Οι δικές μου Απόκριες: Το καρναβάλι των γυναικών της Άρτας

Σαν καμένη ζάχαρη. Έτσι δεν μύριζαν οι στολές που φορούσατε όταν ήσασταν παιδιά τις Απόκριες; Αυτή η μυρωδιά μού θυμίζει τις Απόκριες στην πλατεία·  γεμάτη από χρωματιστά καπέλα, μεταξωτά ρούχα και τούλια, στέμματα χωρίς βασίλειο, καουμπόηδες δίπλα στις βασίλισσες της νύχτας, αστροναύτες παρέα με ξανθές ινδιάνες, σερπαντίνες, χαρτοπόλεμο και στρακαστρούκες.

Με λαχτάρα περιμέναμε με τις Απόκριες. «Τι θα ντυθείς;» ήταν το μεγάλο ερώτημα. Και αν η περσινή στολή μάς έκανε γινόντουσαν κάποιες αλλαγές- εντυπωσιακές πάντα- για να λάμψει η παλιά στολή. Και όλοι μέσα μας, θέλαμε να φοράμε την πιο εντυπωσιακή φορεσιά, η οποία αν είχε και περούκα είχε περισσότερες πιθανότητες να εντυπωσιάσει.

Οι δικές μου Απόκριες: Το καρναβάλι των γυναικών της Άρτας

Όσο μεγαλώναμε αρχίσαμε να εγκαταλείπουμε την «παιδική συνήθεια».

Ήταν το 1982, όταν μια ιδέα να παρελάσουν γυναίκες μασκαρεμένες, πήρε σάρκα και όστα, με τεράστια επιτυχία. Σε ένα από τα καρναβάλια ήμουν κι εγώ, στην ομάδα των πιερότων.

Μας λέει η Βαγγελιώ Μπρισένιου: «Το Καρναβάλι των Γυναικών Άρτας ξεκίνησε το 1982, όταν μια ομάδα γυναικών διοργάνωσε την πρώτη γυναικεία καρναβαλική παρέλαση στην πόλη της Άρτας την Τετάρτη πριν τις δεύτερες απόκριες. Ήταν οι: Μαίρη Χήτα, Κική Μανοπούλου, Μιμίκα Αξιώτη, Χρυσούλα Τρομπούκη, Ελευθερία Αλίβερτη, Παναγιώτα Μασίνα, Πιπίτσα Τατσιοπούλου, Πόπη Μυτιληναίου, Έφη Νάκα, Μπέμπα Αλίβερτη,Eυγενούλα Χoτζάκη, Γιούλια Τρομπούκη, Ιφιγένεια Γκολομάζου,Τζουλιάννα Ευταξία, Κλαίρη Βαφιά, Τούλα Παπάκου, Ρένα Μανακανάτα, Βίκυ Εξάρχου, Γαλήνη Χήτα, Βασιλική Σκορίλα, Γεωργία Γεωργάκη, Τούλα Κυρίτση και Ελένη Πέτσα.

Ντύθηκαν αποκριάτικα και με πολύ χιούμορ και κέφι παρήλασαν στην οδό Σκουφά, στον κεντρικό
δρόμο της πόλης. Η μουσική που τις συνόδευε ήταν στο κασετόφωνο ενός προπορευόμενου αυτοκινήτου και με ντουντούκα ο ήχος διαχέονταν στο δρόμο (η πατέντα ήταν δια χειρός Δημητριάδη). Την επόμενη χρονιά το κασετόφωνο τοποθετήθηκε στο Παλαιό Δημαρχείο και με ένα μεγάφωνο ο ήχος διασκορπίζονταν και έδινε ρυθμό για ξέφρενο χορό.

Στην αρχή, αυτή η κίνηση των γυναικών, αντιμετωπίσθηκε με δυσπιστία και αρνητικές κριτικές, συνηθισμένο φαινόμενο στις μικρές κοινωνίες εκείνης της εποχής. Όμως δεν το έβαλαν κάτω. Αυτές οι μικρές παρέες έγιναν ομάδες και γκρουπ που άρχισαν να πολλαπλασιάζονται και να παρελαύνουν πιο οργανωμένα. Το καρναβάλι απέκτησε ταυτότητα. Τα γκρουπ ήταν αμιγώς γυναικεία και απαγορεύονταν «αυστηρώς και δια ροπάλου» η συμμετοχή των ανδρών. (Δεν υπάρχουν μαρτυρίες για το αν γινόταν και σωματικός έλεγχος!).

Οι δικές μου Απόκριες: Το καρναβάλι των γυναικών της Άρτας

Μετά την παρέλαση τα πληρώματα μαζεύονταν σε κέντρο διασκέδασης (τα πρώτα χρόνια στην ταβέρνα του «ΠΕΤΣΑ») και αργότερα σε κάποια ταβέρνα ή σε μπαρ της πόλης και εκεί γίνονταν τρελό ξεφάντωμα μέχρι τελικής πτώσεως, με πολλά δρώμενα, σατιρικούς αυτοσχεδιασμούς και τρελό κέφι».

Μετά από τόσα χρόνια, κλείνω τα μάτια και τις βλέπω όλες. Τις φίλες μου, τις συμμαθήτριές μου, τις όμορφες κυρίες, τις γεμάτες κέφι γυναίκες, που είχαν αφήσει πίσω τους για λίγο όλα τα βάσανα και τις έγνοιες της καθημερινότητας. Όλες ενωμένες να πετύχει το καρναβάλι της πόλης. Και τα κατάφεραν. Έκαναν την πόλη αποκριάτικο προορισμό και η Άρτα συναγωνίζεται τα πιο δημοφιλή καρναβάλια της Ελλάδας.

Οι δικές μου Απόκριες: Το καρναβάλι των γυναικών της Άρτας

Έτσι και φέτος η πόλη ετοιμάζεται να υποδεχθεί τις Απόκριες με το «Καρναβάλι των Γυναικών», που αποτελεί πια θεσμό.

Προς τιμή εκείνων των γυναικών που είχαν την τόλμη να αρχίσουν και να καθιερώσουν αυτό τον θεσμό, διατηρείται ο τίτλος «Καρναβάλι γυναικών Άρτας» παρά το ότι παίρνουν μέρος και άνδρες.

Η Άτυπη Επιτροπή Καρναβαλιού διευρύνοντας τις δράσεις της καλεί όλους να μετέχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις που αρχίζουν στην πόλη.

Το πρωί του Σαββάτου 24 Φεβρουαρίου, στην οδό Σκουφά και στο κέντρο της πόλης, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ξεχωριστές δράσεις. Στις 12 το μεσημέρι, μία μέρα πριν την έναρξη του Τριωδίου, διοργανώνεται η Πατινάδα στο κέντρο της πόλης, με τη συνοδεία των krotalarta. Όλοι οι καρναβαλιστές παρελαύνουν με μαύρα ρούχα και καπέλα με πολλή φαντασία και χρώμα.

Οι δικές μου Απόκριες: Το καρναβάλι των γυναικών της Άρτας


Για πρώτη φορά, στο κέντρο της πόλης, στην οδό Σκουφά, θα δημιουργηθεί το «Στέκι Του Καρναβαλιού». Από τις 24/2/2024, ο χώρος αυτός θα ενώσει τις καρδιές, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα όλων των καρναβαλιστών. Από εκεί, το μαγικό άγγιγμα του καρναβαλιού θα αγκαλιάσει την πόλη και η υπέροχη μαγική ατμόσφαιρα της χαράς θα απλωθεί παντού.

Την Τσικνοπέμπτη (7/3/2024) και ώρα 8 μ.μ., διοργανώνεται η ΠΥΡ-ομάδα στο κέντρο της πόλης. Όλοι οι καρναβαλιστές παρελαύνουν με κόκκινες κάπες, κόκκινα καπέλα και αναμμένες δάδες, δημιουργώντας «καυτή ατμόσφαιρα» υπό τους ήχους των krotalarta.

Οι δικές μου Απόκριες: Το καρναβάλι των γυναικών της Άρτας


Το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 και ώρα 7 μ.μ., θα ξεκινήσει από την πλατεία Κιλκίς η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, η οποία εδώ και 42 χρόνια έχει γίνει πλέον θεσμός, και τα τελευταία χρόνια πόλος έλξης για θεατές από τις γύρω περιοχές.

Η μαγεία των Αποκριών, είναι μπροστά μας. Στην Άρτα, ετοιμάζεται μια ξεχωριστή, πολύχρωμη γιορτή όπου κάτοικοι και επισκέπτες, φαντασία και μουσική, ψυχαγωγία και σάτιρα συνθέτουν τον ωραιότερο «χαρτοπόλεμο» της Αποκριάς του 2024.


Με πληροφορίες και φωτογραφίες από τη Βαγγελιώ Μπρισένιου, η οποία είναι διευθύντρια στο 4ο Λύκειο Άρτας και μέλος της Άτυπης Επιτροπής Καρναβαλιού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος