Συμπαιγνία, εξαπάτηση και Ψυχρός Πόλεμος: Τα πολλά σκάνδαλα που συγκλόνισαν τον κόσμο του σκακιού

Από τις περιβόητες κατηγορίες για συμπαιγνία εναντίον σοβιετικών παικτών το 1962 μέχρι τις κατηγορίες για εξαπάτηση που έκανε ο Μάγκνους Κάρλσεν, το Sky News εξετάζει την ταραχώδη ιστορία του επαγγελματικού σκακιού.

Έχουν περάσει 50 χρόνια από τον πιο διάσημο σκακιστικό αγώνα όλων των εποχών – μια σύγκρουση Ψυχρού Πολέμου που είδε τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση να μάχονται σε μια σκακιέρα.

Ο Αμερικανός Μπόμπι Φίσερ νίκησε τελικά τον παγκόσμιο πρωταθλητή Μπόρις Σπάσκι, αλλά ο αγώνας ήταν πολύ μεγαλύτερος από δύο άνδρες και 64 τετράγωνα. Πάντα ήταν.

Το σκάκι υπάρχει εδώ και σχεδόν 1.500 χρόνια, αλλά τον 20ο αιώνα έγινε ένα όχημα για τις ΗΠΑ και την Σοβιετική Ένωση για να διεκδικήσουν την πνευματική υπεροχή – εν μέσω ισχυρισμών για συμπαιγνία και σκάνδαλο.

Το δημοφιλές παιχνίδι είναι τώρα και πάλι στις ειδήσεις αφού ο νούμερο ένα στον κόσμο Magnus Carlsen έχασε σε μια ανατροπή από τον Hans Niemann και ακολούθησαν ισχυρισμοί για εξαπάτηση εναντίον του Neumann.

Το Sky News ρίχνει μια ματιά σε μερικά από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία του σκακιού και πώς έχει διαμορφώσει τη γεωπολιτική μας.

Ο Μάγκνους Κάρλσεν φωνάζει τον Χανς Νίμαν και λέει ότι η εξαπάτηση είναι μια «υπαρξιακή απειλή» για το σκάκι

Είναι το σκάνδαλο που βρισκόταν εδώ και εβδομάδες και τώρα έβρασε με μια εκρηκτική δήλωση του Μάγκνους Κάρλσεν.

Ο Carlsen, ο σημερινός νούμερο ένα στον κόσμο και ευρέως θεωρείται ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών, αποχώρησε από ένα τουρνουά νωρίτερα αυτό το μήνα μετά την ήττα από τον έφηβο Hans Niemann.

Αργότερα, σε μια διαδικτυακή ρεβάνς εναντίον του Niemann, ο Carlsen παραιτήθηκε αφού έκανε μόνο μία κίνηση.

Οι δυο διαδοχικές ήττες για τον καλύτερο ενεργό παίκτη του παιχνιδιού οδήγησε σε ισχυρισμούς για κλέψιμο εναντίον του Niemann, ο οποίος είχε καταταχθεί σημαντικά χαμηλότερα από τον Carlsen.

Τη Δευτέρα, ο Κάρλσεν εξέδωσε μια καταιγιστική δήλωση στο Twitter λέγοντας ότι πίστευε ότι ο Νίμαν «έχει κλέψει περισσότερο – και πιο πρόσφατα – από ό,τι παραδέχτηκε δημόσια».

Ο Niemann έχει παραδεχτεί ότι είχε εξαπατήσει σε διαδικτυακά παιχνίδια στο παρελθόν, αλλά έχει απορρίψει οποιεσδήποτε προτάσεις το έκανε ποτέ στο σκάκι (προσωπικά) ή ότι χρησιμοποίησε βοήθεια υπολογιστή σε μεγάλο τουρνουά.

1962: Ο Μπόμπι Φίσερ έκλεγε εξαιτίας  μιας σειράς ισοπαλιών με τους Ρώσους

Η κόντρα Carlsen-Niemann μπορεί να βρίσκεται στο επίκεντρο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι το πρώτο σκάνδαλο που πλήττει τον σκακιστικό κόσμο.

Δέκα χρόνια πριν από τον περίφημο αγώνα του με τον Σπάσκι, ο Μπόμπι Φίσερ ισχυρίστηκε ότι οι Σοβιετικοί παίκτες συμπράττουν στο Τουρνουά Υποψηφίων του 1962.

Ο αμφιλεγόμενος παίκτης Φίσερ ισχυρίστηκε ότι οι Σοβιετικοί είχαν συνωμοτήσει για να αποτρέψουν οποιονδήποτε μη Σοβιετικό να κερδίσει το τουρνουά.

Ισχυρίστηκε ότι οι παίκτες που τελικά τερμάτισαν στην πρώτη τριάδα – Τιγκράν Πετροσιάν, Πολ Κέρες και Εφίν Γκέλερ – είχαν προκαθορίσει να φέρουν ισοπαλία και στα 12 παιχνίδια τους μεταξύ τους προκειμένου να διατηρήσουν την ενέργειά τους για το τέλος του τουρνουά.

Σε μια συνέντευξη του 2002, ο Γιούρι Αβερμπάχ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της σοβιετικής ομάδας, επιβεβαίωσε την ύπαρξη του συμφώνου σχεδίασης.

Το σκάκι ως πεδίο μάχης για τον Ψυχρό Πόλεμο

Τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 ο Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και το σκάκι ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές και θεωρούνταν πεδίο μάχης μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και της Αμερικής.

«Για τη Σοβιετική Ένωση, η υπεροχή στη σκακιέρα ήταν μια απόδειξη -όπως το έβλεπαν οι κυβερνήτες της- της ανωτερότητας του σοσιαλιστικού τους συστήματος έναντι του δυτικού καπιταλιστικού συστήματος», δήλωσε ο Ντόμινικ Λόσον επικεφαλής της  Αγγλικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας στο BBC το 2005.

Η νίκη του Φίσερ επί του Ρώσου Σπάσκι είναι ίσως ο πιο διάσημος σκακιστικός αγώνας όλων των εποχών και – εν συντομία – τελείωσε 24 χρόνια σοβιετικής κυριαρχίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Τρεις κορυφαίοι Γάλλοι παίκτες κατηγορήθηκαν ότι προσπάθησαν να εξαπατήσουν μέσω μηνύματος

Τρεις Γάλλοι παίκτες επιπέδου masters απολύθηκαν αφού κατηγορήθηκαν ότι χρησιμοποίησαν ένα περίτεχνο σχέδιο κειμένου για να κλέψουν σε ένα τουρνουά το 2010.

Ο Cyril Marzolo παρακολούθησε τις εξελίξεις μέσω του Διαδικτύου και χρησιμοποίησε λογισμικό υπολογιστή για να καθορίσει την καλύτερη επόμενη κίνηση, ανέφερε το BBC.

Στη συνέχεια, η κίνηση στάλθηκε σε ένα κωδικοποιημένο μήνυμα κειμένου σε ένα άλλο μέλος της ομάδας, τον Arnaud Hauchard, ο οποίος στη συνέχεια θα καθόταν σε ένα συγκεκριμένο τραπέζι στην αίθουσα διαγωνισμών για να κοινοποιήσει την κίνηση στον Sebastien Feller που έπαιζε το παιχνίδι.

Πηγή: https://news.sky.com/story/collusion-cheating-and-the-cold-war

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος