To ertnews.gr στο Μουσείο Μεταξουργείου του Βόλου (φωτορεπορτάζ)

Νέα Ιωνία Βόλου, ή αλλιώς Ξηρόκαμπος όπως ήταν το πιο παλιό της όνομα, χώρος που δέχτηκε τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, στην προσπάθειά τους να χτίσουν μία νέα ζωή εκεί δίπλα στις όχθες του Κραυσίδωνα. Εργατικοί και φιλότιμοι μπήκαν αμέσως στη βιοπάλη. Η υφαντουργία ήταν από τις τέχνες που ήξεραν καλά και με Μικρασιάτες επιχειρηματίες που έκαναν τα νέα τους βήματα στις νέες τους πατρίδες, η υφαντουργία “επανεκκίνησε”.

To ertnews.gr στο Μουσείο Μεταξουργείου του Βόλου (φωτορεπορτάζ)Το πολύτιμο μεροκάματο ζέστανε όσο μπορούσε τα όνειρα που πάγωσε ο ξεριζωμός και τα επακόλουθά του. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο εργάζονταν από την ίδρυσή του έως και το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμου από 120 έως 150 εργάτριες.
Σήμερα ο χώρος έχει γίνει μουσείο. Διαπιστώσαμε πολλές ομοιότητες με το αντίστοιχο μουσείο του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού στη Νέα Ιωνία Αττικής. Το επισκεφτήκαμε και σας “ταξιδεύουμε” σε άλλες εποχές.

To ertnews.gr στο Μουσείο Μεταξουργείου του Βόλου (φωτορεπορτάζ)Ο Δήμος Βόλου αναφέρει για το Μεταξουργείο:

“Μουσείο Μεταξουργείου Αφών Ετμεκτζόγλου

Το Μεταξουργείο Ετμεκτζόγλου ιδρύθηκε το 1924, απο τους αδερφούς Γεώργιο και Αθανάσιο Ετμεκτζόγλου, με την αρχική επωνυμία « Υιοί Α. Ετμεκτζόγλου». Είναι το πρώτο εργοστάσιο, που λειτούργησε στην προσφυγούπολη της Νέας Ιωνίας και είναι στενά συνδεδεμένο με την κοινωνική ζωή του τόπου, την οικονομία και βιομηχανία της προπολεμικής κυρίως περιόδου.

To ertnews.gr στο Μουσείο Μεταξουργείου του Βόλου (φωτορεπορτάζ)Οι αδελφοί Ετμεκτζόγλου κατάγονταν από τη Μ. Ασία, και συγκεκριμένα από την κωμόπολη Ορτάκιοϊ της Βιθυνίας, όπου κύρια απασχόληση των κατοίκων ήταν η σηροτροφία και η μεταξουργία.

To ertnews.gr στο Μουσείο Μεταξουργείου του Βόλου (φωτορεπορτάζ)Εγκαταστάθηκαν στον Βόλο το 1924 και έκτισαν, με προσωπική εργασία, ένα μικρό αναπηνιστήριο κουκουλιών με 10 λεκάνες, το οποίο απασχολούσε 17 άτομα (τα 4 προέρχονταν από το εργοστάσιο της Μ. Ασίας).

To ertnews.gr στο Μουσείο Μεταξουργείου του Βόλου (φωτορεπορτάζ)Από το 1928 λειτούργησε το νέο ατμοκίνητο εργοστάσιο στο κεντρικό διώροφο κτίσμα, στο οποίο εργάζονταν πάνω από 150 άτομα, στην πλειοψηφία τους εργάτριες κυρίως πρόσφυγες από τη Μ. Ασία. Το 1975, εγκαταστάθηκε στο ισόγειο του εργοστασίου υφαντήριο, το οποίο λειτούργησε έως το 1991.

To ertnews.gr στο Μουσείο Μεταξουργείου του Βόλου (φωτορεπορτάζ)Σήμερα διασώζεται στο εργοστάσιο ο εξοπλισμός που ανήκει κυρίως στην τελευταία φάση της λειτουργίας της επιχείρησης (1961-1991). Συγκεκριμένα διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση τμήματα των ατμοκίνητων αναπηνιστηρίων, οι παλιές και οι νέες συσκευές αποξήρανσης και διαλογής, οι λέβητες, καθώς και ο εξοπλισμός του υφαντήριου.

To ertnews.gr στο Μουσείο Μεταξουργείου του Βόλου (φωτορεπορτάζ)Το Μουσείο Μεταξουργίας λειτουργεί σε συνέργεια με τη Βιβλιοθήκη της Νέας Ιωνίας, η οποία στεγάζεται στο κτήριο του πρώτου αναπηνιστηρίου”.

Κείμενο & φωτο: Νάσος Μπράτσος

Σχετική είδηση: Το ert.gr στο Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού (φωτορεπορτάζ)

To ertnews.gr στο Μουσείο Μεταξουργείου του Βόλου (φωτορεπορτάζ) To ertnews.gr στο Μουσείο Μεταξουργείου του Βόλου (φωτορεπορτάζ) To ertnews.gr στο Μουσείο Μεταξουργείου του Βόλου (φωτορεπορτάζ) To ertnews.gr στο Μουσείο Μεταξουργείου του Βόλου (φωτορεπορτάζ) To ertnews.gr στο Μουσείο Μεταξουργείου του Βόλου (φωτορεπορτάζ) To ertnews.gr στο Μουσείο Μεταξουργείου του Βόλου (φωτορεπορτάζ) To ertnews.gr στο Μουσείο Μεταξουργείου του Βόλου (φωτορεπορτάζ) To ertnews.gr στο Μουσείο Μεταξουργείου του Βόλου (φωτορεπορτάζ) To ertnews.gr στο Μουσείο Μεταξουργείου του Βόλου (φωτορεπορτάζ) To ertnews.gr στο Μουσείο Μεταξουργείου του Βόλου (φωτορεπορτάζ) To ertnews.gr στο Μουσείο Μεταξουργείου του Βόλου (φωτορεπορτάζ) To ertnews.gr στο Μουσείο Μεταξουργείου του Βόλου (φωτορεπορτάζ)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος