Ταινίες της εβδομάδας: Πέντε συν μία πρεμιέρες για όλα τα γούστα

Νέες κραυγές αγωνίας με την επιστροφή του Ghostface στο «Scream», δράση με όμορφες σαραντάρες γυναίκες κατασκόπους, συγκίνηση με έναν μπαμπά που ψάχνει οικογένεια για τον γιο του, ποίηση με ένα απρόσμενα γλυκό παραμύθι για μεγάλους, φόρος τιμής με τη βιογραφία ενός Γερμανού κινηματογραφιστή που έμεινε στην ιστορία και μια εξαιρετικά χαριτωμένη ταινία κινουμένων σχεδίων.

Αυτές είναι οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στις αίθουσες την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου.

Scream 5

Το καινούριο «Scream» είναι ένα ζυγισμένο ρίκουελ (ο όρος εξηγείται στην αναλυτική κριτική της ταινίας) που δεν προσφέρει ουσιαστικά τίποτα στο είδος εκτός από πολλαπλές ανατροπές που δεν ερμηνεύονται ούτε με το σκεπτικό των who–done–it ταινιών, ούτε με το σαρωτικό χάχανο των τύπου telenovelas θριλεροειδών ανατροπών.

Ο ghostface επιστρέφει και τα καλά κρυμμένα μυστικά όσων συμμετείχαν στην ταινία του 1996 έρχονται πάλι στην επιφάνεια. Οι φανερά ώριμοι (με εξαίρεση τη Νιβ Κάμπελ που συνεχίζει να δείχνει 25 ετών) ήρωες/αντιήρωες των προηγουμένων ταινιών θα ενωθούν, όχι μόνο για να υποστηριχθεί ο ορισμός των requels αλλά ουσιαστικά για να ικανοποιήσουν τους φαν που θέλουν να δουν το Scream 5.

Πράκτορες 355

Καμία τους δεν αρέσκεται στο να παίρνει εντολές. Αυτό μόνο τις συνδέει. Κατά τα άλλα είναι σε αντίθετα στρατόπεδα… ή όχι.

Το ευρωπαϊκής κοπής all-women-action-movie αυτοπαγιδεύεται στο θέμα και τα αρσενικής κοπής περιφερειακά κλισέ, που ιδωμένα από γυναικεία οπτική μοιάζουν ακόμα πιο εξόφθαλμα.

Το πολύ-πολιτισμικό καστ, ζυγισμένο με όρους μάρκετινγκ: Μια ανοιχτόχρωμη αμερικάνα (Τζέσικα Τσαστέιν), μια αφρικανικής καταγωγής (Λουπίντα Ντιονγκο), η Ισπανίδα ψυχολόγος/profiler (Πενέλοπε Κρουθ), η γερμανίδα πολυκατάσκοπος… και δυο αυγά Τουρκίας.

Το ζητούμενο της ταινίας επιφανειακά είναι η θέση της γυναίκας σε ανδροκρατούμενους χώρους, μόνο που η συναισθηματική γυναικεία επινοητικότητα δεν αξιοποιείται στιγμή. Δυστυχώς και αυτό μένει στα χαρτιά.

Έτσι… Όμορφες σαραντάρες παίζουν τις κομψευόμενες ανδρικές Μπάρμπι σε ένα σύμπαν όπου η ισχύς εν τη ενώσει φέρνει αποτελέσματα.

Για Πάντα Κοντά σου

Στο «Για Πάντα Κοντά σου», λίγο πριν φύγει από τη ζωή, ένας πατέρας ψάχνει οικογένεια για να υιοθετήσει τον γιό του. Μετρημένο και συγκινητικό, με την εργατική τάξη στο προσκήνιο και ένα κοινωνικό πρόβλημα στα χνάρια αναζήτησης ουσιαστικής λύσης αλλά και παραπάνω προβληματισμών.

Τί βλέπουμε όταν κοιτάμε τον ουρανό

«Τί βλέπουμε όταν κοιτάμε τον ουρανό». Δυο νεαρά παιδιά ερωτεύονται αυτοστιγμεί και δίνουν ραντεβού την επόμενη μέρα. Οι μορφές τους όμως απροσδόκητα αλλάζουν. Θα μπορέσουν να συναντηθούν και να αναγνωρίσει ο ένας τον άλλο; Σε αυτό το ποιητικό παραμύθι, η πάλη ψυχής συναντά τη συνήθεια της εικόνας. Ανατριχιαστικά κομψό, γλυκό, απρόσμενο.

Σχέδιο Διάσωσης

Το «Σχέδιο Διάσωσης» είναι μια εξαιρετικά χαριτωμένη ταινία κινουμένων σχεδίων με οικολογικές αναζητήσεις, συμπαθείς χαρακτήρες και πολύ καλό χιούμορ. Κατά λάθος δύο φλάμερ θα μάθουν ότι το είδος τους εξαφανίστηκε πριν αρκετά χρόνια. Με ταξίδια στο χρόνο θα μάθουν και το λόγο της εξαφάνισης, και τη δύναμη της ανατροπής της ιστορίας.

Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ

Η ταινία για τη ζωή του «Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ» πνίγεται στη φόρμα. Γεγονότα της ζωής του, πνιγμένα στη θεατρικότητα και τον σκηνικό χώρο, περιγράφουν επιφανειακά το εύρος ενός δημιουργού που το όνομα του έμεινε στην ιστορία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος