Ταινίες της εβδομάδας: Από τη σκακιέρα του έρωτα στη σκακιέρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Από την ανάλαφρη ρομαντική κομεντί με πρωταγωνίστρια την Τζένιφερ Λόπεζ, που τιμά τον άγιο των ημερών και την πολυαναμενόμενη κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου της Αγκάθα Κρίστυ από τον Κένεθ Μπράνα, μέχρι το κύκνειο άσμα του Γιόχαν Γιόχανσον και το ανατριχιαστικό «Φυσικό Φως», όλες οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022 στους κινηματογράφους είναι βασισμένες σε βιβλία.

Παντρέψου με

Με πρεμιέρα στις 10 Φεβρουαρίου, 4 μέρες πριν τη γιορτή των ερωτευμένων, στο «Παντρέψου με» βλέπουμε μια σούπερ σταρ να κάνει πρόταση γάμου σε έναν μαθηματικό που δεν έχει καλά-καλά γνωρίσει.

Η Τζένιφερ Λόπεζ κάνει για ακόμα μία φορά αυτό που κάνει καλύτερα· πρωταγωνιστεί σε μια ρομαντική κωμωδία με γιορτινή αγιοβαλεντίνικη διάθεση, προμοτάροντας τα νέα της τραγούδια στη μεγάλη οθόνη.

Στη νέα ταινία με τίτλο «Παντρέψου με», κάθε άλλο παρά την απελπισία της δείχνει για να φορέσει βέρα και στεφάνι, αφού υποδυόμενη μια φτασμένη καλλιτέχνιδα ο γάμος θα έρθει κάπου ανάμεσα στην εκδίκηση, τα like αλλά και το αντίστροφο προμόσιον.

Ελλείψη ελαφριών ταινιών που γιορτάζουν τον έρωτα, το «Παντρέψου με» δείχνει όαση ροζ ελαφρότητας για αγκαλιές και ρομαντικές προσδοκίες παραμυθιών.

Βασίζεται στο ομώνυμο Graphic Novel και καταφέρνει με ευκολία να μην είναι μια ρομαντική κωμωδία του συρμού. Το όνομα της ηρωίδας πάντως είναι 100% ίδιο με το όνομα της σκηνοθέτη.

Έγκλημα στον Νείλο

Η Αγκάθα Κρίστυ γνωρίζει την ίντριγκα καλύτερα από τον καθένα. Ο χαρακτήρας που δημιούργησε, ο Ηρακλής Πουαρό, αντιπροσωπεύει την επιτομή της παρατηρητικότητας σε ένα κόσμο ιδιοφυών που πάντα κάτι τους ξεφεύγει. Ο Κένεθ Μπράνα, ξανά μπροστά και πίσω από την κάμερα, ζωντανεύει το σύμπαν των whodunit ιστοριών.

Σε ένα ποταμόπλοιο που πλέει στον Νείλο, η ζωή και ο θάνατος θα συναντηθούν. Όλοι είναι ύποπτοι για τον φόνο που έγινε αλλά και για τους άλλους που θα ακολουθήσουν. Πριν πιάσουν στεριά, το μυστήριο πρέπει να λυθεί.

Ενώ δεν έχουμε να κάνουμε με μία σπουδαία ταινία, οι ψηφίδες των συντελεστών καταφέρνουν να χαρίζουν οικειότητα στον θεατή (είναι το crème de la crème της υποκριτικής και των σελέμπριτυ).

Η ταινία «Έγκλημα στο Νείλο» ήταν αρχικά να κυκλοφορήσει μέσα στο 2020, όμως, λίγο η πανδημία, λίγο οι φήμες και οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από τον Άρμυ Χάμερ, η ταινία είχε μπει σε χρονοκάψουλα και αναμονή. Τελικά κυκλοφορεί με όσο το δυνατόν λιγότερο Άρμυ Χάμερ.

Τελευταίοι και πρώτοι άνθρωποι

Ο αδικοχαμένος Ισλανδός συνθέτης Γιόχαν Γιόχανσον σκηνοθετεί ένα υβριδικό έργο μεταξύ μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και εικαστικής ταινίας, που απευθύνεται σε κοινό έτοιμο για όλα.

Μια πρωτότυπη μεταφορά βιβλίου στην μεγάλη οθόνη, με το voice over να κινητοποιεί την φαντασία του θεατή, συν-συνθέτοντας ένα οιονεί audio book το οποίο συνοδεύει την αναπαραγωγή μιας βίντεο-εγκατάστασης. Στην πραγματικότητα διαβάζεις ένα φωτοβιβλίο (σε υπότιτλους, σύμβαση προβολής για μη αγγλομαθείς), που η κινηματογραφική ροή του καθορίζει και τον χρόνο και τον ρυθμό ανάγνωσης, χωρίς τη δυνατότητα επανάληψης τμημάτων που σε προβληματίζουν. Πρόκειται για ένα πρωτογενές βίωμα που ενστερνίζεται τόσο την παθητική παρατήρηση όσο και την ενεργητική κατανόηση.

Το «Τελευταίοι και πρώτοι άνθρωποι» είναι απέραντο σαν το σύμπαν, αλλά και μια κουκίδα στο άπειρο, όσο κάθε έμβιο πλάσμα που κρίνει εαυτόν ως σπουδαίο και μέγα.

Φυσικό Φως

Πώς ένας φωτογράφος μπορεί να είναι αμέτοχος στα αίσχη του πολέμου, ιδιαίτερα αν είναι στο λάθος στρατόπεδο της ιστορίας;

Η ανατριχιαστική ταινία «Φυσικό φως» που μας έρχεται με αργυρή Άρκτο σκηνοθεσίας από το φεστιβάλ Βερολίνου έχει τα σωστά «κλικ» για να μας αφυπνίσει. Θέτοντας το παραπάνω ερώτημα παίζει με το φως του τοπίου και το σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής. Εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο, καταγράφει τη ματαιότητα των μονάδων που μάχονται κάτι ανώτερο και προδιαγεγραμμένο.

Αυτό το μικρό κομμάτι ιστορίας, γίνεται μια αιχμηρή εμπειρία πολέμου που δε θυμίζει απλά τις φρικαλεότητες του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Στο φυσικό φως, κανένα έγκλημα δεν προστατεύεται από το iso ή το διάφραγμα μιας φωτογραφικής μηχανής· μιας ζωής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος