Τι σημαίνει να έχετε αποκλειστική σχέση;

Πριν από λίγες μέρες συνάντησα την κόρη μιας φίλης μου. Είχε έρθει στην Αθήνα για να δει τον «φίλο» της και να περάσουν μερικές μέρες μαζί. Χάρηκα, που το κοριτσάκι που θυμόμουνα με τα κοτσιδάκια, είχε μεταμορφωθεί σε μια χαριτωμένη κοπέλα και είχε τη «σχέση» της. Στο δεύτερο έπεσα έξω. Ο νεαρός, όπως μου εξήγησε το κορίτσι, δεν ήταν η σχέση της. Ούτε εκείνη ήταν η αποκλειστική του σχέση.

Παλιότερα, όταν ταξίδευες για να δεις κάποιον και να περάσεις μερικές μέρες μαζί του, ήταν βέβαιο πως είχατε σχέση και αποκλειστικότητα. Σήμερα το θέμα «σχέση» φαίνεται πως είναι κάτι πιο περίπλοκο…

Εάν βγαίνετε με κάποιον και τα πράγματα πάνε καλά, ίσως αρχίσει να σας περνάει από το μυαλό η σκέψη της αποκλειστικότητας. Αποκλειστική σχέση είναι όταν και οι δύο σύντροφοι συμφωνούν να μην βγαίνουν με άλλα άτομα και είναι συνήθως η φυσική εξέλιξη στη διαδικασία δημιουργίας μιας μονογαμικής σχέσης.

Άρθρο της Σαντζάνα Γκούπτα/ Απόδοση Έφη Ζέρβα

Πώς η αποκλειστικότητα αλλάζει τη σχέση σας

Η ετικέτα της αποκλειστικότητας σε μια σχέση συχνά λειτουργεί δοκιμαστικά, καθώς παίρνουμε μια γεύση από βαθύτερα επίπεδα δέσμευσης και γνωρίζουμε τον σύντροφό μας από μια νέα θέση.

Σε αυτό το νέο πλαίσιο, ο σύντροφός σας κι εσείς μπορείτε να δείτε εάν διαχειρίζεστε και απολαμβάνετε αυτή την εξέλιξη στη σχέση σας. Σας προσφέρει την ευκαιρία να δεσμευτείτε χωρίς να βάλετε πιο «επίσημες» ετικέτες στη σχέση σας, οι οποίες συνοδεύονται από προσδοκίες και αλλαγές.

Αυτό το επίπεδο δέσμευσης είναι πιθανόν να σας κάνει να νιώσετε άνεση και ασφάλεια και συχνά η σχέση αποκτά περισσότερο βάθος. Για παράδειγμα, μόλις δεσμευτεί ο σύντροφός σας, ίσως αρχίσετε να μιλάτε πιο ανοιχτά, κάτι που ενδυναμώνει το αίσθημα εμπιστοσύνης.

Απομακρύνονται οι αμφιβολίες

Σε αυτό το στάδιο της σχέσης, πολλοί αισθάνονται ανακούφιση, επειδή πλέον δεν αναρωτιούνται διαρκώς για τη θέση τους στη ζωή του συντρόφου τους.

Απομακρύνοντας αυτές τις αμφιβολίες, ελευθερώνεται χώρος ώστε να γνωρίσετε καλύτερα τον άλλον και παράλληλα αποκαλύπτετε περισσότερα για τον εαυτό σας, χωρίς να έχετε τον φόβο της εγκατάλειψης.

Είστε έτοιμοι για αποκλειστικότητα;

Υπάρχουν κάποια σημάδια που υποδεικνύουν πως είστε έτοιμοι για αποκλειστική σχέση με τον σύντροφό σας, αλλά και για το αντίθετο.

Σημάδια ότι είστε έτοιμοι για αποκλειστικότητα

  • Περνάτε πολύ χρόνο μαζί: Εάν αυτό το άτομο έχει ήδη μια σημαντική θέση στη ζωή σας, μπορεί να είστε έτοιμοι για μια αποκλειστική σχέση μαζί του. Για παράδειγμα, αν μιλάτε καθημερινά και περνάτε χρόνο μαζί αρκετές φορές την εβδομάδα.
  • Είχατε κάποια αντιπαράθεση και τη λύσατε: Είναι σημαντικό εάν είχατε μικροεντάσεις ή παρεξηγήσεις και καταφέρατε να τις διαχειριστείτε. Οι μικροσυγκρούσεις στα πρώτα στάδια μιας σχέσης είναι κρίσιμες, επειδή είναι ενδεικτικές του πώς θα συνεργάζεστε για τη διαχείριση προβλημάτων στο μέλλον και αν οι διαφωνίες θα δυναμώσουν τη σχέση σας ή θα σας οδηγήσουν σε χωρισμό.
  • Βλέπετε αυτό το άτομο στο μέλλον σας: Εάν φαντάζεστε ένα μέλλον στο οποίο συμμετέχει ο σύντροφός σας, είναι καλό σημάδι· για παράδειγμα, τον φαντάζεστε στο Κυριακάτικο τραπέζι με την οικογένειά σας;
  • Δεν επιθυμείτε να γνωρίσετε άλλα άτομα: Δεν ενδιαφέρεστε να αφιερώσετε χρόνο, ενέργεια και προσοχή σε ραντεβού με άλλους (κι αν ακόμα συνεχίζετε να βλέπετε άλλα άτομα, τους λέτε πως υπάρχει κάποιος για τον οποίο ενδιαφέρεστε).
  • Είστε έτοιμοι για συναισθηματική οικειότητα: Είστε πρόθυμοι να ανοιχτείτε στο άλλο άτομο και να σας καταλάβει πραγματικά, καθώς και για το αντίθετο.
  • Μοιράζεστε σπουδαία γεγονότα της ζωής σας μαζί του: Έχετε συστήσει αυτό το άτομο σε σημαντικά πρόσωπα στη ζωή σας.
  • Θέτετε σε προτεραιότητα ο ένας τον άλλον και βρίσκετε χρόνο για να είστε μαζί: Και οι δύο αφιερώνετε τον απαραίτητο χρόνο και προσοχή για να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε μια υγιή σχέση.

Σημάδια που δείχνουν ότι δεν είστε έτοιμοι για αποκλειστικότητα

Τι σημαίνει να έχετε αποκλειστική σχέση;

Ένα σημαντικό σημάδι ότι δεν είστε έτοιμοι για αποκλειστική σχέση είναι πως δεν μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας μαζί με αυτό το άτομο μακροπρόθεσμα.

  • Δεν βλέπετε να έχετε μέλλον μαζί: Η ετικέτα της αποκλειστικότητας είναι συνήθως ένα βήμα για μια πιο σοβαρή δέσμευση. Έτσι, αν δεν έχετε πρόθεση να προχωρήσετε προς αυτή την κατεύθυνση, δεν θα σας ωφελήσει μια αποκλειστική σχέση.
  • Εξακολουθείτε να θέλετε να γνωρίσετε άλλα άτομα: Εάν επιθυμείτε ακόμα να γνωρίζετε νέα πρόσωπα, αν αναρωτιέστε τι άλλο υπάρχει εκεί έξω, αν πιστεύετε πως μπορείτε να βρείτε κάποιον με τον οποίον θα ταιριάζετε περισσότερο ή αν θέλετε να διατηρείτε επαφή με άλλους πιθανούς ερωτικούς συντρόφους, η αποκλειστικότητα ίσως να μην είναι κάτι που σας ενδιαφέρει πραγματικά.
  • Νιώθετε πίεση: Είναι σημαντικό να εντοπίσετε και να κατανοήσετε τους παράγοντες που συμβάλλουν στην απόφασή σας για αποκλειστικότητα, όπως η πίεση για μια σταθερή σχέση από τον σύντροφό σας, τους γονείς σας ή ακόμα και από τον ίδιο σας τον εαυτό.

Καλό θα ήταν πάντως, εάν δεν είστε έτοιμοι για αποκλειστικότητα να είναι ενημερωμένο και το έτερον ήμισυ, για να μην υπάρχουν δράματα.

Κάνοντας τη μετάβαση στην αποκλειστικότητα

Τι σημαίνει να έχετε αποκλειστική σχέση;

Εάν πιστεύετε πως είστε έτοιμοι για αποκλειστική σχέση, μιλήστε με τον σύντροφό σας.

  • Να ξέρετε τι θέλετε: Να είστε ξεκάθαροι με τον εαυτό σας και να καταλήξετε στο τι θα θέλατε από τον σύντροφό σας. Συνήθως δεν βοηθάει να αρχίζετε αυτές τις συζητήσεις με ερωτήσεις όπως, «Τι είμαστε εμείς οι δύο;», επειδή έτσι παραχωρείτε στον άλλον όλη τη δύναμη και εσείς περιορίζεστε σε μια παθητική θέση. Αντιθέτως, να είστε σαφείς για το τι θέλετε και δείτε εάν θέλει το ίδιο κι εκείνος.
  • Συζητήστε το από κοντά: Μόλις ξεκαθαρίσετε ότι θέλετε να έχετε αποκλειστική σχέση, θα πρέπει να μιλήσετε με τον σύντροφό σας πρόσωπο με πρόσωπο, εάν είναι δυνατόν. Παρόλο που ίσως σας φοβίζει, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος, επειδή έτσι μπορείτε να εκτιμήσετε τις αντιδράσεις του συντρόφου σας και υπάρχει λιγότερος χώρος για κακή επικοινωνία.
  • Πείτε τι αισθάνεστε: Συνήθως, νιώθουμε μεγαλύτερη ικανοποίηση από αυτές τις συζητήσεις, όταν αποκαλύπτουμε στον σύντροφό μας περισσότερες σκέψεις και συναισθήματά μας. Για παράδειγμα, μπορείτε να του πει πώς αισθάνεστε για εκείνον και να εξηγήσετε γιατί θέλετε να κάνετε αυτό το βήμα.

Η απόφαση για αποκλειστική σχέση είναι συχνά το επόμενο βήμα, όταν βλέπετε κάποιον «ανεπίσημα». Εάν σας αρέσει το συγκεκριμένο άτομο και νομίζετε ότι μπορείτε να έχετε μέλλον μαζί, ίσως σας δώσει την ευκαιρία να διερευνήσετε το πώς νιώθετε γι’ αυτό, χωρίς να αναλαμβάνετε μεγάλη δέσμευση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος