Το Μεγάλο μας Σπίτι είναι ένας χώρος υποδοχής, συναντήσεων και πρώιμης κοινωνικοποίησης για παιδιά από 0 έως 4 ετών, με τα οικεία τους πρόσωπα.
Ιδρύθηκε το 2015 στην Αθήνα από μία ομάδα επαγγελματιών από τον χώρο της ψυχικής υγείας*, στα πρότυπα του Πράσινου Σπιτιού (Maison Verte), που ίδρυσαν η Φρανσουάζ Ντολτό και οι συνεργάτες της το 1979 στο Παρίσι. Από τότε υπολογίζεται ότι περίπου 3.000 δομές λειτουργούν στη Γαλλία και πολυάριθμες ανά τον κόσμο, στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική και Λατινική Αμερική, τον Καναδά, την Αρμενία, το Βιετνάμ και αλλού, που έχουν εμπνευστεί από το Πράσινο Σπίτι, αλλά έχει το καθένα την ιστορία του, τη σφραγίδα της ομάδας του, των ανησυχιών, του πολιτισμικού περιβάλλοντός του.
Το ert.gr επισκέφθηκε το Μεγάλο μας Σπίτι και μίλησε με τρία μέλη της ομάδας, που μας ανέλυσαν τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας του.
Το Μεγάλο μας Σπίτι δεν είναι παιδικός σταθμός, ούτε χώρος φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης, ούτε συμβουλευτικό κέντρο. Είναι ένα φιλόξενο περιβάλλον, όπου μωρά, παιδιά και ενήλικες μπορούν να συναντηθούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες σε ένα κλίμα συναισθηματικής ασφάλειας, μέσα από το παιχνίδι και το λόγο. Είναι ένας χώρος πρώιμης κοινωνικοποίησης που μπορεί να συνεισφέρει στην πρόληψη πιθανών δυσκολιών με τη μορφή συμπτωμάτων στη μετέπειτα ζωή του παιδιού. Ένα περιβάλλον στο οποίο δοκιμάζονται και δομούνται τα θεμέλια για έναν ασφαλή αποχωρισμό και για μία ομαλή μετάβαση στο σχολικό περιβάλλον (παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο).
Δεν υπάρχουν οργανωμένα παιδαγωγικού τύπου παιχνίδια ή δραστηριότητες, διότι το ελεύθερο παιχνίδι είναι ο κατεξοχήν τρόπος για την ανάπτυξη του ανθρώπου. Τα παιδιά ξεδιπλώνουν την κοινωνικότητά τους με την αλληλεπίδραση με τα άλλα παιδιά και τους συνοδούς τους, την κατάκτηση του χώρου και των αντικειμένων.
Από την πλευρά τους οι γονείς έχουν τη δυνατότητα κι αυτοί να γνωριστούν με άλλους ενηλίκους που βρίσκονται στο χώρο. Το Μεγάλο Μας Σπίτι μπορεί να αποτελέσει λοιπόν ένα χώρο που επιτρέπει στους γονείς – συνοδούς να βγουν από την απομόνωση, από τα μοναχικά ερωτήματα που γεννιούνται αυτήν την ιδιαίτερη στιγμή που αντιπροσωπεύει η άφιξη ενός παιδιού, η οποία έρχεται να αλλάξει τις ισορροπίες της οικογένειας.
“Αυτό που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ οι γονείς εδώ να νιώσουν άνετα και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους… Αυτό πολύ συχνά κλονίζεται. Εδώ τους διαβεβαιώνουμε ότι μπορούν να κάνουν τα πράγματα, έχουν τον δικό τους τρόπο. Κανένας δεν κρίνεται εδώ, κανένας δεν ενοχοποιείται. Το αντίθετο”, τονίζει η ψυχολόγος Αγγελική Συλλιγαρδάκη, ένα από τα πρόσωπα υποδοχής που “υποδέχονται” γονείς και παιδιά με την διακριτική, από μακριά ή από πιο κοντά παρουσία και τον λόγο τους.
Βασικές Αρχές
- Η χρήση του χώρου είναι δωρεάν. Ο χώρος είναι ανοιχτός για όλους. Δεν χρειάζεται εγγραφή, ούτε ραντεβού. Μπορεί κάποιος να έρθει όποτε θέλει και να παραμείνει για όσο χρόνο θέλει. Οι μελλοντικοί γονείς είναι επίσης ευπρόσδεκτοι.
- Η παρουσία του ενήλικα συνοδού είναι υποχρεωτική. Το παιδί μπορεί να συνοδεύεται από τους γονείς ή κάποιο άλλο πρόσωπο φροντίδας και εμπιστοσύνης.
- Μόνο το μικρό όνομα του παιδιού ζητείται και σημειώνεται σε κάθε επίσκεψη. Τρία πρόσωπα υποδοχής είναι παρόντα στον χώρο κάθε φορά.
Ντοκιμαντέρ για το Πράσινο Σπίτι
Κύρια πηγή έμπνευσης για την ομάδα του Μεγάλου μας Σπιτιού αποτέλεσε η φιλοσοφία του Πράσινου Σπιτιού στη Γαλλία.
info Το Μεγάλο μας Σπίτι
- Διεύθυνση : Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ), Λάκωνος 9, Αθήνα 115 24
- Ώρες λειτουργίας : Δευτέρα, Παρασκευή 10.00 – 13.00, Τρίτη, Τετάρτη, και Σάββατο 17.00-20.00 (θερ.), 16.00-19.00 (χειμ.)
- Ιστότοπος : http://www.tomegalomasspiti.gr/
- Σελίδα FB: Το Μεγάλο μας Σπίτι
*Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Σωματείο “Α΄ Παιδική Ηλικία και Γονεϊκότητα – ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΣΠΙΤΙ”, φιλοξενείται σε κτίριο που παραχωρεί ο Δήμος Αθηναίων και στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά των επαγγελματιών ψυχικής υγείας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος