Τα κοινωνικά δικαιώματα στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών

Βρυξέλλες, Θωμάς Σίδερης

Ο ευρωπαϊκός πυλώνας των κοινωνικών δικαιωμάτων πρέπει να υποστηριχτεί από μια ισχυρή πολιτική συνοχής υποστηρίζουν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών.

Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων θα πρέπει να προωθήσει μια Ευρώπη αειφόρο και χωρίς αποκλεισμούς, να ενισχύσει την καταπολέμηση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και να συμβάλει στη δημιουργία μίας κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών σε γνωμοδότηση που εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της ολομέλειας.

Ο ευρωπαϊκός πυλώνας των κοινωνικών δικαιωμάτων, ο οποίος έχει προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βασίζεται σε 20 αρχές με στόχο την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και πρόσβασης στην αγορά εργασίας, δίκαιων συνθηκών εργασίας, κοινωνικής προστασίας και ένταξης. Στη γνωμοδότηση που συνέταξε ο Mauro D’Atis (IT/EPP), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών επισημαίνει ότι η πολιτική οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής πρέπει να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη στήριξη της σταδιακής εφαρμογής μίας ευρωπαϊκής κοινωνικής ατζέντας, εντός της οποίας αλληλοσυμπληρώννται η ανταγωνιστικότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην εξασφάλιση καλύτερου μέλλοντος για τη νεολαία.

“Λόγω της αύξησης της ανεργίας των νέων και του αυξανόμενου αριθμού ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας τα τελευταία χρόνια, ο ευρωπαϊκός πυλώνας των κοινωνικών δικαιωμάτων πρέπει να χρησιμεύσει για να καταστήσει την Ευρώπη πιο συνεκτική, ανταποκρινόμενη στην κοινωνική διάσταση των αναγκών των πολιτών. Πρόκειται για κοινή δέσμευση και ευθύνη μεταξύ της Ένωσης, των κρατών μελών της, των τοπικών και περιφερειακών αρχών και των κοινωνικών εταίρων. Η πολιτική συνοχής, ως η κύρια μακροπρόθεσμη επενδυτική πολιτική της ΕΕ, πρέπει να συμβάλει στους στόχους αυτούς ως έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”, δήλωσε ο εισηγητής D’Attis, απαντώντας στο αίτημα της #CohesionAlliance που ξεκίνησε τη Δευτέρα.

Ο κ. Maria João Rodrigues, βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αντιπρόεδρος της Ομάδας S & D και εισηγητής του ΕΚ για τον ευρωπαϊκό πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων, δήλωσε: “Βασίζομαι στις περιφέρειες. Πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υλοποίησης του ευρωπαϊκού πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων, δεδομένου ότι οι περιφέρειες ανταποκρίνονται στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών παρέχοντας υπηρεσίες απασχόλησης, πρόσβαση στην κοινωνική προστασία, υγειονομική περίθαλψη και μακροχρόνια επίβλεψη”.

Η εξασφάλιση των μισθών σε τέτοια επίπεδα ώστε να αποφεύγεται η φτωχοποίηση των πολιτών, η εξασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης και η ευθυγράμμιση με την παραγωγικότητα συγκαταλέγονται στις συστάσεις της επιτροπής, με την υποσημείωση ότι πρέπει να τηρούνται οι αντίστοιχες πρακτικές και η νομοθεσία των κρατών μελών. Η γνωμοδότηση υποστηρίζει επίσης την πρόταση της ιταλικής κυβέρνησης για ένα ευρωπαϊκό σύστημα προστασίας από την ανεργία και επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη πρέπει να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για την υλοποίηση του πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η Επιτροπή και το Συμβούλιο παροτρύνονται να θεσπίσουν μέτρα ενθάρρυνσης για τις χώρες που εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην επίτευξη των κοινωνικών στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και στην καταπολέμηση των κοινωνικών ανισορροπιών. Επιπλέον, θα πρέπει να εισαχθεί το κατάλληλο σύνολο εργαλείων για τη μέτρηση και την παρακολούθηση της προόδου που σημειώθηκε, καθώς και για την αξιολόγηση των διακρατικών αποκλίσεων. Η γνωμοδότηση ζητά επίσης να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην αποτελεσματική ένταξη των προσφύγων, των ασυνόδευτων ανηλίκων και των νομίμως διαμενόντων μεταναστών, μεταξύ άλλων μέσω της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης.

“Αναμένουμε τώρα από την Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συμπεριλάβουν τις προτάσεις μας στη διακήρυξη του Γκέτεμποργκ”, ανέφερε ο εισηγητής D’Attis αναφερόμενος στην Κοινωνική Διάσκεψη Κορυφής για δίκαιες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη η οποία θα πραγματοποιηθεί στη σουηδική πόλη στις 17 Νοεμβρίου. Στο Γκέτεμποργκ έχουν κληθεί να συμμετάσχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Περιφέρειες, καθώς και άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, μαζί με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, κοινωνικούς εταίρους και παράγοντες της κοινωνίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος