άλλη περίπτωση.

Συμβολή στη δημιουργία της ατμόσφαιρας

Το νερό που καλύπτει σήμερα την επιφάνεια της γης, ήρθε πρώτα στην επιφάνεια με τη μορφή ατμών. Συμμετείχε σε βιολογικές διεργασίες και φωτοχημικές αντιδράσεις που οδήγησαν στη δημιουργία του οξυγόνου και άλλων αερίων, τα οποία διαμόρφωσαν την ατμόσφαιρα της γης και επέτρεψαν την εμφάνιση ζωής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος