Στη σκιά των γονιών μας

Array

Πόσοι από μας δεν θα θέλαμε να έχουμε γεννηθεί σε μια πλούσια οικογένεια με διάσημους γονείς; Να κληρονομήσουμε οικονομικές αυτοκρατορίες και διασυνδέσεις για μια εύκολη ζωή; Κι όμως, τα παιδιά των πλούσιων και διάσημων γονιών όχι μόνο δεν είναι ευτυχισμένα αλλά φαίνεται ότι τα περισσότερα δεν έχουν καλά ξεκινήματα στη ζωή.

Άλλες φορές αγωνίζονται να «χωρέσουν» στη ζωή των πολυάσχολων γονιών τους, κι άλλες φορές «συρρικνώνονται» για να γίνουν αποδεκτά. Υπάρχουν και τα παιδιά που προσπαθούν να συναγωνιστούν τους γονείς τους με αποτέλεσμα να «χάνουν» τον εαυτό τους.

Θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι η Τσέλσι Κλίντον δεν απολάμβανε τα προνόμια που είχε ως κόρη του πλανητάρχη και της Χίλαρι; Κι όμως, όπως η ίδια είπε, ήταν απλώς μια στενοχωρημένη έφηβη που την πλήγωναν τα αστεία των Μέσων Ενημέρωσης για την εμφάνισή της.

Στη σκιά των γονιών μας

Η τραγουδίστρια Γουίλοου Σμιθ, η κόρη των καλλιτεχνών, Γουίλ Σμίθ και Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ περιέγραψε ότι το να μεγαλώνεις με διάσημους γονείς ως απολύτως φρικτό.
Ο Κόλιν Χάνκς, ο επίσης ηθοποιός γιος του Τομ Χάνκς, έχει πει ότι πάλεψε σκληρά για να είναι ο εαυτός του.

Ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να είναι διάσημοι οι γονείς για να ζουν τα παιδιά στη σκιά τους. Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος από παιδιά συνηθισμένων οικογενειών, όπου όμως υπάρχει ένας μπαμπάς ή μια μαμά οι οποίοι είναι επιτυχημένοι και επιδραστικοί στον τομέα τους με αποτέλεσμα τα παιδιά να ζουν στη σκιά τους.

Ας δούμε την ιστορία του Ράιαν. Όταν αποφάσισε να σπουδάσει δάσκαλος, ήξερε ότι ο πατέρας του θα θύμωνε. Ο 25χρονος διευθυντής ειδικής αγωγής που ζει στο Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, ήθελε να φέρει κάτι καινούριο στις ζωές των παιδιών. Ο πατέρας του γιατρός, μετανάστης στις ΗΠΑ, έδωσε μεγάλο αγώνα για να εδραιωθεί. Θεωρούσε ότι και ο γιος του έπρεπε να γίνει γιατρός. Αλλά και για τον Ράιαν ήταν δεδομένο ότι θα ακολουθούσε τα βήματα του πατέρα του. Όταν όμως άρχισε να σπουδάζει κατάλαβε ότι η ιατρική δεν ήταν για αυτόν. Και τότε άρχισαν τα δύσκολα…

Στη σκιά των γονιών μας

Όλα τα παιδιά υφίστανται τις επιπτώσεις του να είσαι γιος ή κόρη κάποιου. Τα παιδιά μαθαίνουν νωρίς ότι εξαρτώνται από τους γονείς ή τους φροντιστές τους για να επιβιώσουν, λέει η Έμι Μορίν, ψυχοθεραπεύτρια από τη Φλόριντα των ΗΠΑ. Η Μορίν συγγραφέας του βιβλίου «13 πράγματα που δεν κάνουν οι ψυχικά δυνατοί γονείς», εξηγεί ότι εξαιτίας της ψυχικής ανθεκτικότητας των συγκεκριμένων γονιών, τα παιδιά τους καταστέλλουν συμπεριφορές ή χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους για να κερδίσουν περισσότερη προσοχή, στοργή και αποδοχή. Οι γονείς «καταλαμβάνουν πολύ χώρο» και τα παιδιά μπορεί να το εισπράττουν ως πίεση ακόμα και όταν δεν έχει ποτέ ειπωθεί κάτι για αυτό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αίσθηση του βάρους της γονικής επιρροής των ξεχωριστών ανθρώπων είναι κοινή εμπειρία για τα παιδιά τους. Είτε είναι πλούσιοι, είτε είναι επιτυχημένοι, είτε είναι «οι δυνατοί» που με την αντοχή τους ξεπερνούν τις αντιξοότητες της ζωής.

Οι ειδικοί ψυχοθεραπευτές εξηγούν ότι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να μεγαλώσουν τα παιδιά των χαρισματικών γονιών. Μερικά από αυτά μπορεί να αισθάνονται σαν προέκταση των γονιών τους με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να ενεργήσουν μόνα τους, λέει η Άλεξ Λέφ ψυχοθεραπεύτρια και ειδικός σχέσεων στη Νέα Υόρκη. Τα παιδιά των διάσημων ή των πολύ επιτυχημένων ανθρώπων μπορεί να αισθάνονται ότι θα είναι πάντα το παιδί του μπαμπά ή της μαμάς και όχι ο εαυτός τους. Και αυτό γιατί η προσοχή είναι πάντα στραμμένη στο γονιό τους και ποτέ σ’ εκείνα, λέει η Μορίν.

Στη σκιά των γονιών μας

Αυτή είναι η περίπτωση της Ρόουζ, 29 χρόνων. Μεγαλωμένη στη Νέα Ζηλανδία κόρη  διάσημης μαγείρισσας ένιωθε «κάπως» όταν άγνωστοι θαυμαστές πλησίαζαν τη μαμά της στα μαγαζιά ή στο σούπερ μάρκετ. Ακόμα και στα σχολικά πάρτι όταν μάθαιναν ότι είναι η κόρη της βρισκόταν η ίδια έστω και για λίγο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η Ρόουζ κατάλαβε πολύ νωρίς ότι έπρεπε να χαράξει το δικό της μονοπάτι. Έτσι, άφησε τη Νέα Ζηλανδία αμέσως μετά το γυμνάσιο και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

Άλλα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν ανασφάλεια και φόβο ότι δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των φιλόδοξων γονιών τους. Ο πατέρας του Ράιαν ήταν σαφής ότι ήθελε και ο γιός του να γίνει γιατρός. Ο Ράιαν έπρεπε να «εξαγοράζει» τη στοργή και την αγάπη του πατέρα του με την ανταπόκριση στις προσδοκίες του, ακόμα και αν οι δικές του επιθυμίες ήταν διαφορετικές. Ο Ράιαν χρειάστηκε μεγάλη δύναμη για να αποφασίσει τι θέλει πραγματικά να κάνει στη ζωή του. Και πολύ κουράγιο να το εκφράσει στον πατέρα του.

Οι γονείς που είναι ισχυρές προσωπικότητες πολλές φορές δεν αφήνουν τα παιδιά τους να καθορίσουν τον εαυτό τους. Μπορεί ασυνείδητα να «περάσουν» στο παιδί τους ότι και εκείνο θα πρέπει να ξεχωρίζει. Όπως συνέβη με την Άλι, μια 29χρονη επιχειρηματία τροφίμων η οποία ζει στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. H ίδια θυμάται ότι ένιωθε μια εσωτερική πίεση να είναι διασκεδαστική και εξωστρεφής όπως η μαμά της. Μεγαλώνοντας η μητέρα της εξακολουθούσε να αναζητά την περιπέτεια, να ταξιδεύει να πηγαίνει σε συναυλίες, να φιλοξενεί φίλους στο σπίτι. Αντίθετα η Άλι ήταν ένα ντροπαλό κορίτσι που ζούσε στη σκιά της, νιώθοντας ότι έπρεπε να αλλάξει για να κερδίσει την αποδοχή της. Τα παιδιά που μεγαλώνουν στη σκιά των γονιών τους μπορεί να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις στην ενήλικη ζωή τους, λέει η Λεφ η οποία δουλεύει με πολλά παιδιά διάσημων και επιδραστικών ανθρώπων. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να ελέγξουν την τελειομανία τους και το άγχος τους για τα υψηλά επιτεύγματα. Η Άλι, η οποία σήμερα διευθύνει με επιτυχία μια νεοφυή επιχείρηση τροφίμων, ξέρει γιατί έχει γίνει τόσο φιλόδοξη.  Ενώ τα προϊόντα της εταιρείας της φιγουράρουν στα ράφια των παντοπωλείων σε όλες τις ΗΠΑ και η επιχείρησή της παρουσιάζεται συχνά σε τηλεοπτικά σόου, η  Άλι δεν «χορταίνει». Όπως χρόνια τώρα προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή της μητέρας της, η Άλι νιώθει μέσα της ότι το κυνήγι της για την επιτυχία δεν θα σταματήσει ποτέ.

Στη σκιά των γονιών μας

Τα παιδιά των επιτυχημένων γονέων δουλεύουν πολύ σκληρά για να πετύχουν. Ιδίως εάν εργάζονται στον ίδιο τομέα με τους γονείς τους. Όπως έγινε με την Ρόουζ. Πάντα ήθελε να γίνει μαγείρισσα, αλλά αρχικά αρνήθηκε να συνεργαστεί με τη μητέρα της που ήταν και η ίδια επαγγελματίας στη βιομηχανία τροφίμων. Δούλευε μόνη της για να εδραιωθεί. Τελικά, η Ρόουζ ένιωσε ότι σπαταλούσε το χρόνο της και δοκίμασε να εργαστεί με την μητέρα της. Όπως είπε, πίεζε τον εαυτό της να είναι η καλύτερη στη δουλειά και διαχειριζόταν μόνη της όλο το κομμάτι της υλικοτεχνικής υποδομής:«Έδωσα 400% γιατί ήθελα όλοι στην ομάδα να ξέρουν ότι δεν μου δόθηκε η δουλειά λόγω της οικογένειας. Νομίζω ότι έπρεπε να το αποδείξω και στον εαυτό μου».

Από την άλλη τα παιδιά που μεγαλώνουν στη σκιά αυταρχικών γονιών μπορεί αργότερα να προσπαθήσουν να τους μιμηθούν για να κερδίσουν την αποδοχή τους. Μια έρευνα του 2021 από την παγκόσμια πλατφόρμα προσλήψεων Joblist έδειξε ότι το 65% των ερωτηθέντων κατέληξαν στην καριέρα ή τον κλάδο που ήξεραν ότι οι γονείς τους ήθελαν γι’ αυτούς. Είτε σιωπηρά είτε ρητά, λέει η Λεφ, «αυτού του είδους η γονική πίεση  μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στο να επιλέξει ένα ενήλικο παιδί πραγματικά από τον πυρήνα του τι του αρέσει ή τι θέλει». Αυτό δεν αφορά μόνο την επαγγελματική πορεία, αλλά και τις «σχέσεις και την εμφάνιση».

Άλλα παιδιά αντιδρούν με διαμετρικά αντίθετο τρόπο, προσθέτει η Λεφ, επαναστατώντας ενάντια στις επιθυμίες των γονιών τους. Έχει παρατηρηθεί μια «τάση να απορρίπτουν πραγματικά το μοντέλο επιτυχίας που παρουσιάζεται», ίσως από δυσαρέσκεια ή ως ένα άλλο μέσο για να αναπτύξουν «μια ταυτότητα ξεχωριστή από τον διάσημο ή επιτυχημένο γονιό τους». Στην περίπτωση του Ράιαν, ο ίδιος λέει ότι ξέφυγε από τις προσδοκίες του πατέρα του σταδιακά. Αποφάσισε να σπουδάσει παιδαγωγικά αντί για ιατρική μετά το λύκειο και στη συνέχεια έκανε μια σχέση με μια κοπέλα που η οικογένειά του θεώρησε ακατάλληλη. Σιγά σιγά, συμφιλιώθηκε όπως λέει, με την ανατροφή του. «Συνειδητοποίησα ότι δεν ήθελα να μοιάσω καθόλου στον πατέρα μου». Παρόλα αυτά, παραδέχεται ότι ένα μέρος του λαχταρά τον θαυμασμό του. «Προσπαθώ πολύ σκληρά να  μην το αφήσω να επηρεάσει τις αποφάσεις μου ιδίως όσον αφορά τις μελλοντικές επαγγελματικές μου κινήσεις».

Στη σκιά των γονιών μας

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι το να έχει κανείς πλούσιους και επιτυχημένους γονείς μπορεί να συνοδεύεται από σημαντικά προνόμια. Για παράδειγμα, το να γεννηθεί κάποιος πλούσιος -όπως είναι συχνά τα παιδιά των διάσημων- σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να πετύχει στην ενήλικη ζωή του από ό,τι οι ακαδημαϊκές επιδόσεις, σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου Georgetown του 2019. Οι κόρες εργαζόμενων μητέρων έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να κατέχουν οι ίδιες εποπτικές θέσεις, όπως διαπίστωσε μια μελέτη του Harvard Business School το 2015.
Και, φυσικά, εδώ και αιώνες, τα παιδιά που γεννιούνται από επιτυχημένους γονείς ενισχύονται από αυτούς – σε ορισμένες περιπτώσεις κληρονομώντας τις αυτοκρατορίες τους και σε άλλες αποκτώντας τις διασυνδέσεις τους.

Για πολλούς, το αποτύπωμα του γονιού τους μπορεί να τους συνοδεύει για όλη τους τη ζωή. Ανεξάρτητα από τις επιλογές που κάνουν, δεν είναι εύκολο να το αποτινάξουν. Ωστόσο άλλα παιδιά μπορεί να το χρησιμοποιήσουν για να βγούνε τα ίδια στο «φως». Στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν τους γονείς τους, δημιουργούν χώρο για τη δική τους ανάπτυξη και την επεξεργασία των συναισθημάτων τους.

Για τον Ράιαν, ωστόσο, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τεταμένη. Αισθάνεται ότι ο πατέρας του συνεχίζει να αποδοκιμάζει την καριέρα του και τη σχέση του, αν και όχι τόσο φανερά πια. Το να μην τον βλέπει συχνά είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγει την υπερβολική επιμονή του πατέρα του.
«Είναι λίγο αμήχανο», λέει. «Αλλά νομίζω ότι τώρα η σχέση μας είναι περισσότερο υγιής».

ΠΗΓΗ:BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος