Μια πόλη σκιασμένη σε πρόφαση φωτός· η πίσω είσοδος του Εθνικού άλλαζε μεγέθη. Καλεσμένος σε πρόβα. Ο αυστηρός θυρωρός θέλει όλα να τα μάθει -ποιος είστε, πού πάτε, ποιος το κανόνισε-, το μεταλλικό ασανσέρ προσομοιάζει νοσοκομείο· διάδρομοι που οδηγούν στο χάος, στα καμαρίνια, σε γραφεία. Ψηλά ταβάνια να ορίζουν το μέγεθός σου. Και, όταν βρεθείς πίσω από την κουΐντα, εκείνο το ξόρκι που σε συρρικνώνει σε παιδί για άλλη μια φορά· πλασμένο από αστερόσκονη δανεική. Παράσταση σε ειδική πρόβα που αποφεύγει να γίνει γενική.
Τα φώτα πλατείας δεν είναι φώτα πορείας, αλλά ομίχλης. Να τα αποφεύγεις. Άγρια ζώα πλανιώνται στο κείμενο ψάχνοντας φωνές· ζεστάματα· προετοιμασίες. Όλα στα φως, τίποτα στο φως! Σε μια θέση πλάγια στο πεζούλι· μέχρι που με ανακάλυψαν. «Εδώ βγαίνουν ηθοποιοί»· να πάω να παίξω αλλού.
Στη σκηνή δοκίμαζαν ρούχα· δρασκέλιζαν χέρια και πόδια· ανοιγόκλειναν σαγόνια και φώναζαν «ααααα» χωρίς θυμό. Ζέσταιναν τη φωνή με κρύο αέρα, σκέψεις. Στο πρώτο κανόνι το αίμα είχε βρει το δρόμο του: στα βλέμματα αρχικά, βενζίνη σε καρμπυρατέρ.
Ένας διάδρομος με φως. Καινούρια θέση. Υπό γωνία, η προοπτική να υποκλίνεται στις τεθλασμένες. «Περνάνε» τα λόγια και τα λόγια… περνάνε. Με σιωπή, από σιωπή και ανάμεσά της.
Σκηνή πρώτη, δεύτερη. Αλλαγές. Τα τραγούδια μόνο να σπάνε τη σιωπή, σα λέξεις με φτερά σε χαμηλές πτήσεις. Αργότερα θα κλωσήσουν και άλλες σε λάμπες πυρακτώσεως, φθορισμού και αλογόνου. Και άλλες σκηνές, και άλλα τραγούδια, πετάνε ελεύθερα μέχρι να τα πιάσει η καρδιά με δίχτυ τον χρόνο περνάει, τις εποχές που ζωντανεύουν, τα χέρια που στο τέλος θα αντικαταστήσουν το βλέμμα.
Σε μια ταινία χωρίς λόγια, δεν έχεις πολλά να πεις. Για μια βουβή παράσταση σαν και αυτή μπορείς όμως να παραμιλάς.
Στις εποχές που δεν υπάρχει ρεύμα, τα φώτα της πόλης πρέπει να παραμένουν ανοιχτά.
Η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «Τα Φώτα της Πόλης» πραγματοποιείται απόψε, 13 Δεκεμβρίου 2022.
*Ο Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος έγραψε το κείμενο “ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΟ ΝΗΜΑ ΒΩΒΟΥ ΚΑΙ ΟΜΙΛΟΥΝΤΟΣ” που παρουσιάζεται στο πρόγραμμα της παράστασης.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος