«Στο Γύψο»: Η ταινία animation των Λιζάρδου – Μελάχρη σαρώνει τα βραβεία στα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου

Το 7ο βραβείο της σε φεστιβάλ απέσπασε η ταινία animation μικρού μήκους «Στο Γύψο» των Άκη Μελάχρη και του δικού μας Αλέξανδρου Ρωμανού Λιζάρδου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

«Στο Γύψο»: Η ταινία animation των Λιζάρδου – Μελάχρη σαρώνει τα βραβεία στα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου

Η ταινία, που έχει τιμηθεί με το 1ο βραβείο στο Athens Animfest, τον μακροβιότερο θεσμό του animation στην Ελλάδα, με τον αγγλικό τίτλο «Cast-Outs», έχει ταξιδέψει ήδη σε περισσότερα από 25 φεστιβάλ σε όλον τον κόσμο, από τις Η.Π.Α. και τον Καναδά, μέχρι την Ινδία και τη Μόσχα.

«Στο Γύψο»: Η ταινία animation των Λιζάρδου – Μελάχρη σαρώνει τα βραβεία στα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου

Με βραβεία στις αποσκευές της έφυγε από τα Istanbul Film Awards και το Druk International Film Festival στην περιοχή του Bhutan, το Krimson Horyzon International Film Festival στην Ινδία, το LA Indies στην Καλιφόρνια και το New York International Film Style, Fashion & Women Festival, ενώ έλαβε τιμητική μνεία στα Toronto Film Channel Awards.

«Το φεστιβάλ των Χανίων ήταν και η πρώτη μου επαφή με την ταινία στη μεγάλη οθόνη», μας εξηγεί ο Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος. «Έχοντας ήδη περισσότερες από 25 φεστιβαλικές στάσεις και μετρώντας πλέον 7 βραβεία μαζί με τις τιμητικές διακρίσεις, η χρονική συγκυρία του ταξιδιού της ταινίας με τον εγκλεισμό και τις απαγορεύσεις, δεν επέτρεψε σε κανένα μας να ταξιδέψει μαζί της. Στην Κρήτη για πρώτη φορά συζήτησα με το κοινό, είδα με πιο αυστηρό μάτι όσα λειτουργούσαν και όσα όχι, εξήγησα τα στάδια παραγωγής και τον λόγο που επιλέξαμε να πούμε μια ιστορία που απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Υπήρχε μεγάλη ζεστασιά».

Παρά τις διεθνείς διακρίσεις που ήδη μετράει η ταινία, ο συν-δημιουργός της δηλώνει πως εξεπλάγη όταν άκουσε την ανακοίνωση της βράβευσης στο Φεστιβάλ των Χανίων.

«Η ημέρα της βράβευσης ήταν γεμάτη εκπλήξεις. Αντί να μπω κατευθείαν στην αίθουσα, σπατάλησα λίγο χρόνο αγοράζοντας μερικές cinefil έντυπες εκδόσεις του Φεστιβάλ. Με το που μπήκα στην αίθουσα άκουσα το όνομα μου και ξαφνιάστηκα. Μόλις ανακοίνωναν τη βράβευση της ταινίας «Στο Γύψο». Κουβάλησα πάνω στη σκηνή και τη σακούλα με τα βιβλία που είχα πάρει· από το ξάφνιασμα δεν ήξερα τι θα ήταν καλύτερο να έκανα!»

Η ταινία «Στο Γύψο» μετράει 4 χρόνια από τη σύλληψη στην παραγωγή, ένα ταξίδι που μας εξιστορεί ο Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος: «Ο παραγωγός Άρης Ασημακόπουλος, γενναίος υποστηρικτής των κόμικς και του animation από την Πάτρα, γνωστοποίησε αρχικά στον Άκη Μελάχρη και στη συνέχεια σε εμένα, την επιθυμία του να παράξει μια ταινία μικρού μήκους που στη συνέχεια θα λειτουργούσε ως πιλότος mini τηλεοπτικής σειράς έξι επεισοδίων. Αρχικά μου ζητήθηκε να αξιοποιήσω κάποιες ιδέες και να τις εμποτίσω με ιδέες της ποπ κουλτούρας. Όσο η εμπλοκή μου γινόταν πιο ουσιαστική, μου ζητήθηκε και από τους δύο να συνυπογράψω τη σκηνοθεσία, αφού ήδη για το σενάριο και τα storyboards υπήρχαν σκηνοθετικές οδηγίες. Στο επόμενο βήμα παράξαμε και ένα comic με τους ίδιους χαρακτήρες, το οποίο αποτέλεσε και τη βάση της αφήγησής μας. Το συγκεκριμένο comic όπως και μια καινούρια ιστορία με τους ίδιους ήρωες θα κυκλοφορήσουν στις αρχές της νέας χρονιάς στα αγγλικά και ελληνικά».

«Στο Γύψο»: Η ταινία animation των Λιζάρδου – Μελάχρη σαρώνει τα βραβεία στα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου

Η υπόθεση καταγράφει την περιπέτεια ενός δεσμοφύλακα από την επαρχία που θα καταλήξει ολόκληρος σε γύψο – και θα χάσει τη δουλειά του – όταν δεν καταφέρνει να σταματήσει την απόδραση των κρατουμένων. Με νέα ιδιότητα και πολλαπλά κατάγματα, θα συναντηθεί ξανά με τους κλέφτες. Τελικά, οι δεξιότητες που είχε όσο ήταν αρτιμελής δεν θα φανούν απαραίτητες στην προσπάθειά του να σταματήσει τη νέα τους απάτη· όπως λέει ο λαός μας, ο ψεύτης και ο κλέφτης… τον πρώτο χρόνο χαίρονται.

Δείτε το τρέιλερ εδώ:

Στο Γύψο (2020) teaser from ALEXANDROS ROMANOS LIZARDOS on Vimeo.

Η ταινία «Στο Γύψο» είναι μια παραγωγή της YouNone, εταιρίας παραγωγής και προώθησης comics και animation, ιδιοκτησίας του του Άρη Ασημακόπουλου.

Φωνές χαρίζουν οι Γιώργος Καραμίχος, Νίκος Μύρτου, Σαλίνα Γαβαλά, Τιμόθεος Θάνος, Θανάσης Βισκαδουράκης, Χρήστος Γιακουμόπουλος κ.α.

Την πρωτότυπη μουσική συνέθεσε ο Γιώργος Σιτώτης και το σενάριο συνυπογράφουν οι Γιώργος Κομιώτης και Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος.

Η ταινία είναι αφιερωμένη στον αδελφό του συν-δημιουργού της Άκη Μελάχρη, τον Νίκο, που έφυγε από τη ζωή την ημέρα της δοκιμαστικής ηχογράφησης των φωνών των χαρακτήρων. «Αυτή η απώλεια μας έδεσε περισσότερο και μας πείσμωσε να την ολοκληρώσουμε και να την κάνουμε όσο καλύτερη μπορούσαμε. Αυτό το χιούμορ άρεσε και στον Νίκο, που δυστυχώς δεν πρόλαβε να δει ούτε τα προσχέδια», μας λέει ο Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος.

Όσο για τα επόμενα σχέδια του ίδιου, με την ιδιότητα του σκηνοθέτη, ο Αλέξανδρος Ρωμανός δηλώνει μαγεμένος από τον κόσμο του animation, χωρίς όμως να περιορίζεται σε αυτόν:

«Το animation με έχει μαγέψει. Είναι ένας κόσμος που μόνο η φαντασία μπορεί να θέσει όρια. Η μεθεπόμενη ταινία μου θα είναι και πάλι animation. Η επόμενη είναι μυθοπλασίας και το μεγαλύτερο μέρος της έχει ήδη γυριστεί».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος