Ταινίες της εβδομάδας: Πολλές ενδιαφέρουσες πρεμιέρες μας… μαγνητίζουν στο πεδίο τους

Ελληνικές ταινίες με όρους και προσαρμογές καλοκαιριού και πολλές πρεμιέρες μπουκώνουν -δυστυχώς- αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα. Θα προλάβετε να τις δείτε όλες;

«Σμύρνη μου Αγαπημένη»

Η ιστορία της Φιλιώ Γουίλιαμς, κεντρικής ηρωίδας του «Σμύρνη μου Αγαπημένη» επιστρέφει σε ένα συντομότερο μοντάζ, ειδικά επεξεργασμένο για να ικανοποιεί τις ανάγκες των θερινών κινηματογράφων, που κακά τα ψέματα, δύσκολα εξυπηρετούν ταινίες μεγάλης διάρκειας για δύο προβολές.

«Μαγνητικά Πεδία»

Ίσως η καλύτερη ελληνική ταινία της χρονιάς, τα «Μαγνητικά Πεδία», έρχονται για να μαγνητίσουν τα βλέμματα και να φέρουν πιο κοντά θετικούς και αρνητικούς πόλους στις καρδιές ανθρώπων που μόλις γνωρίστηκαν. Με πολλές και -καθόλου αδικαιολόγητες- υποψηφιότητες για τα βραβεία Ίρις, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του ήδη πολυβραβευμένου Γιώργου Γούση, καταλήγει στις μεγάλες οθόνες. Δύο πλάσματα που οι δρόμοι τους καλούν για διαφορετικούς λόγους, θα συναντηθούν, θα εξομολογηθούν με αλλόκοτο τρόπο και θα μας θυμίσουν πως ο πραγματικός ρομαντισμός βρίσκεται μακριά από τα δοκίμια.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη που πήραμε από τον σκηνοθέτη.

«Νύχτα της Φωτιάς»

Κορίτσια με ανδρικά κουρέματα προσπαθούν να επιβιώσουν από αυτό που υπαινισσόμαστε στα βουνά του Μεξικού. Όμως -όπως ορίζουν και οι αφηγηματικές υποταγές μιας ταινίας- κάποια δεν θα καταφέρει να συνεχίσει αυτή τη ρουτίνα. Σπαρακτική, έντονη και καθόλου μελοδραματική ή διδακτική, η ταινία «Νύχτα της Φωτιάς» βραβεύεται στα περισσότερα φεστιβάλ όπου φιλοξενείται. Η Τατιάνα Ουέζο με το ντεμπούτο της μας κάνει να πιστεύουμε στον καλό κινηματογράφο.

«Νίτραμ»

Το όνομα του δίνεται αναγραμματισμένο στον τίτλο της ταινίας: «Νίτραμ». Ο Μάρτιν λοιπόν, χωρίς να δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις, μας εντάσσει στον χώρο του, στο μυαλό του και την ψυχή του, κυρίως μέσω αφηγήσεων ή γεγονότων μέσα από τα μάτια άλλων. Το δικαίωμα στην οπλοκατοχή, τα αιματηρά γεγονότα του 1996 στην Αυστραλία αλλά και ο μικρός οικογενειακός κύκλος σιωπής, είναι εργαλειακά μέσα μιας ανατριχιαστικής ταινίας που χάρισε βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον Κέιλεμπ Λάντρι Τζόουνς στο Φεστιβάλ Καννών το 2021.

«Κοστούμι»

Μπορεί ένα κουστούμι να κρύψει τις ραφές ενός μυστηρίου; Το συγκεκριμένο «Κοστούμι», με γκανκστερικό αέρα μας μεταφέρει στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, όπου συμμορίες καταλήγουν σε ένα ραφτάδικο στο οποίο μάλλον συχνάζει ένας χαφιές. Πόλεμος συμμοριών, σε ένα θρίλερ που ξέρει τη σημασία της λαιμόκοψης σε παραπάνω από μία έννοιες.

«Ένας ξεχωριστός κόσμος»

Η απενοχοποιημένη εικόνα της γάτας αλλά και της ψυχεδέλειας έχει ονοματεπώνυμο: Λουίς Γουέιν. Στην ταινία που φέρει το όνομα του στον τίτλο και ακολουθείται από το «Ένας ξεχωριστός κόσμος», η ομορφιά του κόσμου της γάτας, η πολυπλοκότητα του χαρακτήρα της, οι διαστρεβλωμένες συνδέσεις της με τη μαγεία, αλλά και η αποκωδικοποίηση του λιονταρίσιου χαρακτήρα της αποτυπώνονται σε καμβά και πανί. Και παρ’ όλες τις μέτριές κριτικές -που σας προτείνω να αγνοήσετε-, το αποτέλεσμα είναι μια εμφατικά πρωτότυπη βιογραφία που από επιλογή δεν βυθίζεται στις ερμηνείες ή τις πολυπλοκότητες σε σχέση ηρώων και περιβάλλοντος. Αδικημένη -ακόμα και Οσκαρικά- ταινία που της αξίζει η μεγάλη οθόνη.

«Άνοιξη σε μια μικρή πόλη»

Η «Άνοιξη σε μια μικρή πόλη» είναι μια άνοιξη καρδιάς και συναισθήματος, που -ευτυχώς- θα δούμε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη στη χώρα μας. Δημιουργία στιβαρών συναισθηματικών ημιτονίων για έναν έρωτα που καταδικάστηκε και μια ζωή που ίσως τρομάζει να αντιπαρατεθεί με τη δεύτερη ευκαιρία.

«Κορδόνια»

Χωρίς λυμένα «Κορδόνια» η επόμενη ταινία, αλλά με τον φόβο οι ήρωες να τα πατήσουν και να γκρεμοτσακιστούν. Ένας γάμος σε κρίση, αξιοπρεπείς αντιδράσεις για έναν πόνο ψυχής. Και ιταλική ματιά.

«Κώδικας: Εκδίκηση»

Τέλος, ο «Κώδικας: Εκδίκηση» κάνει επίσης πρεμιέρα από σήμερα στους κινηματογράφους. Μια περιπέτεια κοπής και αισθητικής Λυκ Μπεσσον. Για το ανάλογο κοινό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος