Τι σημαίνει η μαζική απεργία των σεναριογράφων στο Χόλιγουντ – Ποιες ταινίες και σειρές παγώνουν

11.500 σεναριογράφοι της τηλεόρασης και του κινηματογράφου διαπραγματεύονται νέο συμβόλαιο με τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ, χωρίς να υπολογίζουν «το κόστος της διευθέτησης». Με βασικότερο αίτημα τη δέσμευση για αποτροπή περαιτέρω υποτίμησης του επαγγέλματος του σεναριογράφου και την παραχώρηση μεγαλύτερου ποσοστού δικαιωμάτων από τις επαναπροβολές των έργων τους (γνωστές ως υπολειμματικές αμοιβές), στην εποχή του streaming η Ένωση Σεναριογράφων κατηγορεί τα στούντιο ότι τήρησαν «αμετακίνητη στάση» και όχι «γενναιόδωρες αυξήσεις των αμοιβών των σεναριογράφων» όπως αντεπιχειρηματολογούν οι δεύτεροι.

Με τα 343 εκατομμύρια δολάρια από τα κέρδη να αποδίδονται σε οκτώ από τους μεγαλύτερους εργοδότες, το Σωματείο εκτιμά ότι οι προτάσεις προς διαπραγμάτευση θα κοστίσουν στη βιομηχανία του θεάματος συλλογικά 429 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η απεργία στην πραγματικότητα κοστίζει στην οικονομία της Καλιφόρνια 30 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, όχι όμως στα στούντιο.

Στη μετά εγκλεισμού εποχή, κατά την οποία έχει αλλάξει ο τρόπος που προσλαμβάνουμε οπτικοποιημένο υλικό, οι μέσες αμοιβές των σεναριογράφων-παραγωγών έχουν μειωθεί κατά 4%, ή με βάση την προσαρμογή στον πληθωρισμό, στο 23%.

Το «Writers Guild of America», δηλαδή η Ένωση Σεναριογράφων Αμερικής, συνεχίζει την απεργία του που ξεκίνησε στις 2 Μαΐου. Αυτή είναι η 8η σε σειρά απεργία από τη δεκαετία του ’50. Η προηγούμενη απεργία είχε πραγματοποιηθεί τη σεζόν 2007-2008.  

Αυτό που προβληματίζει περισσότερο τους σεναριογράφους στη νέα εποχή, είναι η χρήση ΑΙ για να παράξει σενάρια με το ύφος της γραφής τους. Ήδη παραδείγματα δείχνουν πως το φρούριό τους παραμένει απόρθητο αλλά… για πόσο καιρό οι πύλες τους θα είναι ικανές να προστατέψουν τα δικαιώματά τους;

Τι σημαίνει η μαζική απεργία των σεναριογράφων στο Χόλιγουντ – Ποιες ταινίες και σειρές παγώνουν
(Wikimedia Commons Photo/Clementp.fr)

Τι θα κοστίσει η απεργία στα στούντιο – Πράσινο Φως

Το πραγματικό κόστος της απεργίας των σεναριογράφων του Χόλιγουντ θα φανεί μερικώς την επόμενη χρονιά και πολύ πιο έντονα την κινηματογραφική σεζόν 2024-2025 καθώς αρκετά σενάρια έχουν ήδη παραδοθεί πριν την έναρξη της απεργίας. Ένα από αυτά και η νέα σεζόν του «Andor» που βασίζεται στον «Πόλεμο των Άστρων» και γυρίζεται στην Αγγλία. Αν και έχει γίνει στάση γυρισμάτων, το δίκτυο έχει ήδη αρκετό υλικό για να ξεκινήσει τον προγραμματισμό του.

Πράσινο φως έχει δώσει η Marvel στις παραγωγές του «Captain America: New World Order» και «Deadpool 3». Αντίστοιχα και οι σειρές της «Agatha: Coven of Chaos» και «Wonder Man». Το ίδιο ισχύει και για τη σειρά «Daredevil: Born Again».

Βέβαια, ενδέχεται να υπάρχουν και αισθητές ελλείψεις ακόμα και στις σειρές και ταινίες που έχουν παραδώσει το γραπτό υλικό τους, καθώς είναι γνώριμο φαινόμενο και πολιτική ακόμα και την περίοδο των γυρισμάτων να τροποποιούνται τα σενάρια.

Τι σημαίνει η μαζική απεργία των σεναριογράφων στο Χόλιγουντ – Ποιες ταινίες και σειρές παγώνουν
(AP Photo/Richard Vogel)

Με πορτοκαλί περνάει το Game of Thrones

Ενώ το «House of the Dragon», prequel της αγαπημένης σειράς «Παιχνίδια των Θρόνων» θα συνεχιστεί, δεν μοιάζει να έχει την ίδια τύχη η spin off σειρά που εμπνέεται από αυτό το σύμπαν. Ο συγγραφέας Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν το ανακοίνωσε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του.

Η δεύτερη σεζόν του «Good Omens» είναι σχεδόν έτοιμη, ο Neil Gaiman όμως δήλωσε στάση εργασιών.

Χωρίς τους εκτελεστικούς παραγωγούς του «Rings of Power» θα συνεχιστεί η σειρά την παραγωγή της για τη δεύτερη σεζόν, καθώς εκείνοι υποστηρίζουν την απεργία των σεναριογράφων.

Τα spin-offs του «Walking Dead», αν και έχουν ήδη έτοιμα σενάρια, παγώνουν την παραγωγή τους.

Τι σημαίνει η μαζική απεργία των σεναριογράφων στο Χόλιγουντ – Ποιες ταινίες και σειρές παγώνουν
(AP Photo/Richard Vogel)

Οι χαμένοι της απεργίας είναι τα σίκουελ και τα remakes – Κόκκινο Φως

Οι πραγματικά χαμένοι της απεργίας είναι τα σίκουελ και τα remakes καθώς η ανυπομονησία του κοινού αλλά και οι προσδοκίες τους έχουν ημερομηνία λήξης.

Τα Marvel Studios μετρούν ήδη απώλειες καθώς για ακόμα μια φορά, η μεταφορά του «Blade» σε σενάριο του Νικ Πιτσολάτο με τον βραβευμένο με 2 Όσκαρ Μαχέρσαλα Άλι, μπαίνει ξανά τα συρτάρια και τα γυρίσματα που είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τις αρχές Νοεμβρίου, μοιάζει να εγκαταλείπονται έστω προσωρινά.

To Netflix θα υποστεί για πρώτη φορά τις συνέπειες της απεργίας αν και ελπίζει πως η λύση θα βρεθεί με τις, μεταγλωττισμένες και μη, διεθνείς σειρές.

Η τελευταία σεζόν του «Stranger Things» παγώνει. Οι Ματ και Ρος Ντάφερ εξήγησαν με tweet τους λόγους που πρέπει να αφήσουν οι σεναριογράφοι κάτω τα μολύβια. Η σεναριογράφος Κέιτλιν Σνάιντερχαν με χιούμορ δήλωσε ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους, θα σκοτώσει τον αγαπημένο χαρακτήρα της σειράς, τον Στιβ Χάρινκγτον, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Ο συν-δημιουργός του «Κόμπρα Κάι», κάτι ανάμεσα σε spin off και συνέχεια με μορφή σειράς του «Καράτε Κιντ», ο Τζον Χέργουιτς δήλωσε στο Twitter αναφορικά με την 6η σεζόν που παγώνει: «δεν μας αρέσει να απεργούμε, αλλά είναι αναπόφευκτο και πρέπει να μην εγκαταλείψουμε. Οι σεναριογράφοι του Cobra Kai σταματάμε τις εργασίες. Κανένας σεναριογράφος δεν πρέπει να είναι στο πλατό».

Οι σειρές «The Last of Us», «Abbott Elementary», «Loot», «Hacks» παγώνουν.

Στους χαμένους όμως και οι βραδινές χιουμοριστικές εκπομπές που βασίζονται κυρίως στο σενάριο. Κάποιες από αυτές  είναι οι εκπομπές του Jimmy Kimmel Live, Saturday Night Live, The Late Show και The Daily Show. Για να καλυφθεί το κενό τους θα προβληθούν επαναλήψεις.

Τι σημαίνει η μαζική απεργία των σεναριογράφων στο Χόλιγουντ – Ποιες ταινίες και σειρές παγώνουν
(AP Photo/Richard Vogel)

Το Σωματείο Ηθοποιών στο πλευρό του Σωματείου Σεναριογράφων

Η τελευταία απεργία της Ένωσης των Ηθοποιών είχε πραγματοποιηθεί το 2000 και κράτησε έξι μήνες, με μεγάλες ζημιές στη βιομηχανία θεάματος. 23 χρόνια αργότερα, οι ηθοποιοί διεκδικούν και πάλι μέρος των δικαιωμάτων τους, καθώς με τις streaming πλατφόρμες και την Τεχνητή νοημοσύνη, τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Η πρόεδρος του σωματείου ηθοποιών Φραν Ντρέσερ, όταν είχε υποδυθεί τη «Νταντά Αμέσου Δράσεως» κατάφερε να ξεπλύνει τις καπιταλιστικές ανάγκες της ηρωίδας της με πολλές ακτιβιστικές δράσεις, και για αυτό έγινε τόσο αγαπητή. Με δεδομένο ότι η ίδια με τον τότε σύζυγό της έγραψαν τη σειρά και δημιούργησαν τον διάκοσμο των ηρώων, φαίνεται να ενδυναμώνει τις προσπάθειες των σε απεργία σεναριογράφων.

Αν λοιπόν τα στούντιο δεν συμφωνήσουν με τα αιτήματά τους στις νέες συμβάσεις που λήγουν μια μέρα πριν τις 30 Ιουνίου, προβλέπεται να απεργήσουν μαζικά.

Στην ψηφοφορία το 47,69% του συνόλου ψήφισαν υπέρ της απεργίας, ποσοστό ικανοποιητικό καθώς συμμετείχαν περίπου 65.000 μέλη με ποσοστό συμμετοχής το 97,91%.

Οι διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία ξεκίνησαν την Τετάρτη 7 Ιουνίου.

Στις διεκδικήσεις των ηθοποιών περιλαμβάνονται αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, καλύτερη ασφάλιση, υψηλότερα πνευματικά δικαιώματα από τις δουλειές τους που προβάλλονται σε streaming πλατφόρμες.

Εκφράζουν επίσης ανησυχίες για την τεχνητή νοημοσύνη και ζητούν να εξασφαλιστεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ψηφιακά αντίγραφα ηθοποιών χωρίς την άδεια ή/και την πληρωμή τους.

Στην Ελλάδα η πιο πρόσφατη απεργία σωματείου ηθοποιών πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο, με αρκετά μεγάλη συμμετοχή. Το αίτημα ήταν η απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 και την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στη μισθολογική βαθμίδα ΤΕ.

Τι σημαίνει η μαζική απεργία των σεναριογράφων στο Χόλιγουντ – Ποιες ταινίες και σειρές παγώνουν
(AP Photo/Richard Vogel)

Παραδείγματα του κόστους της απεργίας στο παρελθόν

Η ταινία «Quantum of Solace» είναι ένα από τα παραδείγματα του πώς ένα σενάριο ατελείωτο μπορεί να παράξει μια μη αγαπητή στο κοινό ταινία. Γυρίστηκε εν τω μέσω της προηγούμενης απεργίας, με βάση ένα μισοτελειωμένο σενάριο και σήμερα θεωρείται μία από τις χειρότερες στη σειρά ταινιών Τζέιμς Μποντ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος