Τέρμα τα ψέματα: Διπλός Πινόκιο πριν από τα Χριστούγεννα

Μπορεί το «Μονοπάτι των Ψυχών» να είχε τη χειρότερη συγκυρία εξόδου στη χώρα μας, με χιόνια, περιορισμούς και κλειστούς κινηματογράφους, με αποτέλεσμα να μη συνάντησε το κοινό που της έπρεπε στις μεγάλες οθόνες, όμως το επόμενο ραντεβού του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο κανείς δεν θα μπορέσει να το χάσει ακόμα και αν χρειαστεί να μείνει στο σπίτι του.

Το stop-motion musical animation του Μεξικανού βραβευμένου με Όσκαρ δημιουργού είναι το πολυαναμενόμενο «Πινόκιο» που θα κάνει πρεμιέρα σε μικρές και μεγάλες οθόνες σε 11 μήνες από τώρα.

Τέρμα τα ψέματα: Διπλός Πινόκιο πριν από τα Χριστούγεννα
@ Jordan Strauss/Invision/AP

«Η Μορφή του Νερού», όπως θα παραδεχτεί και ο ίδιος, ήταν το διαβατήριο για να πάρει ο δημιουργός το πράσινο φως από το Netflix και να παράξει μια σκοτεινή απόδοση του γνωστού παραμυθιού.

Ο «Πινόκιο» καθιερώθηκε στις κινηματογραφικές συνειδήσεις από τη μεταφορά της Disney (1940).

Τέρμα τα ψέματα: Διπλός Πινόκιο πριν από τα Χριστούγεννα

Ίσως η πρώτη καταγεγραμμένη του κινηματογραφική μεταφορά, ήταν στον βωβό κινηματογράφο και έγινε το 1911 σε σκηνοθεσία Giulio Antamoro. Η διάρκεια του ήταν μόλις 50 λεπτά.

Ακολούθησε η animated εκδοχή το 1936 με διάρκεια μία ώρα, σε σκηνοθεσία Umberto Spano και Raoul Verdini. Αυτή η ταινία ενέπνευσε τη Disney για να κάνει 4 χρόνια αργότερα τη δική της μεταφορά.

Τέρμα τα ψέματα: Διπλός Πινόκιο πριν από τα Χριστούγεννα

Ο Gianetto Guardone μεταφέρει την ιστορία του φτιαγμένου από ξύλο παιδιού, λίγο μετά τη λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, το 1947.

Τέρμα τα ψέματα: Διπλός Πινόκιο πριν από τα Χριστούγεννα

Τηλεοπτικά το 1972 κυκλοφορούν 2 εκδόσεις, μια με ηθοποιούς και σχέδια (διάρκειας σχεδόν 5μισι ωρών) και μία ακόμα σε 53 εικοσιπεντάλεπτα επεισόδια με τίτλο «Kashi no ki Mokku».

Τέρμα τα ψέματα: Διπλός Πινόκιο πριν από τα Χριστούγεννα

Τέσσερα χρόνια αργότερα, έρχεται και η τηλεοπτική σειρά που απολαύσανε οι μικροί φίλοι τη δεκαετία του ’80 από τους δέκτες της ΕΡΤ2 με πρωτότυπο τίτλο «Pikorîo no bôken».

Τέρμα τα ψέματα: Διπλός Πινόκιο πριν από τα Χριστούγεννα

Το 2002 ο Ρομπέρτο Μπενίνι κάνει το όνειρό του πραγματικότητα· στον απόηχο των Οσκαρικών βρεβεύσεων για το «Η Ζωή είναι Ωραία» σκηνοθετεί και παίζει τον «Πινόκιο», ίσως στη χειρότερη ταινία της καριέρας του.

Ο Ντελ Τόρο όμως προτείνει έναν διαφορετικό Πινόκιο. Στο τίζερ που κυκλοφόρησε βλέπουμε έναν μπλε γρύλλο, που μας συστήνεται ως Sebastian J. Cricket (με τη φωνή του Γιούαν ΜακΓκρέγκορ) να μας καλωσορίζει στο σύμπαν του Carolo Collodi και να μας προειδοποιεί πως όσα ξέραμε για τον Πινόκιο, πρέπει να τα ξεχάσουμε. Αυτός ο Πινόκιο διαδραματίζεται στη Φασιστική Ιταλία του Μπενίτο Μουσιλίνι πριν την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και έχει πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Τις φωνές τους χαρίζουν οι Τίλντα Σουίντον, Κριστόφ Βαλτζ, Κέιτ Μπλάνσετ, Τζον Τορτούρο.

Η Disney, γνωστή για το επαγωγικά ανταγωνιστικό της πνεύμα, δεν μπορούσε να αφήσει τον Ντελ Τόρο να χαρεί το όνειρό του, έτσι στρατολόγησε τον επίσης βραβευμένο με Όσκαρ Robert Zemeckis για τη Live Action μεταφορά του δικού της Πινόκιο. Εκεί πρωταγωνιστούν οι Tom Hanks, Luke EvansJoseph και Joseph Gordon-Levitt.

Στην ΕΡΤ είχαμε παρουσιάσει ένα αφιέρωμα για τη μεταφορά του αγαπητού παραμυθιού στη μεγάλη οθόνη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος