Τα Χριστούγεννα στο Μόντε

Το Μόντε/Monde βρίσκεται στην Ουγκάντα. Ένας ορθόδοξος ιερέας που σπούδασε στην Κρήτη και μία ομάδα εθελοντών με το όνομα “Φίλοι του Μόντε/Friends of Monde”, ο καθένας με τον τρόπο του, δίνουν καθημερινά μάχη με την πείνα, τη φτώχεια και την εξαθλίωση στο χωριό αυτό. Η αφήγηση ενός γεγονότος που συνέβη τα Χριστούγεννα πριν 2 χρόνια από τον φωτογράφο των Γιατρών του Κόσμου και μέλος της ομάδας των εθελοντών Φίλοι του Μόντε, Γιάννη Γιαννακόπουλο, μάς συγκίνησε.

Τα Χριστούγεννα στο Μόντε
Η παρασκευή του Χριστουγεννιάτικoυ γεύματος στο σχολείο

Οι Φίλοι του Μόντε είναι μια ομάδα εθελοντών που στηρίζουν τα παιδιά ενός μικρού χωριού στην Ουγκάντας. Οι εθελοντές διοργανώνουν, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, ποικίλες δράσεις με στόχο καλύτερες συνθήκες ζωής για τα παιδιά του χωριού. Από τις 13 έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2019 οι Φίλοι του Μόντε διοργανώνουν ένα xmas bazaar στο κέντρο της Αθήνας, με σκοπό την υποστήριξη του σχολείου του Μόντε και το στρώσιμο ενός γιορτινού τραπεζιού για τα παιδιά του χωριού.

Τα Χριστούγεννα στο Μόντε
Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο σχολείο

Το Mόντε βρίσκεται στην περιοχή Luweero, ένα μικρό χωριό στην Ουγκάντα, που βρίσκεται 2 ώρες βόρεια της πρωτεύουσας Καμπάλα. Στο σχολείο στεγάζονται δημοτικό, γυμνάσιο και ορφανοτροφείο-ξενώνας για τους μαθητές. Στα σχολεία του Monde φοιτούν 1.200 παιδιά, στα οποία παρέχεται καθημερινή σίτιση. Τα 348 παιδιά διαμένουν στο οικοτροφείο του σχολείου.

Ο άνθρωπος πίσω από όλα αυτά είναι ο πατέρας Αντώνιο Mutyaba, ένας ορθόδοξος ιερέας που μαζί με τη σύζυγό του και τα τέσσερα τους παιδιά, δίνουν καθημερινά μάχη με την πείνα, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Ο πατέρας Αντώνιος μεγάλωσε και σπούδασε στην Κρήτη με την βοήθεια του Μητροπολίτη Κισάμου Ειρηναίου –ένας πραγματικός Έλληνας στη μακρινή Ουγκάντα.

Τα Χριστούγεννα στο Μόντε
Πάντα δίπλα στο παιδιά του Monde ο πατέρας Αντώνιος
Τα Χριστούγεννα στο Μόντε
“To παιδί των Χριστουγέννων

Ο φωτογράφος-μέλος του ΔΣ των Γιατρών του Κόσμου, Γιάννης Γιαννακόπουλος, και μέλος της ομάδας “Φίλοι του Μόντε” μάς αφηγείται: «Πριν δύο χρόνια οι γιορτές των Χριστουγέννων μου σημαδεύτηκαν από τη γέννηση ενός παιδιού. Είναι βράδυ παραμονή Χριστουγέννων, η παρέα Friends of Monde ετοιμάζει το γεύμα για τα παιδιά του Σχολείου της επόμενης ημέρας και ακούμε να φωνάζει κάποιος Penny-Penny… (Η Penny Page είναι η νοσηλεύτρια). Λίγο μετά ακούμε το κλάμα ενός κοριτσιού. Αυτή η γέννηση ήταν για όλους μας τα Χριστούγεννα!

Τα Χριστούγεννα στο Μόντε
Χριστουγεννιάτικo γεύμα στο σχολείο του Monde

Τα Χριστούγεννα στην Ουγκάντα είναι μεγάλη γιορτή, ίσως η μοναδική ημέρα που οι οικογένειες, όχι όλες, έχουν κρέας στο τραπέζι τους. Υπάρχει μια οικογενειακή κατάσταση όπου οι δεσμοί είναι δυνατοί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δούμε εικόνες σαν αυτές που έχουμε συνηθίσει. Παρότι είναι σε πολλή δύσκολη θέση, μπορούν και χαμογελούν και χαίρονται αυτές τις μικρές στιγμές ξεγνοιασιάς. Ξέρετε, αυτό που θα σου δώσει στο τέλος την όποια χαρά, είναι το χαμόγελο που σου προσφέρουν αυτά τα παιδιά».

Τα Χριστούγεννα στο Μόντε
Η χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Monde

Η Ουγκάντα των 30 εκατομμυρίων αποτελεί σήμερα μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, με προσδόκιμο μέσο όρο ζωής λιγότερο από 50 χρόνια. Επιπλέον, πάνω από 1,6 εκατομμύρια -το 80% του συνολικού πληθυσμού της βόρειας Ουγκάντα- έχουν εκτοπιστεί και ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας διαρκώς τις επιθέσεις του Αντιστασιακού Στρατού του Κυρίου (LRA). Η ελονοσία, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και

Τα Χριστούγεννα στο Μόντε
Η πηγή νερού στο Monde

οι διάρροιες αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες βρεφικής θνησιμότητας που ευθύνονται για 79 θανάτους παιδιών σε κάθε 1.000 γεννήσεις.

Περισσότερα από 20.000 βρέφη μολύνονται από τον ιό του HIV ετησίως, ενώ εκατομμύρια μένουν ορφανά καθώς χάνουν τους γονείς τους από τον ιό. Ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και σχεδόν το 40% των πολιτών παραμένει πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας.

Xmas bazaar για το Μόντε

Τα Χριστούγεννα στο ΜόντεΟι Φίλοι του Μόντε διοργανώνουν χριστουγεννιάτικο bazaar από την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019 έως και την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019, στον χώρο του Metapolis Gallery, με σκοπό την υποστήριξη του σχολείου στο μακρινό χωριό Μόντε/Monde. Στο bazaar μπορεί κανείς να βρει ποικιλία από χριστουγεννιάτικα δωράκια για μικρούς και μεγάλους, χειροποίητες δημιουργίες με όμορφες συνθέσεις των φίλων του Μόντε (χριστουγεννιάτικα στολίδια, μπισκότα κ.ά) καθώς επίσης και παραδοσιακά χειροποίητα ουγκαντέζικα αντικείμενα, είδη δώρων και τοπικά προϊόντα από την μακρινή Ουγκάντα. Τα περισσότερα χειροποίητα ουγκαντέζικα αντικείμενα είναι φτιαγμένα από φυσικά υλικά και κατασκευάζονται από κοινότητες γυναικών που διαμένουν σε διάφορες περιοχές στην Ουγκάντα, που εδώ και χρόνια στηρίζουν οι Friends of Monde.

Στο bazaar θα προβάλλονται video και φωτογραφίες από το χωριό Μόντε.

Οι Φίλοι του Μόντε θα βρίσκονται εκεί για να συζητήσουν με τον κόσμο και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από το Μόντε.

Είσοδος ελεύθερη

Παράλληλες εκδηλώσεις

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019, 19:00-20:00. Ανοιχτό Δωρεάν Μάθημα Αφρικάνικων

Τα Χριστούγεννα στο Μόντε
Monde: Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο σχολείο

κρουστών με τον Γιώργο Φασόλη. Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους, δεν απαιτούνται γνώσεις μουσικής, παρέχεται όργανο δωρεάν. Πληροφορίες στο kabeiriapercussion@gmail.com ή στο inbox Kabeiria Percussion. Απαραίτητη δήλωση συμμετοχής.

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019, 20:30-22:00. Οι μαθητές της σχολής κρουστών Kabeiria Percussion παίζουν αφρικάνικα κρουστά με τον δάσκαλό τους Γιώργο Φασόλη, για την ενίσχυση του σχολείου του χωριού Monde. Είσοδος ελεύθερη.

info

  • Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019, 17:00-23:00
  • Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019,10:00-23:00
  • Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019, 11:00-18:00

Χώρος: METApolis, Στοά Καϊρη 6 (3ος όροφος), Μοναστηράκι, Αθήνα

Επικοινωνία: τηλέφωνο 694 416 2530 και info@friendsofmonde.gr


** Οι φωτογραφίες είναι του φωτογράφου και μέλους των Γιατρών του Κόσμου, Γιάννη Γιαννακόπουλου. Τον ευχαριστούμε θερμά!

Τα Χριστούγεννα στο Μόντε
Monde: Τα παιδιά του σχολείου διαβάζουν

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος