Ταινίες της εβδομάδας: Πίστη, ιερότητα, ιστορία και μαγεία

Πέντε νέες ταινίες (οι περισσότερες ντοκιμαντέρ) και ένα μπλοκμπάστερ. Θα υπερισχύσει ο πιθανός θριαμβευτής του box office ή οι ταινίες με θέμα την πίστη, την ιερότητα, την ιστορία και τον αποχαιρετισμό των νεκρών;

Ἀδάμ, ποῦ εἶ;

Θρησκευτικό ντοκιμαντέρ του 2019, τα γυρίσματα του οποίου κράτησαν 4 χρόνια, με δύο θέματα της επικαιρότητας που θα συναντηθούν: η Ουκρανία, χώρα παραγωγής του «Ἀδάμ, ποῦ εἶ;» και το Άγιο Όρος. Ένα παλαιό μοναστήρι της χερσονήσου του Άθω, γίνεται η αφορμή για να παρατηρήσουμε τις ιδιαιτερότητες του τόπου, αλλά και τον εναλλακτικό τρόπο ζωής του μοναστηριακού βίου.

Ενθύμιον

Λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, ας ταξιδέψουμε στη Θεσπρωτία για να βιώσουμε ένα έθιμο που συνδέει τους ζωντανούς με τους νεκρούς, τη μνήμη με τα πρόσωπα που κουρνιάζουν στις σκέψεις. Στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Νίκου Ζιώγα με Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, τείνει να τιμά εκτός από τα πρόσωπα που κατοικούν σε δύο κόσμους και το ελεγειακό μόσχευμα του τόπου που κατοικεί σε καρδιά, αφηγήσεις και μυαλό.

Η Ιερότητα του Βουνού

Στην «Ιερότητα του Βουνού», ογδόντα χρόνια μετά την πρώτη εμβληματική φωτογραφία του Όρους Ντενάλι, δύο ορειβάτες σκαρφαλώνουν στις απαγορευτικά ριψοκίνδυνες κορυφές της οροσειράς, θέλοντας να γράψουν και να γραφτούν στην ιστορία. Κινηματογράφηση που κόβει την ανάσα, σε μια ταινία που προβάλλει και δικαιώνει τις ανθρώπινες σχέσεις.

Η Ώρα των Φούρνων

Η ιστορία αποτυπώνεται εν τη γενέσει. Σε τρία κεφάλαια («νεοαποικιοκρατία», «πράξη απελευθέρωσης» και «βία και ελευθερία)», το ντοκιμαντέρ διάρκειας άνω των 4 ωρών του 1968 αποτυπώνει την άποψη για τα παγκόσμια επαναστατικά κινήματα της εποχής, ενόσω εξεγέρσεις οργανώνονται από φοιτητές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Το πραγματικό ενδιαφέρον του ντοκιμαντέρ είναι η συγκριτική σκέψη της τότε καταγραφής με τα σημερινά δεδομένα.

Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του Ντάμπλντορ

Το τρίτο κεφάλαιο των περιπετειών των «Φανταστικών Ζώων» μας προετοιμάζει για μια συγκλονιστική μάχη, εν τω μέσω του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου με τον πανίσχυρο μάγο Ντάμπλντορ και το διαβολικό Γκρίντελβαλντ. Ποιος θα πάρει τον έλεγχο του Κόσμου των Μάγων; Θα μάθουμε και εμείς σύντομα, όταν θα παρακολουθήσουμε την ταινία με κοινό τις επόμενες μέρες. Τα «Φανταστικά Ζώα» στις δύο προηγούμενες ταινίες έψαχναν να βρουν την κινηματογραφική τους γλώσσα και το κοινό τους. Το πρώτο μέρος παρέπεμπε σε ώριμη εκδοσή του Χάρυ Πότερ, ενώ το δεύτερο σε ξεφτισμένο video game.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος