Τροφές για αντηλιακή προστασία

Το δέρμα μας είναι ένα σημαντικό όργανο του σώματος, το οποίο, λόγω του ότι είναι εκτεθειμένο σε διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες θα πρέπει να το φροντίζουμε ιδιαίτερα. Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας γίνεται λιγότερο ανθεκτικό στην καθημερινή φθορά, με αποτέλεσμα να εμφανίζει ρυτίδες, ξηρότητα και σημάδια αφυδάτωσης. Όμως, τα καλά νέα είναι ότι η υγεία του δέρματός μας εξαρτάται από τον τρόπο ζωής μας και κυρίως τη διατροφή μας.

Συνεπώς, κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας διατροφή, μπορούμε να διατηρήσουμε το δέρμα μας λαμπερό και υγιές.

Ο ήλιος, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, κάθε άλλο παρά θεραπευτικά λειτουργεί για το δέρμα μας. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ο βασικότερος εξωγενής παράγοντας γήρανσης του δέρματος. Η διατροφή μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει την υγεία του, αλλά και να συμβάλει στην αντηλιακή προστασία!

  • Γεμίζουμε το πιάτο μας με τροφές που περιέχουν συστατικά που προστατεύουν το δέρμα μας!
    o Βιταμίνη C. Συμβάλλει στη διατήρηση του κολλαγόνου της επιδερμίδας και τη γρήγορη επούλωση των ηλιακών εγκαυμάτων. Τροφές: εσπεριδοειδή, πιπεριές, ντομάτες, μπρόκολο, φράουλες.
  • Βιταμίνη Ε. Προστατεύει το δέρμα από την υπέρυθρη ακτινοβολία και προλαμβάνει τη γήρανσή του. Η έλλειψή της προκαλεί αφυδάτωση και ξηρότητα της επιδερμίδας. Τροφές: ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, δημητριακά.
  • Β-καροτίνη. Ενεργεί ως φυσικό αντηλιακό, αυξάνοντας την ικανότητα αντανάκλασης του φωτός και προστατεύοντας το δέρμα μας από την ηλιακή ακτινοβολία. Τροφές: καρότα, σκούρα πράσινα λαχανικά.
  • Ιχνοστοιχεία. Από τα ιχνοστοιχεία, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο συντελούν στη διατήρηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης του δέρματος, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Τροφές: οστρακοειδή, κόκκινο κρέας, όσπρια, θαλασσινά, συκώτι.
  • Αντιοξειδωτικά. Αντιοξειδωτικές ουσίες όπως τα φλαβονοειδή και το λυκοπένιο απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες και οχυρώνουν το δέρμα μας ενάντια στην καταστροφική επίδραση του ήλιου. Τροφές: φράουλες, σταφύλια, μπρόκολο, τσάι, κόκκινο κρασί (φλαβονοειδή), ντομάτα, βερίκοκα, καρπούζι, πεπόνι (λυκοπένιο). 
  • Ω3 λιπαρά οξέα. Με την αντιφλεγμονώδη δράση τους βοηθούν το δέρμα μας να παραμείνει λείο, λαμπερό και σφριγηλό. Τροφές: λιπαρά ψάρια (ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγκα, ο κολιός, ο γαύρος, οι σαρδέλες, ο τόνος και ο μπακαλιάρος), ξηροί καρποί και λιναρόσπορος.

“Μαγικές” τροφές 

Ντομάτες. Είναι πλούσιες στο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, το οποίο έχει αποδειχτεί ότι προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UV και από τα εγκαύματα που μπορεί να προκληθούν από τον ήλιο. Καταναλώστε ντομάτα ωμή στη σαλάτα, αλλά και μαγειρεμένη, καθώς τότε εμφανίζει 4 φορές περισσότερο λυκοπένιο.

Σπανάκι. Το σπανάκι αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Α, Β και C, όπως επίσης και λουτεΐνης και κουερσετίνης. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις βλαπτικές συνέπειες του ήλιου, τα εξανθήματα, την ξηρότητα και από διάφορες άλλες παθήσεις που αφορούν στην εκτεθειμένη στον ήλιο επιδερμίδα.

Πράσινο τσάι. Τα αντιοξειδωτικά του μπλοκάρουν τις βλάβες στο DNA που προκαλούνται από τις υπεριώδεις ακτίνες.

Μαύρη σοκολάτα. Τα φλαβονοειδή της μπορούν να απορροφήσουν τις ακτίνες UV και να μας χαρίσουν την προστασία τους. Προσοχή: μόνο η μαύρη σοκολάτα -χωρίς δηλαδή γάλα- έχει αντιοξειδωτικά οφέλη!

Σολομός. Αποτελεί άριστη πηγή πρόσληψης ω3 λιπαρών οξέων. Μπλοκάρει τις μεταβολές στο DNA που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.


Ο καθηγητής Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Λάμπρος Συντώσης και οι επιστημονικοί συνεργάτες του εργαστηρίου Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Άννα Καούρη και δρ Γλυκερία Ψαρρά αποκαλύπτουν ποιες καθημερινές διατροφικές συνήθειες μπορούν να μας προστατεύσουν από τις επιπτώσεις της αυξημένης θερμοκρασίας το καλοκαίρι και να μας χαρίσουν ευεξία και υγεία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος