Το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων ζητάει τη στήριξη όλων μας

Έναν χρόνο προτού η πανδημία μάς χτυπήσει την πόρτα, το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων άνοιξε τη δική του και έδωσε στέγη σε κάθε είδους βιβλία αλλά και άλλα αντικείμενα σε μια μεγάλη αποθήκη στην Πειραιώς.

Ο Λεωνίδας Κουρσούμης μαζί με άλλους δυο ανθρώπους που είχαν έρθει αντιμέτωποι με την αστεγία, κατόρθωσαν να ιδρύσουν μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, με όραμα να βοηθήσουν και άλλους αστέγους.

Το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων ζητάει τη στήριξη όλων μας

Ο κ. Κουρσούμης, που εργαζόταν παλαιότερα σε εκδοτικό οίκο, έμεινε άνεργος στα 63 του. Δεν το έβαλε κάτω, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλές εργασιακές προοπτικές για έναν άνεργο αυτής της ηλικίας… Λίγα χρόνια αργότερα, κατέληξε να μένει στον δρόμο… Πάλεψε με την κατάθλιψη και όχι μόνο κατάφερε να επιβιώσει, αλλά και να μην σταματήσει να ονειρεύεται και να οραματίζεται μία διέξοδο για τον ίδιο και για άλλους άστεγους συνανθρώπους του. Το σχέδιό του να ανοίξει ένα παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων, βρήκε αρωγό στο πρόσωπο ενός ανθρώπου, που του παραχώρησε μια αποθήκη, στην οποία συγκεντρώνονται τα βιβλία.

Όπως αφηγείται ο ίδιος στο ertnews.gr: «Πριν από 6 χρόνια βρέθηκα σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση και κάποια στιγμή όταν πλέον ήμουν σε αδιέξοδο κατέληξα να μείνω άστεγος. Ήταν μια τραγική εμπειρία. Ήταν κάτι που δεν μου είχε περάσει ποτέ ούτε σαν σκέψη. Αρχικώς ζούσα το αδιέξοδο. Νομίζω όμως πως πήρα κουράγιο για να σκεφτώ ότι με την απραξία δεν λύνεται. Απλώς κάποιο πρωί – ήδη έμενα μια βδομάδα σε μια αποθήκη – είπα πως “δεν πάει άλλο”. Έκανα μια πρόταση σε μια σελίδα ενός μέσου κοινωνικής δικτύωσης και μέσα από τις προσφορές βιβλίων προχωρήσαμε σε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως “παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων”».

Το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων ζητάει τη στήριξη όλων μας

«Άστεγος για μένα είναι κάποιος που πρέπει να αποφασίσει να βγεί από το αδιέξοδο», μας λέει ο κ. Κουρσούμης. Και εκείνος τήν πήρε την απόφαση.

«Εκείνο το χρονικό διάστημα, μη έχοντας κανέναν οικονομικό πόρο, μάζευα χαρτιά και βιβλία για να τα πουλώ στα παλαιοβιβλιοπωλεία. Αυτό ήταν και μια από τις αφορμές να σκεφτώ και να συζητήσω με δύο άλλους αστέγους που είχα γνωρίσει, ώστε να κάνουμε κάτι μόνοι μας. Ξεκινήσαμε από το μηδέν. Μου δόθηκε μια αποθήκη να μείνω και εκεί μαζεύαμε τα βιβλία. Στην συνέχεια, όταν μαθεύτηκε τι προσπαθούμε να κάνουμε, μας παραχωρήθηκε η αποθήκη της οδού Πειραιώς, όπου μέχρι σήμερα βρισκόμαστε. Οι συνάνθρωποί μας το αγκάλιασαν με μεγάλη αγάπη. Όταν μαθεύτηκε πως είμαστε στην Πειραιώς, άρχισαν σιγά-σιγά να μας πλησιάζουν. Έχουμε απλώς τη δυνατότητα να καλύπτουμε τα έξοδα δύο συνανθρώπων μας», λέει ο κ. Κουρσούμης.

Το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων ζητάει τη στήριξη όλων μας
Με το βραβείο «Μάθημα Ζωής» τιμήθηκε ο κύριος Λεωνίδας Κουρσούμης το 2020 από τον οργανισμό Μαζί για το Παιδί. Το βραβείο αυτό απονέμεται στους ανθρώπους που ξεπερνούν τις δυσκολίες της ζωής τους και προσφέρουν εθελοντικά στο «εμείς», συμβάλλοντας στην κοινωνική αναγέννηση του τόπου, ενώ αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.

Σύντομα, μαζί με τους συνεργάτες του είχαν μαζέψει από την πώληση των βιβλίων αρκετά χρήματα, ώστε να έρθουν πιο κοντά στην επόμενη φάση του σχεδίου τους, την μετεγκατάστασή τους σε έναν μόνιμο χώρο στου Γκύζη. Όμως τότε ήταν που ήρθε η πανδημία και τους χάλασε τα σχέδια…

«Είχαμε βάλει όλες τις οικονομίες μας για ένα παλαιοβιβλιοπωλείο, το είχαμε ετοιμάσει και δυστυχώς δεν άνοιξε ποτέ. Κάναμε υπομονή, είχαμε άλλωστε την εμπειρία της αστεγίας. Κι από τότε προσπαθούμε ξανά να ανοίξουμε, με όσα έσοδα έχουμε από τον χώρο της οδού Πειραιώς», μας εξηγεί.

Το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων ζητάει τη στήριξη όλων μας«Μετά από 30 μήνες –ενώ έχουμε εξασφαλίσει τα προς το ζειν – δεν έχουμε έναν μόνιμο χώρο για να καταφέρουμε να προχωρήσουμε το πλάνο για τη δημιουργία ενός εργαστηρίου συντήρησης βιβλίων και βιβλιοδεσίας και κυρίως τη δημιουργία ενός e-shop. Αυτό θα μάς έδινε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε άλλες τέσσερεις θέσεις εργασίας για αστέγους που επιθυμούν να εργαστούν».

Η μετεγκατάσταση στον νέο χώρο είναι απαραίτητη για να γίνει αυτό, καθώς στην αποθήκη της Πειραιώς δεν υπάρχει καν ηλεκτρικό ρεύμα. Ωστόσο το μπαζάαρ βιβλίων είναι η μοναδική πηγή εσόδων, προκειμένου να μπορέσει να υλοποιηθεί ο τελικός στόχος.

«Σήμερα – επειδή στον χώρο που στεγαζόμαστε δεν έχει ηλεκτρικό είναι αδύνατον να κάνουμε κατάλογο των τίτλων και καταγραφή – υπολογίζουμε πως υπάρχουν περίπου 12.000 βιβλία».

Το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων ζητάει τη στήριξη όλων μας

Αν θέλετε κι εσείς να στηρίξετε το εγχείρημα, αλλά και να εξερευνήσετε τους θησαυρούς που είναι κρυμμένοι στο Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων, μπορείτε να το επισκεφθείτε στην Πειραιώς 132 καθημερινά από τις 10:00 έως τις 15:00 εκτός Δευτέρας.

«Οι τιμές είναι οι χαμηλότερες της αγοράς. Από 1 ευρώ έως 5 ευρώ. Και αυτό γιατί είναι δύσκολη η αγορά και μάς ενδιαφέρει να πουλάμε ώστε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας», δηλώνει ο εμπνευστής του εγχειρήματος.

Το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων ζητάει τη στήριξη όλων μας

Εκτός από την αγορά βιβλίων, μπορείτε επίσης να στηρίξετε το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων προσφέροντας είτε βιβλία είτε κάθε είδους έντυπο, σημειώνει ο κ. Κουρσουμής.

Ειδικά για τις ημέρες που απομένουν μέχρι τα Χριστούγεννα (Τετάρτη 22, Πέμπτη 23 και Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου), το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων προβαίνει σε μία «γιορτινή προσφορά», δίνοντας 20 βιβλία της επιλογής σας στην τιμή των 30 ευρώ!

Το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων ζητάει τη στήριξη όλων μας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος