Ξεκίνησε σήμερα (4/12) στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ το διήμερο ετήσιο συμπόσιο του Δικτύου του Euscreen με θέμα Reimagining the Future of Data Flows: A European Digital Public Space.
Είναι η πρώτη φορά που το ετήσιο συμπόσιο του EUscreen Foundation φιλοξενείται στην Αθήνα. Το EUscreen είναι ένα διεθνές δίκτυο ευρωπαϊκών ραδιοτηλεοπτικών φορέων, οπτικοακουστικών αρχείων, μελετητών των μέσων ενημέρωσης και επαγγελματιών. Το συμπόσιο πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Αρχείο της ΕΡΤ, επί πολλά χρόνια πάροχο οπτικοακουστικού περιεχομένου του δικτύου του EUscreen και μέλος του Euscreen Foundation.
Η φετινή εκδήλωση εστιάζει στους Ευρωπαϊκούς Χώρους Δεδομένων (European Data Spaces) που στοχεύουν στη διευκόλυνση της ανταλλαγής και της αύξησης της ροής δεδομένων από διαφορετικές πηγές (data islands) σε όλη την Ευρώπη, μέσω της ενίσχυσης δημιουργίας υποδομών, σε ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δεδομένα. Επικεντρώνεται στο φάσμα ψηφιακών δεδομένων από τους τομείς του πολιτισμού, των μέσων ενημέρωσης, του τουρισμού και της επιστήμης και στο πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό πλαίσιο διακυβέρνησης ποιοτικών δεδομένων, βιώσιμο στο μέλλον, που θα προωθεί την πρόσβαση σε περισσότερους ενδιαφερόμενους και τη διαλειτουργική ανταλλαγή τους.
Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας, καλωσόρισε τους συνέδρους, εκφράζοντας τη χαρά του που η Ελληνική Τηλεόραση για πρώτη φορά φιλοξενεί στη χώρα μας αυτό το πολύ ενδιαφέρον συμπόσιο. Μίλησε για την ξεχωριστή σημασία του αντικειμένου του συνεδρίου, στο πλαίσιο των ψηφιακών απαιτήσεων της νέας εποχής και των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί σε ένα διεθνοποιημένο και άκρως ανταγωνιστικό τοπίο.
Ο κ. Ζούλας αναφέρθηκε εξάλλου στις πλατφόρμες τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού περιεχομένου, ΕRΤFLIX και ERTEcho, που δημιούργησε η ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια, με το βλέμμα στραμμένο στη νέα αυτή εποχή, αλλά και στις δύο ιστοσελίδες ενημερωτικού περιεχομένου της ΕΡΤ, ertnews.gr και ertsports.gr.
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αφορά και στο Αρχείο της ΕΡΤ» δήλωσε, προσθέτοντας ότι με τα έργα ψηφιοποίησης ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, που ήδη εκτελούνται, θα έχει αποκατασταθεί, μέσα στην επόμενη τριετία, το 90% του σπάνιου αρχειακού υλικού που διαθέτει η δημόσια τηλεόραση.
Όσον αφορά στο πλούσιο αρχειακό υλικό του οργανισμού και το τιτάνιο πρόγραμμα ψηφιοποίησής του, δήλωσε: «η ΕΡΤ είναι από τις λίγες τηλεοράσεις της Ευρώπης που πέρασε από όλων των ειδών τους διαφορετικούς τύπους αρχείων, μία ίντσα, δυο ίντσες, beta… Ελπίζουμε με τα νέα έργα ψηφιοποίησης που έχουν ξεκινήσει, μέσα στην επόμενη τριετία να έχει αποκατασταθεί στο 90% το σπάνιο αρχειακό υλικό και να έχουν πρόσβαση σε αυτό οι πολίτες». Ανακοίνωσε μάλιστα, πως από σήμερα η ΕΡΤ2 θα μεταδίδει εκπομπές και ντοκιμαντέρ αποκλειστικά από το Αρχείο της ΕΡΤ θέλοντας να θυμίσει στους τηλεθεατές σπάνια ντοκουμέντα του παρελθόντος.
Με τη σειρά του ο Διευθυντής του Αρχείου της ΕΡΤ, Βασίλης Αλεξόπουλος, έδωσε το στίγμα του συνεδρίου, υπογραμμίζοντας πως η σχέση τεχνολογίας και περιεχομένου είναι το μέλλον των Αρχείων και της τηλεόρασης: «Καλούμαστε να θέσουμε τις βάσεις διαχείρισης του οπτικοακουστικού περιεχομένου με την πρόκληση των νέων τεχνολογιών. Οφείλουμε να χτίσουμε δομές και κανόνες για την διαλειτουργικότητα των δεδομένων πέρα από τα σύνορα κάθε χώρας. Καλούμαστε να δημιουργήσουμε κοινές λέξεις συνεννόησης (common data keys) με σκοπό την αξιοποίηση του περιεχομένου για νέες ευρωπαϊκές συνεργασίες και συμπαραγωγές, βασισμένες στην ανταλλαγή περιεχομένου. Μια τηλεόραση λοιπόν με περιεχόμενο χωρίς σύνορα για τον Ευρωπαίο πολίτη».
Την ευγνωμοσύνη του στους οικοδεσπότες που φιλοξενούν το φετινό Συμπόσιο εξέφρασε ο πρόεδρος του Δικτύου Euscreen, Johan Oomen, χαιρετίζοντας τη βούληση των παρευρισκομένων να αναζητήσουν βέλτιστους τρόπους διατήρησης του αρχειακού υλικού σε συνδυασμό με νέους τρόπους πρόσβασης σε αυτό.
«Οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί παράγουν καθημερινά τεράστιο όγκο δεδομένων, εξαιρετικά υψηλής ποιότητας» τόνισε ο Paul Keller, Διευθυντής Πολιτικής στο Open Future, ερευνητής στο Ινστιτούτο Δικαίου της Πληροφορίας του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και μέλος των συμβουλευτικών επιτροπών του Glushko & Samuelson Information Law and Policy Lab και του Ιδρύματος Europeana (μεταξύ άλλων). «Πρέπει να βρούμε τρόπους να διαθέσουμε αυτά τα δεδομένα στους ερευνητές της τεχνητής νοημοσύνης ή στις εταιρείες που κατασκευάζουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Για να διασφαλίσουμε ότι οργανισμοί όπως η ΕΡΤ δεν θα αναγκαστούν να τροφοδοτούν ήδη μεγάλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, αλλά θα μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους συστήματα».
Η πρώτη μέρα του Συμποσίου ήταν μια βαθιά βουτιά στους δημόσιους χώρους δεδομένων, το ευρωπαϊκό τους οικοσύστημα και τις ευρωπαϊκές πολιτικές που τους διέπουν, ή που χρειάζεται να δημιουργηθούν.
Η αυριανή ημέρα (5/12) θα είναι αφιερωμένη στην επαναχρησιμοποίηση και αξιοποίηση της οπτικοακουστικής μας κληρονομιάς στην πολιτιστική παραγωγή, τις δημιουργικές βιομηχανίες και την εκπαίδευση.
Ρεπορτάζ: Δάφνη Σκαλιώνη – Κατερίνα Φάκα
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος