Τραγούδια των Beatles από τη Χορωδία της ΕΡΤ – Μ. Παπαπέτρου: Παρουσιάζουμε μια διαφορετική εκδοχή τους που θα εντυπωσιάσει

Διασκευές τραγουδιών των θρυλικών “Beatles” που έγραψαν ιστορία όπως το “Let It Be”, “Yesterday”, “Penny Lane”, “Yellow Submarine” ερμηνεύει η Χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού Μιχάλη Παπαπέτρου και τον Αλέξανδρο Μακρή στο πιάνο, στο πλαίσιο της Γιορτής της Μουσικής, στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 21 Ιουνίου.

Ο κ. Παπαπέτρου λίγο πριν τη συναυλία μίλησε στο ertnews.gr και την Αγγέλα Παπαθανασίου:

Ποιο το πρόγραμμα της χορωδίας της ΕΡΤ για τους καλοκαιρινούς μήνες;

Στις 21 Ιουνίου, Ευρωπαϊκή ημέρα μουσικής, η Χορωδία της ΕΡΤ θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στους Beatles, στον πανέμορφο κήπου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ακολουθούν το Requiem του Verdi στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, μια συναυλία με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη στην Ακροκόρινθο και τέλος η Ορέστεια του Ιάννη Ξενάκη στην Ελευσίνα, στο πλάσιο των εκδηλώσεων της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Τραγούδια των Beatles από τη Χορωδία της ΕΡΤ – Μ. Παπαπέτρου: Παρουσιάζουμε μια διαφορετική εκδοχή τους που θα εντυπωσιάσει

Πώς αποφασίσατε να ανατρέξετε στους Beatles; Ποια τραγούδια θα παρουσιάσετε;

Καταρχάς, πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή και επαναστατικά συγκροτήματα στην ιστορία. Σπουδαία τραγούδια, όμορφοι στίχοι, μελωδίες που όλοι έχουμε τραγουδήσει. Τα πασίγνωστα «σκαθάρια» είναι πολύ αγαπητά και στον κόσμο αλλά και σε μένα. Η Χορωδία της ΕΡΤ θα παρουσιάσει μια διαφορετική πολυφωνική εκδοχή των τραγουδιών τους, όπως τα “Yesterday”, “Imagine”, “Let it be”, “Because”, “Yellow Submarine”, “Eleanor Rigby” και άλλα, που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει.

Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο τραγούδι των Beatles και γιατί;

Ξεχωρίζω ιδιαιτέρως το “Because”. Πηγή έμπνευσης του τραγουδιού υπήρξε η σονάτα του Σεληνόφωτος του L.v.Beethoven, καθώς την μελετούσε εκείνη την εποχή η Yoko Ono. Η ατμόσφαιρα που δημιουργούν το ηλεκτρικό τσέμπαλο και η ηλεκτρική κιθάρα μαζί με τα φωνητικά αργότερα είναι άκρως συγκινητική.

Τι προκύπτει μουσικά μέσα από την προσέγγιση τόσο γνωστών και αγαπημένων τραγουδιών από μια χορωδία;

Η Χορωδία της ΕΡΤ έχει στο ρεπερτόριο της έργα πολύ μεγάλων ξένων συνθετών όπως οι J. S. Bach,  Beethoven, Brahms, Μοzart, Mahler κ.α. αλλά και σπουδαίων Ελλήνων συνθετών όπως οι Αντωνίου, Θεοδωράκης, Καλομοίρης, Μικρούτσικος, Μαρκόπουλος, Ξενάκης, Παπαδημητρίου, Χατζιδάκις, Χρήστου κ.α. Η ένταξη νέων έργων ανανεώνει το ενδιαφέρον τόσο των χορωδών όσο και του κοινού και προσωπικά με ενδιαφέρει να ερχόμαστε σε επαφή με τον ήχο συνθετών που δεν έχουμε ερμηνεύσει ξανά.

Τραγούδια των Beatles από τη Χορωδία της ΕΡΤ – Μ. Παπαπέτρου: Παρουσιάζουμε μια διαφορετική εκδοχή τους που θα εντυπωσιάσει

Διευθύνετε μια ομάδα εξαιρετικών καλλιτεχνών. Υπάρχουν κοινές αγωνίες; κοινό όραμα;

Θα έλεγα ότι πρέπει να υπάρχει κοινό όραμα, διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον. Επιλέγουμε ρεπερτόριο που αναδεικνύει τη χορωδία, την εξελίσσει και εξασφαλίζει την ποιότητα. Η χορωδία έχει πια ιστορία κοντά στα 50 χρόνια, με εξαιρετικές συνεργασίες και εμφανίσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επιθυμία όλων είναι να συνεχίσει να προσφέρει πάντα ποιοτικές παραστάσεις στο κοινό, να γίνεται βήμα νέων καλλιτεχνών και δημιουργών και να μπορεί η φωνή της να ακουστεί σε όλη την Ελλάδα.

Ποιες οι προκλήσεις για εσάς μέσα στο σύγχρονο πολιτιστικό τοπίο;

Θεωρώ πολύ σημαντικό να αναδεικνύουμε την ποιοτική μουσική, κάθε είδους και κάθε πολιτισμού, να διατηρούμε το κοινό αλλά και να το πολλαπλασιάζουμε και το ρεπερτόριο και οι καλλιτεχνικές επιλογές να είναι πρόταση και λόγος για τον θεατή- ακροατή μας.

Τα επόμενα σχέδια και ένα δικό σας καλλιτεχνικό όνειρο;

Επιστρέφουμε αρχές Σεπτεμβρίου με διάσημα τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο. Το πρόγραμμα της επόμενης περιόδου θα ανακοινωθεί σύντομα. Προσωπικά, θα ήθελα να συνεχίσω να εργάζομαι καλλιτεχνικά το ίδιο δυναμικά διασφαλίζοντας πάντα την απαιτούμενη ποιότητα και τον σεβασμό στον εκάστοτε συνθέτη.

Τραγούδια των Beatles από τη Χορωδία της ΕΡΤ – Μ. Παπαπέτρου: Παρουσιάζουμε μια διαφορετική εκδοχή τους που θα εντυπωσιάσει

Πληροφορίες για τη συναυλία

Να σημειωθεί ότι εκτός από τα τραγούδια που θα παρουσιάσει η Χορωδία της ΕΡΤ, στον κήπο του Μεγάρου θα ακουστούν ναπολιτάνικες καντσονέτες, εισαγωγές από διάσημες ιταλικές όπερες, πρωτότυπες τζαζ συνθέσεις, αλλά και διασκευές.

Η σοπράνο Δέσποινα Σκαρλάτου μας ταξιδεύει σε κοσμαγάπητες μελωδίες του ιταλικού Νότου, πλαισιωμένη από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών που μας θυμίζει δύο απολαυστικές εισαγωγές του Gioachino Rossini από τις όπερες «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» και «Γουλιέλμος Τέλλος». Στη διεύθυνση ορχήστρας, ο Γιάννης Πουλάκης.

Η βραδιά κλείνει με το τζαζ τρίο του Τάσσου Πάππα σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει κομμάτια σπουδαίων μουσικών της εποχής μας, όπως οι Keith Jarrett και Fazil Say, με διασκευές συνθέσεων του Johann Sebastian Bach και του Claude Bolling.

Στη Γιορτή της Μουσικής, η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Οι εκδηλώσεις στον Κήπο του Μεγάρου κάθε καλοκαίρι γίνονται στο γρασίδι. Οι θεατές μπορούν να φέρουν μαζί τους μαξιλάρια ή ριχτάρια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος