Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Θωμά Σίδερη «Τα ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ» στην Κρατική Ακαδημία Θεάτρου της Αρμενίας

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Θωμά Σίδερη αποτελεί κινηματογραφική καταγραφή του ξεριζωμού και της περιπλάνησης των Αρμενίων κατοίκων του θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ σε γκρίζα & βροχερά τοπία

Το αντιπολεμικό ντοκιμαντέρ του Θωμά Σίδερη «Τα ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ» θα προβληθεί τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ στο Black Box της Κρατικής Ακαδημίας Θεάτρου (State Academic Theatre “Gabriel Sundukyan”), στο Ερεβάν, παρουσία του σκηνοθέτη και αμέσως μετά θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του διευθυντή του Κρατικής Ακαδημίας Θεάτρου, ηθοποιού και σκηνοθέτη Vardan Mkrtchyan και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού της Αρμενίας.

Τα Ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ είχαν προβληθεί στο Ερεβάν και τον περασμένο Ιούλιο, στο πλαίσιο της 19ης διοργάνωσης του φημισμένου διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ Golden Apricot. Τότε, ο σπουδαίος κριτικός και καθηγητής κινηματογράφου στο πανεπιστήμιο του Ερεβάν Suren Hamikyan είχε αναλύσει την ταινία στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, αναφέροντας μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά: «Μου άρεσε η ταινία, με έναν απρόσμενο τρόπο. Είχε την προσέγγιση του πραγματικού κινηματογράφου. Μου άρεσε η καταγραφή. Η ταινία είναι ένα ντοκιμαντέρ. Ο πραγματικός κινηματογράφος έχει τον χαρακτήρα του ντοκιμαντέρ στην ουσία του».

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Θωμά Σίδερη αποτελεί κινηματογραφική καταγραφή του ξεριζωμού και της περιπλάνησης των Αρμενίων κατοίκων του θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ σε γκρίζα και βροχερά τοπία, όπου κανένας δεν γνωρίζει τι είναι δικό του, πού βρίσκονται τα σύνορα και ποια είναι εν τέλει η πατρίδα του. Την ίδια στιγμή, οι Αζέροι επιστρέφουν και καταλαμβάνουν το κενό κτιριακό απόθεμα των οικιστικών θυλάκων της περιοχής, προσπαθώντας και αυτοί να κατανοήσουν την ταυτότητα του «άλλου», χωρίς να αντιλαμβάνονται πραγματικά τι είναι αυτό που χωρίζει τους ανθρώπους και τέμνει κοινό γεωγραφικό χώρο σε διαφιλονικούμενες ζώνες. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα κινηματογραφικό δοκίμιο για την ταυτότητα του «εγώ» και του «άλλου», του «ξένου», του «εχθρού».

Πληροφορίες για την εκδήλωση εδώ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος