Για το πώς πήρε το όνομά του το Τατόι αλλά και για άλλες άγνωστες ιστορίες πίσω από τα πρώην βασιλικά κτήματα που βρίσκονται στους πρόποδες της Πάρνηθας μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο Στέφανος Καβαλλιεράκης, διευθυντής του Μουσείου της Πόλεων των Αθηνών.
Λίγες ημέρες μετά την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Τατόι ο κ. Καβαλλιεργάκης σχολίασε ότι το πρώην βασιλικό κτήμα που είναι πλέον δημόσια περιουσία έχει περάσει από διαφορες φάσεις ενώ τα τελευταία χρόνια, χάρη στις πρωτοβουλίες πολλών ανθρώπων, έχει ξαναέρθει στην επιφάνεια για να βρει μέρος της παλιάς αίγλης του.Όπως δήλωσε ο ιστορικός, το Τατόι ξεκινά την πορεία του τη δεκαετία του 1870. Έως τότε ήταν ιδιοκτησία μιας πολύ γνωστής οικογένειας, των Σκαρλάτων – Σούτσου, οι οποίοι είχαν ένα απλό σπίτι στην περιοχή και καλλιεργούσαν σιτηρά.
«Είμαστε στην περιοχή της Αρχαίας Δεκέλειας. Το 1770 ο Γεώργιος ο Ά αναζητούσε να χτίσει μία εξοχική κατοικία και του πρότεινε ο Ερνέστος Τσίλλερ, ο περίφημος αρχιτέκτονας, την περιοχή του Τατοΐου να φτιάξει ένα σπίτι ελληνικό ελβετικού ρυθμού» ανέφερε ο κ. Καβαλλιεράκης.
«Από 16.000 στρέμματα από την αρχική έκταση έφτασε στην τελική της, που ήταν γύρω στα 47.000 στρέμματα. Βοήθησε βέβαια και ο πολύ καλός φίλος του Γεωργίου, ο Ανδρέας Συγγρός, οποίος αγόρασε πάρα πολλά στρέμματα στην περιοχή για λογαριασμό και έτσι φτιάχτηκε αυτό estate, αυτή η τεράστια έκταση που τελικά κράτησε την ονομασία της από έναν τσιφλικά της περιοχής, τον Τατόη» εξήγησε ο διευθυντής του Μουσείου της πόλεως των Αθηνών.
Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ
Διαβάστε επίσης:
- Το σχέδιο ανάπλασης των βασιλικών κτημάτων στο Τατόι – Β. Κουτσαβλής: Ο κόσμος θα έχει να θαυμάσει έναν θησαυρό
- ΥΠΠΟΑ: Σπάνιοι θησαυροί της κάβας του Τατοΐου αποκαλύφθηκαν
- ΥΠΠΟΑ: Εγκρίθηκε η μελέτη για την αποκατάσταση των αμαξών του Τατοΐου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος