Kατασκοπευτικά αρχεία αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για προσωπικότητες του Ψυχρού Πολέμου

Array

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες πίστευαν ότι η Σοβιετική Ένωση προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει έναν οστεοπαθητικό του Λονδίνου που εμπλέκεται σε ένα σκάνδαλο σεξ και κατασκοπείας του Ψυχρού Πολέμου ως μεσάζοντα κατά τη διάρκεια της κρίσης των πυραύλων της Κούβας το 1962, όπως αποκάλυψαν την Τρίτη απόρρητα έγγραφα που είχαν προηγουμένως δημοσιοποιηθεί.

Τα πρόσφατα δημοσιευμένα αρχεία της MI5 περιλαμβάνουν μια έκθεση του 1965 σχετικά με το αν Σοβιετικοί κατάσκοποι “έβαλαν το χέρι τους” στη διαμάχη που είναι γνωστή ως υπόθεση Profumo.

Το σκάνδαλο συγκλόνισε τη βρετανική κυβέρνηση όταν ο υπουργός πολέμου Τζον Προφιούμο παραιτήθηκε με ατιμωτικό τρόπο αφού είπε ψέματα στο κοινοβούλιο σχετικά με τη σχέση του με μία κοπέλα ονόματι Κριστίν Κίλερ, η οποία είχε επίσης κάνει σεξ με τον Ευγένιο Ιβάνοφ, αξιωματικό των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών και βοηθό ναυτικό ακόλουθο στο Λονδίνο.

Και οι δύο άνδρες της συστήθηκαν από τον Στίβεν Γουόρντ, έναν οστεοπαθητικό της υψηλής κοινωνίας με συντηρητικούς βουλευτές μεταξύ των ασθενών του, για τον οποίο η MI5 συμπέρανε ότι ήταν σοβιετικός «συνεργάτης».

Στην 15σέλιδη ενδιάμεση έκθεσή της που κατατέθηκε δύο χρόνια μετά το πρώτο ξέσπασμα του σκανδάλου, η MI5 διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν «άμεσες ή έμμεσες αποδείξεις» ότι επρόκειτο για «ένα σοβιετικής έμπνευσης παιχνίδι διάσπασης».

Αλλά αυτή και άλλα αρχεία αποκαλύπτουν μια σειρά από λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση Profumo και τους κεντρικούς παίκτες της, συμπεριλαμβανομένης της επιβεβαίωσης ότι η Μόσχα προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τον Γουόρντ, ως παρασκηνιακό δίαυλο κατά τη διάρκεια της κρίσης των πυραύλων της Κούβας, η οποία έφερε τις ΗΠΑ και τους Σοβιετικούς στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου.

«Κατά τη διάρκεια της κρίσης της Κούβας τον Οκτώβριο του 1962 οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν το κανάλι Ιβάνοφ / Γουόρντ όχι μόνο σε προσπάθειες να λάβουν ανεπίσημες αντιδράσεις από την κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητας», αναφέρεται στην έκθεση.

Πρόσθεσε ότι η Μόσχα χρησιμοποίησε το ζεύγος που συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε ένα γεύμα που φιλοξένησε ο εκδότης της Daily Telegraph για να πείσει τη Βρετανία «να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και, αν είναι δυνατόν, να αποδυναμώσει την αποφασιστικότητα της Δύσης».

Ο Γουόρντ πέθανε το 1963 σε ηλικία 50 ετών μετά από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών, καθώς διώκονταν για εγκλήματα που σχετίζονται με την πορνεία, σε αυτό που οι επικριτές ισχυρίζονται ότι ήταν στημένες κατηγορίες μετά τις αποκαλύψεις του Προφιούμο.

Οι ιστορικοί φέρονται να γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι ισχυριζόταν πως λειτουργούσε ως παρασκηνιακός δίαυλος προς τη Μόσχα, αφού ο Γουόρντ έκανε μια σειρά από ηχογραφήσεις σχετικά με τις δραστηριότητές του μήνες πριν πεθάνει.

Όμως, θεωρήθηκαν αλλοιωμένες επειδή η αστυνομία τον παρακολουθούσε συνεχώς και ο ίδιος ήθελε απεγνωσμένα να καθαρίσει το όνομά του, ανέφεραν οι Times το 2020.

Η ενδιαφέρουσα υπόθεση του Γουόρντ απέκτησε νέα προσοχή εκείνη την εποχή μετά από μια αποτυχία του μιούζικαλ West End για αυτόν από τον Άντριου Λόιντ Γουέμπερ.

Ο διευθυντής του θέατρου αποκάλυψε στην εφημερίδα μυστικά έγγραφα που είχε αποκτήσει, μεταξύ των οποίων και μια άγνωστη μέχρι τότε επιστολή του 1963 που έστειλε ο Γουόρντ στον μελλοντικό πρωθυπουργό των Εργατικών Χάρολντ Γουίλσον από τη φυλακή.

Σε αυτήν, ισχυριζόταν ότι το έργο του ως μεσολαβητής είχε ως στόχο την αποκλιμάκωση της πυρηνικής αντιπαράθεσης.

Οι μνήμες της κρίσης του 1962 αναβίωσαν τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και των φόβων ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα τακτικό πυρηνικό όπλο.

Η επιστολή του Γουόρντ και η υπόλοιπη αλληλογραφία του, καθώς και αντίγραφα των αστυνομικών συνεντεύξεων με τα βασικά πρόσωπα της υπόθεσης Προφούμο, βρίσκονται επίσης στα πρόσφατα ψηφιοποιημένα αρχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Σε δήλωσή της το 1963, η Κίλερ παραδέχτηκε ότι έκανε σεξ με τον Ιβάνοφ μία φορά και με τον Προφούμο “περίπου δύο φορές”, ενώ υπέδειξε ότι ο Γουόρντ εκτελούσε τις εντολές της Μόσχας.

Ο Γουόρντ μου ζήτησε να πάρω πληροφορίες από τον Τζακ (Προφιούμο) για το ότι οι Αμερικανοί δίνουν στους Γερμανούς τη βόμβα”, είπε, αναφερόμενη στα σχέδια για την τοποθέτηση αμερικανικών πυρηνικών όπλων στη Γερμανία.

«Δεν πήρα αυτή την πληροφορία γιατί ήταν γελοία και θα μπορούσε να γίνει μια αστεία υπόθεση», πρόσθεσε.

Οι φάκελοι περιγράφουν επίσης λεπτομερώς τον σύντομο πολυτελή τρόπο ζωής στη Μόσχα του Τζον Βάσαλ, ενός από τους πιο διαβόητους Βρετανούς διπλούς πράκτορες της KGB, σε ένα άλλο εντυπωσιακό κατασκοπευτικό σκάνδαλο της εποχής με αρκετά σκάνδαλα.

Τα αρχεία της MI5 δείχνουν ότι ο Vassall απολάμβανε μια ζωή με κοκτέιλ, τένις και σκι, ενώ ήταν κατώτερος ναυτικός ακόλουθος στη βρετανική πρεσβεία στη Μόσχα από το 1954 έως το 1956.

Ξεκίνησε επτά χρόνια κατασκοπείας για τη Σοβιετική Ένωση όταν εκβιάστηκε εκεί αφού φωτογραφήθηκε με ομοφυλόφιλο σύντροφο του σε μια εποχή που οι σχέσεις μεταξύ ομοφυλοφίλων απαγορεύονταν στην πατρίδα του.

Μετά την επιστροφή του Vassall από τη Μόσχα, συνέχισε την κατασκοπεία ενώ εργαζόταν στο Admiralty – το βρετανικό κυβερνητικό τμήμα που ήταν υπεύθυνο για το Βασιλικό Ναυτικό μέχρι το 1964.

Τα αρχεία περιέχουν φωτογραφίες ενός ντουλαπιού που περιείχε ένα μυστικό διαμέρισμα στο οποίο βρέθηκαν ταινίες με πληροφορίες που είχαν αντιγραφεί από αρχεία του Ναυαρχείου, όταν η αστυνομία έκανε έφοδο στο διαμέρισμά του στο Λονδίνο το 1962.

Άλλα αρχεία δείχνουν έναν βρετανό διπλωμάτη να περιγράφει τον πρώην σοβιετικό δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν μετά τον θάνατό του ως κάποιον που είχε «την ποιότητα του μεγαλείου».

Ο Alvary Gascoigne, ο οποίος υπηρετούσε στη Μόσχα από τον Οκτώβριο του 1951, χαιρέτισε τον διαβόητο ηγέτη που είχε «αλμυρό ρεαλισμό» και «οξυδέρκεια και κοινή λογική» σε σημείωμά του προς το Foreign Office τον Μάρτιο του 1953.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος