Tα στρατόπεδα στις Βρυξέλλες-Aδιάλλακτοι και μετριοπαθείς

Στο σημερινό Eurogroup που προηγήθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής που ακολουθεί για την κρίση στη σχέση της Ελλάδας με την Ευρωζώνη όλες οι πλευρές προσέρχονται στη διαπραγμάτευση γνωρίζοντας ότι πλέον η κατάσταση δεν παίρνει αναβολή. Οι θέσεις, ωστόσο, των εταίρων μας εξακολουθούν να διαφέρουν.

Οι διαλλακτικοί που διαμεσολαβούν

Τη μεγαλύτερη κατανόηση προς τις ελληνικές θέσεις, καθώς και τον κύριο ρόλο διαμεσολάβησης μεταξύ της ευρωζώνης και της χώρας μας έχει επιδείξει, ειδικά το τελευταίο διάστημα, η ηγεσία της Γαλλίας. Ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν έχουν συνηγορήσει επανειλημμένα για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, δηλώνοντας ότι θα κάνουν το παν για να διασφαλιστεί κάτι τέτοιο, επιμένοντας ωστόσο στην παρουσίαση από την Αθήνα αξιόπιστων προτάσεων. Επίσης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας στην επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο είχε υπογραμμίσει ότι η πρόταση της ελληνικής πλευράς πρέπει να έχει την αποδοχή όλων των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων της χώρας.

Παρόμοια στάση υιοθετεί και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι αναφερόμενος, επιπλέον, στην ανάγκη επίλυσης της ελληνικής οικονομικής κρίσης στην ευρύτερη πραγματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ίδιος έχει πει ότι το πρόβλημα σχετίζεται και με το τι είδος Ευρώπη θέλουμε για το μέλλον. Ο δε υπουργός του επί των οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, αναφέροντας ότι επιθυμεί να επικρατήσει εποικοδομητικό πνεύμα στις συναντήσεις του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής, υπογραμμίζει ότι αναμένει από την ελληνική πλευρά να ακούσει τί ακριβώς ζητάει, και ποιές δεσμεύσεις είναι διατεθειμένη να αναλάβει με αντάλλαγμα ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Ένας από τους ευρωπαίους ηγέτες που έχει, σε γενικές γραμμές, τηρήσει θετική στάση απέναντι στη χώρα μας, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, εκτιμά τώρα την κατάσταση σε σχέση με την Ελλάδα ως ασαφή και σοβαρή. Σύμφωνα με την άποψή του, επείγει η διαπραγμάτευση ενός προγράμματος, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω μέτρα, διότι χωρίς αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δε θα μπορούσε να προχωρήσει ούτε καν σε μια χρηματοδότηση-γέφυρα. Πάντως, ο ίδιος, σημειώνει ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί γιατί μετά το ελληνικό δημοψήφισμα είναι εύκολη η επίτευξη μιας συμφωνίας και διερωτάται από πού θα μπορέσει να έλθει τόσο σύντομα αυτό το πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να εξηγήσει ποια στρατηγική ακολουθεί.

Πάντως, έναν ένθερμο υποστηρικτή έχει βρει η ελληνική κυβέρνηση στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας, επί προεδρίας Ζαν Σιράκ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση, ο Ντε Βιλπέν τοποθετήθηκε κατά της «αφόρητης αριθμητικής» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τέθηκε υπέρ προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, «χάρις στον οποίο η Ελλάδα ξαναβρίσκει την υπερηφάνεια της», όπως είπε. Συμπλήρωσε δε ότι τώρα είναι η ώρα να πετύχει η Ευρώπη στο κοινό συμφέρον.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σήμερα ενώπιον της ολομέλειας της Ευρωβουλής ξεκαθάρισε ότι πρέπει να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ μίλησε για «κάποιους» στην Ευρώπη που ανοικτά ή καλυμμένα τάσσονται υπέρ της εξόδου. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι από εκεί και πέρα, η συνέχεια θα εξαρτηθεί από την έμπρακτη απόδειξη της ελληνικής κυβέρνησης ότι επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ και αυτό θα φανεί από τις προτάσεις που θα παρουσιάσει. Την τελευταία αυτή θέση επανέλαβε προσερχόμενος και στο Eurogroup. Eπίσης, αξιόπιστες προτάσεις ζήτησε από την Ελλάδα ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αθήνας και υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφευχθεί ένα Grexit, το οποίο, όπως είπε, θα ήταν μια συλλογική αποτυχία.

Τέλος, πρωτοβουλίες για άρση του αδιεξόδου στο ελληνικό ζήτημα αποφάσισε να αναλάβει η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία συνεδρίασε τη Δευτέρα για να συζητήσει τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Εν συνεχεία ο επικεφαλής της Ομάδας Τζάνι Πιτέλα, είχε συνάντηση με τον πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πριν τη σημερινή ομιλία του στην Ολομέλεια του Σώματος στο Στρασβούργο. Ο κ. Πιτέλα φέρεται να εισηγήθηκε στον κ. Γιούνκερ να δοθεί στην Ελλάδα ως επείγουσα παρέμβαση ένα «δάνειο-γέφυρα», που θα δώσει ανάσα μέχρι την τελική προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επείγουσα κατάσταση που βιώνει η χώρα.

Οι αυστηροί που συζητούν

Στους πολιτικούς που μιλούν με αυστηρούς τόνους και προειδοποιήσεις, αλλά που αφήνουν την πόρτα ανοικτή για συμφωνία με την ελληνική πλευρά και που εξακολουθούν να μην αναφέρονται στην περίπτωση ενός Grexit είναι πρώτα απ’ όλα η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάιζεμπλουμ. Και οι δύο συνεχίζουν να δηλώνουν πως ελπίζουν σε λύση, συμπληρώνοντας ότι το όποιο πακέτο προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να είναι αξιόπιστο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη. Ο δε δεύτερος του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εμφανίζεται σίγουρος ότι «τελικά θα βρεθεί ένας τρόπος για να τερματιστεί η κρίση στην Ελλάδα», αν και τονίζει ότι δεν ανησυχεί για πιθανές οικονομικές επιπτώσεις στη Γερμανία ενός Grexit. «Η ευρωζώνη είναι ισχυρή και σταθερή», αναφέρει.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε σκληρότερη γραμμή από τον πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιουγκέρ, ο αντιπρόεδρος και αρμόδιος συντονισμού για τα θέματα του ευρώ Βλάντις Ντομπρόβσκις αναφέρει πως χρειάζεται μια καθαρή και αξιόπιστη στρατηγική για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, πως πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, ότι η Κομισιόν εργάζεται για συμφωνία, αλλά πως αν δεν υπάρξει ένα αξιόπιστο πακέτο συμφωνίας, το Grexit δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δηλώνει ότι η χώρα του δεν έχει καμία διάθεση να συνεισφέρει σ’ ένα πρόγραμμα χωρίς μέτρα στην Ελλάδα, πως οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης δεν έχουν σχέδια να ετοιμάσουν μια νέα πρόταση και ότι είναι η ελληνική κυβέρνηση αυτή που πρέπει να φέρει νέα πρόταση.

Από την πλευρά της Ισπανίας, ο υπουργός οικονομικών της χώρας Λουίς Ντε Γκίντος δηλώνει ότι ο χρόνος που απομένει είναι λίγος και πως η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο. Προσθέτει, πάντως, ότι το Grexit δεν είναι λύση και ότι πρέπει να αποφευχθεί.

Ο υπουργός οικονομικών της Φιλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, είπε ότι «σεβόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, η πόρτα των διαπραγματεύσεων παραμένει ανοιχτή, όμως ο χρόνος που απομένει ως τις 20 Ιουλίου είναι λίγος». Ο Φιλανδός υπουργός συμπλήρωσε ότι η χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις και υπενθύμισε πως η χώρα του παρέχει το 2,5% του ΑΕΠ της σε δάνεια προς την Αθήνα. Ο Α. Στουμπ πρόσθεσε ότι αναμένει αλλαγή στάσης από την ελληνική κυβέρνηση, συνεργασία και δέσμευση σε όρους και προϋποθέσεις για να γίνει εφικτή μια λύση, αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός προγράμματος «γέφυρα» προς την Ελλάδα.

Για το θέμα αυτό, πάντως, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Έβαλντ Νοβότνι δήλωσε ότι η χορήγηση χρηματοδότησης-γέφυρας ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας αποτελεί μια πιθανότητα. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η ΕΚΤ δεν θα είναι σε θέση να χορηγήσει άλλη ρευστότητα στην Ελλάδα εάν κηρύξει η χώρα μας προχωρήσει σε αθέτηση πληρωμών του κρατικού της χρέους.

Οι σκληροί που φτάνουν στα άκρα

Μερίδα των εταίρων σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών και κυρίως στο εσωτερικό πολιτικό τους πεδίο εμφανίζονται ιδιαίτερα σκληροί απέναντι στην ελληνική πλευρά. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν σειρά γερμανών πολιτικών που βρίσκονται πέραν της γραμμής της καγκελαρίου Μέρκελ ή και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στην ομάδα αυτή ανήκει ο γερμανός επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ που ανέφερε σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Bild» ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από ένα παράλληλο νόμισμα καθώς μετέχει στην ευρωζώνη δίχως να διαθέτει πλέον ευρώ. Ο κ. Έτινγκερ εκτιμά επίσης πως η Ελλάδα δε θα παραμένει για πολύ καιρό ακόμη μέλος της ευρωζώνης, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για το πώς θα πληρωθούν από εδώ και πέρα μισθοί, συντάξεις και λογαριασμοί. Όπως επισημαίνει, πλέον οι πληρωμές λόγω έλλειψης ρευστού αναγκαστικά θα γίνονται με γραμμάτια

Επίσης, μια σειρά στελεχών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και της συνεργαζόμενης Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, (CSU) όπως οι βουλευτές του CDU Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, Ραλφ Μπρίνκχαους και ο βουλευτής της CSU και πρώην υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ εμφανίζονται αρνητικοί για ένα νέο πρόγραμμα για τη χώρα μας, θεωρώντας ότι με το «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής η Ελλάδα έχει γυρίσει την πλάτη της στο ευρώ. Επίσης, ο πρόεδρος των γερμανών βιομηχάνων (BDI) Ούλριχ Γκρίλο χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «χαστούκι στο πρόσωπο όλων των Ευρωπαίων», εκτίμησε ότι η κατάσταση για την Ελλάδα έγινε τώρα «ακόμη πιο δραματική» και θεώρησε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη πλέον ως πιθανό. «Δεν επιτρέπεται να γίνουν σάπιοι συμβιβασμοί. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κρατηθεί στην νομισματική ένωση με κάθε τίμημα, πρόσθεσε.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πίτερ Καζιμίρ σημειώνει ότι πλέον οι πιθανότητες ενός Grexit είναι 50%-50% και η ευρωζώνη θα πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται.

Στη Γαλλία, σε αντίθεση με την Προεδρία και την κυβέρνηση, στην κεντροδεξιά αντιπολίτευση πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο ανοιχτά για το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και δεν λείπουν μάλιστα και οι προτροπές προς αυτό από γνωστές προσωπικότητας. Συγκεκριμένα, τόσο ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν όσο και ο βασικός ηγέτης της γαλλικής δεξιάς Αλέν Ζιπέ προτείνουν ένα Grexit με «φιλικούς» όρους. Σκληρή θέση έχει υιοθετήσει, επίσης, ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας και πιθανός υποψήφιος εκ νέου το 2017 για το ίδιο αξίωμα Νικολά Σαρκοζί.

Οι θέσεις των εταίρων για την αναδιάρθρωση του Χρέους

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ελληνικού αιτήματος για αναδιάρθρωση του χρέους, η αντιμετώπιση των εταίρων ποικίλει.

Στην πλευρά όσων απορρίπτουν μια τέτοια προοπτική κυριαρχεί πάντα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που επαναλαμβάνει ότι το κούρεμα του χρέους δεν επιτρέπεται βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων για τη στήριξη χωρών.

Απ’ την άλλη, ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε πρόσφατες συνεντεύξεις του έχει δεχθεί ότι θα μπορούσε να συζητηθεί μια ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, αν όμως η Αθήνα εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις. «Αν απλώς κουρεύουμε χρέη χωρίς η Ελλάδα να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές, δεν κερδίζουμε τίποτε», εκτιμά ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που ταυτόχρονα είναι και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας.

Ό υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Ντε Γκίντος είπε ότι δεν είναι της παρούσης μια συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αρνητικοί σε μια τέτοια συζήτηση εμφανίστηκαν ξανά οι υπουργοί Οικονομίας της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, της Σλοβακίας Πίτερ Καζιμίρ και της Μάλτας Έντουαρντ Σικουλίνα. Ο πρώτος πριν από την έναρξη του σημερινού Eurogroup είχε προδικάσει ότι το Συμβούλιο δεν θα έμπαινε, τουλάχιστον σήμερα, σε αυτή τη συζήτηση, καθώς είναι ένα θέμα που διευθετήθηκε το 2012.

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πίτερ Καζιμίρ εμφανίστηκε ακόμη πιο σκληρός και δεν άφησε περιθώρια για διευθέτηση του ελληνικού χρέους ούτε μελλοντικά, δηλώνοντας ότι για τη χώρα του είναι κόκκινη γραμμή. Ο δε υπουργός οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικουλίνα, δηλώνει ότι το θέμα του χρέους είναι δύσκολο να συζητηθεί τώρα, γιατί υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά.

Τέλος και ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί είχε κι αυτός διευκρινίσει ότι οι σημερινές σύνοδοι στις Βρυξέλλες δεν αφορούν το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν υπογραμμίζει ότι το θέμα της βιωσιμότητάς του ελληνικού χρέους έχει τεθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και υπενθυμίζει ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει συζητήσεις στις διαπραγματεύσεις για παράταση του χρόνου αποπληρωμής, καθώς, κατά την άποψή του, είναι διαφορετικό αν η περίοδος αποπληρωμής αφορά 30 ή 60 χρόνια.

Τέλος για το Λουξεμβούργο ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού, αρκεί και η Ελλάδα να δεσμευτεί σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, όπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας. Πιέρ Γκραμέγκα.

Οι θέσεις των εκτός ευρωζώνης

Η τρίτη πλευρά των θεσμών, το ΔΝΤ, αποφάσισε να κρατηθεί σε μια απόσταση από τις σημερινές διεργασίες στις Βρυξέλλες, τηρώντας στάση αναμονής. Έτσι, για πρώτη φορά σε τέτοιου είδους Συμβούλιο Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, η Κριστίν Λαγκάρντ επέλεξε να παραμείνει στην Ουάσιγκτον, κάτι που ερμηνεύεται ως μήνυμα προς Ελλάδα και Ευρωπαίους ότι εάν πρώτα δεν καταλήξουν σε ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης το ΔΝΤ δεν μπορεί να εμπλακεί περαιτέρω στο ελληνικό πρόγραμμα, παρά μόνο σε επίπεδο τεχνικής βοήθειας.

Σε ό, τι αφορά τις μεγάλες χώρες και οικονομίες εκτός ευρωζώνης, οι ΗΠΑ επανέλαβαν τις εκκλήσεις για συμβιβασμό ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, ο Λευκός Οίκος προέτρεψε από τη Δευτέρα για ακόμη μια φορά τους ηγέτες της Ελλάδας και της ευρωζώνης να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό προκειμένου η χώρα να παραμείνει στη νομισματική ένωση. Έχει γίνει γνωστή η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο Ομπάμα είχε ο Αλέξης Τσίπρας λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς και εκείνη που είχε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το νέο υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Την ανάγκη η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση να εργαστούν σκληρά για να πετύχουν συμφωνία που θα αποτρέψει την έξοδο της χώρας από το ευρώ επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Ακίρα Άμαρι. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και η ΕΕ θα έπρεπε επίσης να λάβουν μέτρα ώστε να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από την αναστάτωση που έχει ταράξει τις χρηματιστηριακές αγορές. Σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την απόρριψη των μέτρων λιτότητας ανέφερε ότι “η Ελλάδα έχει ήδη κάνει πολλά για να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία, όπως να μειώσει τις συντάξεις και τους μισθούς” ενώ είπε πως καταλαβαίνει “γιατί ο λαός της Ελλάδας εκφράζει αγανάκτηση”. “Η δημοσιονομική εξυγίανση δεν προχωρά. Βρίσκονται σε αποπληθωρισμό. Ο κόσμος περιμένει από την Ελλάδα και την ΕΕ να συνεργαστούν σε ένα τελικό σχέδιο διάσωσης”, σημείωσε.

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στις σχέσεις της χώρας μας με την ευρωζώνη εκφράζει ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος είχε σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ το απόγευμα της Δευτέρας. Σύμφωνα δε με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από το Κρεμλίνο, ο Πρόεδρος Πούτιν και η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συζήτησαν θέματα συνεργασίας της Ρωσίας και του ΔΝΤ, στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων του ελληνικού δημοψηφίσματος στην Ελλάδα και σχετικά με τους όρους της παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Αθήνα, από τους διεθνείς πιστωτές.

Η ρωσική ηγεσία έχει εκφράσει στο παρελθόν την θέση της για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Ωστόσο, μετά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της χώρας Αλεξέι Λιχατσόφ, εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα του δεν αποτελεί μεν αυτόματη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά είναι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ρεπορτάζ-Ανάλυση: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος