Σύνοδος ΝΑΤΟ: O συμβολικός στολισμός, τα δώρα των ηγετών, η γευσιγνωσία λαδιού, οι διάσημοι πίνακες

Λεπτομέρειες που έδωσαν έναν ιδιαίτερο τόνο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη παρουσιάζει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Μαδρίτη, Δώρα Μακρή.

Κάθε μία από τις 20 αίθουσες όπου πραγματοποιούνταν οι διμερείς συναντήσεις των ηγετών του ΝΑΤΟ έφερε το όνομα μίας ισπανικής πόλης με φωτογραφίες από εμβληματικά μέρη της Ισπανίας, όπως : Potes (Cantabria), το Κάστρο του Olite (Navarra), το μοναστήρι του San Juan de la Peña (Aragon), το Roque de los Muchachos (Κανάρια Νησιά), το Κάστρο της Almansa (Castilla-La Mancha), Peñíscola (Βαλένθια), Κάστρο Bellver (Βαλεαρίδες Νήσοι), το Castro de Baroña (Γαλικία), οι κήποι Generalife (Γρανάδα Ανδαλουσία), τα τείχη της πόλης της Θέουτα, Caravaca de la Cruz, (περιοχή της Μούρθια), το Υδραγωγείο των Θαυμάτων (Εξτρεμαδούρα), το Vall de Boí, (Καταλονία), Durango (Χώρα των Βάσκων), το Κάστρο του Cornago (La Rioja), το Κάστρο του Manzanares el Real (Μαδρίτη), Segovia (Castilla y León), Cudillero (Αστούριας), ο φάρος της πόλης της Μελίγια και το ηφαίστειο de Taburiente (La Palma).

Σύνοδος ΝΑΤΟ: O συμβολικός στολισμός, τα δώρα των ηγετών, η γευσιγνωσία λαδιού, οι διάσημοι πίνακες
(Juanjo Martin/Pool photo via AP)

Σε μια από τις κύριες αίθουσες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, το «VIP Holding Room», αναρτάται τοιχογραφία που απεικονίζει τον διάσημο πίνακα του Juan Genovés «El Abrazo», (“ Η αγκαλιά” 1976) ως σύμβολο μετάβασης. Επίσης τα περίπτερα της IFEMA που φιλοξενούν τη σύνοδο κορυφής έχουν στολιστεί με 50 ελιές και λεμονιές, ως σύμβολα της ισπανικής ταυτότητας. Στο τέλος της συνόδου, μερικά από αυτά τα δέντρα θα μεταφυτευτούν στους κήπους του Μεγάρου της Μονκλόα ως γωνιά της συνόδου κορυφής.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα λάβουν ως δώρο ασημένια νομίσματα του Εθνικού Νομισματοκοπείου, τα οποία τιμούν την επέτειο της γέννησης του ζωγράφου Francisco de Goya ενώ στις συνοδούς τους δωρίζονται σετ φυσητού γυαλιού που κατασκευάζονται από την Real Fábrica de Cristales de La Granja.

Σύνοδος ΝΑΤΟ: O συμβολικός στολισμός, τα δώρα των ηγετών, η γευσιγνωσία λαδιού, οι διάσημοι πίνακεςΗ Συμφωνική Ορχήστρα του Κιέβου είναι μια ουκρανική κρατική οντότητα που ιδρύθηκε πριν από 40 χρόνια. Τη διευθύνει ο Ιταλός μαέστρος Luigi Gaggero, αποτελείται από 90 μουσικούς οι οποίοι εγκατέλειψαν την Ουκρανία και παρουσιάζουν σε ευρωπαικές αίθουσες συναυλιών την περιοδεία με το έργο «Voice of Ukraine» από τον περασμένο Απρίλιο.

Σύνοδος ΝΑΤΟ: O συμβολικός στολισμός, τα δώρα των ηγετών, η γευσιγνωσία λαδιού, οι διάσημοι πίνακες

Το πρόγραμμα που ερμήνευσαν χθες βράδυ στο ευρωατλαντικό δείπνο εργασίας στο Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης ήταν δύο έργα Ουκρανών συνθετών: «Συμφωνία αρ. 1’ σε ντο μείζονα (κεφ. 1770) του Maksym Berezovsky (1745-1777) και «Melodie» σε ντο ελάσσονα (1981) του Myroslav Skoryk (1938-2020). Οι συνοδοί των υψηλών προσκεκλημένων που δείπνησαν στην Αίθουσα των Μουσών του Μουσείου, παρακολούθησαν μία περφόρμανς για το δράμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύνοδος ΝΑΤΟ: O συμβολικός στολισμός, τα δώρα των ηγετών, η γευσιγνωσία λαδιού, οι διάσημοι πίνακες

Οι ηγέτες της Συνόδου φωτογραφήθηκαν μπροστά στον διάσημο πίνακα του Ντιέγο Βελάθκεθ “Λας Μενίνας” ( 1656)

Το μενού του επίσημου δείπνου στο Μουσείο Πράδο ετοίμασε ο διεθνούς φήμης Ισπανός σεφ Χοσέ Αντρές επικεφαλής της ΜΚΟ “World Central Kitchen”, ο οποίος ζει μόνιμα στις ΗΠΑ (φίλος των Ομπάμα αλλά και των Μπάιντεν) έχει βραβευθεί για την ακτιβιστική του δράση για την υποστήριξή του σε όσους πλήττονται από φυσικές καταστροφές και όχι μόνο. Ο Μπάιντεν τον χαιρέτησε με ιδιαίτερη θερμότητα πριν από το δείπνο στο Πράδο. Πρόσφατα ο Χοσέ Αντρές μαζί με την ΜΚΟ του που ίδρυσε το 2010 φρόντισαν για την παράδοση 60 εκατομμυρίων γευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας και στους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Σύνοδος ΝΑΤΟ: O συμβολικός στολισμός, τα δώρα των ηγετών, η γευσιγνωσία λαδιού, οι διάσημοι πίνακες
Oscar del Pozo/Pool Photo via AP

Το μενού στο Πράδο ήταν : κυρίως πιάτο από αρνίσια σπάλα μαγειρεμένη σε χαμηλή θερμοκρασία με πουρέ λεμονιού. Επιπλέον, με το όνομα «Γεύσεις της Μαδρίτης», το επιδόρπιο συνδύαζε γλυκάνισο από Chinchón, φράουλα από την Aranjuez, γκοφρέτα και βιολέ καραμέλα σε ένα μόνο πιάτο. Νωρίτερα, ορεκτικά από μπακαλιάρο, πορτοκάλι και παντζάρι, αστακός γκαθπάτσο με λαχανικά εποχής, βασιλικό και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της ποικιλίας Arbequina.

-ήμερα, τελευταία ημέρα της συνόδου, οι συνοδοί των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, στις 11 π.μ. επισκέπτονται το Παλάτι μαζί με την βασίλισσα Λετίθια για μια γευσιγνωσία λαδιού και ομιλία για τη μεσογειακή και την υγιεινή διατροφή, και στη συνέχεια θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του Βασιλικού Θεάτρου της Μαδρίτης (Όπερα) που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Παλάτι όπου θα παρακολουθήσουν την πρόβα της όπερας Ναμπούκο του Βέρντι που κάνει πρεμιέρα στις 5 Ιουλίου για 15 μόνο παραστάσεις.

Σύνοδος ΝΑΤΟ: O συμβολικός στολισμός, τα δώρα των ηγετών, η γευσιγνωσία λαδιού, οι διάσημοι πίνακες
(Bertrand Guay, Pool via AP)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος