Βάσω Σταματίου: Το κορίτσι με τον αριθμό 82224 – Η συγκλονιστική μαρτυρία μιας Ελληνίδας από το Άουσβιτς

Η συγκλονιστική μαρτυρία της Βάσως Σταματίου, με τίτλο «Βάσω Σταματίου – Μια Ελληνίδα στο Άουσβιτς», στην εκπομπή «Κεραία», που επιμελείται και παρουσιάζει η Ρέα Βιτάλη, προβλήθηκε στο ΕΡΤNEWS προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση στους τηλεθεατές. Μια συγκλονιστική συνάντηση με την ομιλούσα ιστορία.

Η γνωριμία της Βάσως Σταματίου και της Ρέας Βιτάλη υπήρξε καρμική. Κτίστηκε μέσα στα χρόνια μια πολύτιμη φιλία και βαθιά αλληλοεκτίμηση που τιμήθηκε με εξομολογήσεις. Όπως το ότι ο αριθμός 82224 – το τατουάζ στο Άουσβιτς- ήταν για πολλά χρόνια ΝΤΡΟΠΗ για εκείνη.

«Το τραγικό ήταν ότι με την επιστροφή μας στην Ελλάδα κανένας δεν ήθελε να μας ακούσει. Άλλοι επειδή -και ήταν πολλοί αυτοί- δεν πίστευαν όσα τους λέγαμε. Πού να μιλήσεις για φούρνους και να γίνεις πιστευτή; Άλλοι διότι είχαν μαρτυρήσει στον πόλεμο και στην πείνα και ήθελαν πια να ξεχυθούν στη χαρά της ζωής. Δεν χωρούσε μέσα τους άλλος πόνος. Έμεινε λοιπόν ο πόνος μας αμίλητος. Και είχα τόσο, μα τόσο πολύ ανάγκη να με ακούσει κάποιος» είναι τα λόγια της 95χρονης Βάσως Σταματίου.

Βάσω Σταματίου: Το κορίτσι με τον αριθμό 82224 – Η συγκλονιστική μαρτυρία μιας Ελληνίδας από το Άουσβιτς

Και δείτε πώς τα φέρνει η ζωή… Με την ολοκλήρωση των γυρισμάτων και του μοντάζ του επεισοδίου της, στις 21 Ιουνίου 2023 η Ρέα Βιτάλη επικοινώνησε μαζί της, χαρούμενη για το αποτέλεσμα.

Πότε θα το δούμε στην τηλεόραση;
Τον Οκτώβριο. Τώρα όλοι λείπουν διακοπές, της απάντησε.
Τόσο αργά; Ψιθύρισε μελαγχολικά.

«Το ηχόγραμμα της φωνής της και εκείνο το “Τόσο αργά…” από το στόμα μιας 95χρονης με κινητοποίησε» αποκάλυψε η Ρέα Βιτάλη. «Αν συμβεί οτιδήποτε στη Βάσω και δεν δει το επεισόδιό της, οι τύψεις θα με κυνηγούν για μια ζωή». Το επόμενο πρωί ταξίδεψε στον Οίκο Ευγηρίας στη Στυλίδα και παρακολούθησαν μαζί το επεισόδιο στον υπολογιστή της.

Βάσω Σταματίου: Το κορίτσι με τον αριθμό 82224 – Η συγκλονιστική μαρτυρία μιας Ελληνίδας από το Άουσβιτς

Την ώρα που έφευγε, η Βάσω Σταματίου σηκώθηκε με δυσκολία. «Να σε βοηθήσω να ξαπλώσεις στο κρεβάτι σου;» τη ρώτησε η Ρέα Βιτάλη. «Όχι», της απάντησε, «θέλω να με θυμάσαι όρθια» και ανασήκωσε τις πλατούλες της σαν «φτερά».

Μόλις τέσσερις ώρες μετά η Βάσω Σταματίου πέταξε στον ουρανό. Ήσυχη, γαλήνια, πλήρης. Η ιστορία της είχε φτάσει στα αυτιά της ανθρωπότητας. Ένα από τα πιο συνταρακτικά επεισόδια της «Κεραίας».

Η συνταρακτική ιστορία της Βάσως Σταματίου

Η Βάσω Σταματίου πάλεψε ενάντια στους ναζί κατακτητές. Για τη δράση της αυτή συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Αουσβιτς. Ηταν μια από τις ελάχιστες Ελληνίδες που χωρίς να είναι Εβραίες έφτασαν έως το στρατόπεδο του Αουσβιτς και κατάφεραν να επιβιώσουν.

Γεννήθηκε στην Αριδαία του νομού Πέλλας και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Την άνοιξη του 1944, όντας δεκαεννιά χρόνων και φοιτήτρια Νομικής, συνελήφθη από τους Γερμανούς και μεταφέρθηκε από τις φυλακές «Παύλου Μελά» στις φυλακές Μπάνιτσα, έξω από το Βελιγράδι της Γιουγκοσλαβίας.

Στις 28 Ιούνη 1944 μεταφέρθηκε στο Αουσβιτς στην Πολωνία και στις 30 Σεπτέμβρη 1944 στο Ράβενσμπουργκ της Γερμανίας. Από κει, στις 27 Οκτώβρη 1944, στο Μπούχενβαλντ. Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη στις 14 Σεπτέμβρη 1945.

Μετά από την Απελευθέρωση, έφυγε στο Μιλάνο της Ιταλίας και σπούδασε ενδυματολογία θεάτρου και κοστούμι μόδας. Γύρισε στην Ελλάδα και ανέλαβε τη διεύθυνση του βεστιαρίου της Λυρικής Σκηνής. Επίσης, πήρε δίπλωμα σκηνογραφίας από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Ολη αυτή η συγκλονιστική διαδρομή περιγράφεται και στο βιβλίο της, «Βαρούμ? Γιατί; Μια Ελληνίδα στο Αουσβιτς», που κυκλοφόρησε από τη «Σύγχρονη Εποχή» λίγο πριν «φύγει» από τη ζωή η Βάσω Σταματίου, φέτος τον Ιούνη.

Βάσω Σταματίου: Το κορίτσι με τον αριθμό 82224 – Η συγκλονιστική μαρτυρία μιας Ελληνίδας από το Άουσβιτς

Εξιστορεί όλη την πορεία της από τη στιγμή που συνελήφθη μέχρι που απελευθερώθηκε. Με λόγια απλά και συγκλονιστικά περιγράφονται στις σελίδες του βιβλίου της τα βασανιστήρια και οι εξευτελισμοί που έζησε και η ίδια, αλλά και οι συγκρατούμενές της, το πώς πολεμούσαν οι γυναίκες αυτές να σταθούν όρθιες μέσα στη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης – και ειδικά του Αουσβιτς – όπου άνθρωποι καίγονταν ζωντανοί μέσα στους φούρνους των στρατοπέδων, εκτελούνταν ή τρελαίνονταν και αυτοκτονούσαν.

Η υπόμνησή της στο τέλος του βιβλίου, «Οσο για τους επίσημους νεκρούς (των στρατοπέδων συγκέντρωσης), τους κουβαλάει η ανθρωπότητα στην πλάτη της σαν τη μεγαλύτερη ντροπή της, ντροπή που δυστυχώς για αρκετούς σήμερα (…) γίνεται σημαία μαύρη με τον αγκυλωτό σταυρό του φασισμού στο κέντρο. Προλάβετε, λαοί…», είναι η δική της παρακαταθήκη.

Την Βάσω Σταματίου είχε την ευκαιρία να τη συναντήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε μία από τις περιοδείες του στον νομό Φθιώτιδας τον Δεκέμβρη του 2022. Για τη συνάντηση μαζί της είχε αναφέρει τότε ότι είναι «μεγάλη τιμή και χαρά, καθώς είναι μια γυναίκα πραγματική αγωνίστρια της ζωής, του κόσμου, που αγωνίστηκε για υψηλά ιδανικά και βασανίστηκε».

Το επεισόδιο «Βάσω Σταματίου – Μια Ελληνίδα στο Άουσβιτς» της ΚΕΡΑΙΑΣ είναι διαθέσιμο για θέαση στο Ertflix εδώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος