Στην Κύθνο της φιλοξενίας (vid)

Με μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις, παρουσιάσεις και άλλες καλλιτεχνικές και παραδοσιακές εκδηλώσεις, το νησί της Κύθνου, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, προσκαλεί τους επισκέπτες του σε μια μεγάλη γιορτή!

Τα Κύθνια 2015 είναι, εκτός από πολιτιστικό γεγονός, και μια τουριστική πρόταση για όσους θέλουν διακοπές ποιοτικών επιλογών. Συναυλίες με σημαντικούς καλλιτέχνες, διαλέξεις γύρω από επίκαιρα θέματα, εσπερινοί στα όμορφα ξωκλήσια της Κύθνου, αναγνώσεις, θέατρο από την τοπική θεατρική ομάδα, παραδοσιακή μουσική από ντόπιους οργανοπαίχτες, συνθέτουν το πρόγραμμα της Γιορτής, που εξαπλώνεται από τη μια άκρη του νησιού ώς την άλλη. Πρόκειται για μια συνάντηση ντόπιων καλλιτεχνών με δημιουργούς καταξιωμένους και της τοπικής κοινωνίας με τους επισκέπτες της Κύθνου, οι οποίοι κατά κύριο λόγο αναζητούν έναν εναλλακτικό τρόπο διακοπών. Η είσοδος του κοινού σε όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

Η Κύθνος της απλότητας

Σε αντίθεση με τα άλλα κυκλαδονήσια, η Κύθνος διατηρεί ανέπαφη την άγρια ομορφιά της, παραμένει αυθεντική, φιλόξενη και γοητευτική μέσα στην απλότητά της. Διατηρεί ακόμα τα ήθη και τα έθιμά της και οι Κυθνιώτες έχουν μια ανοιχτή αγκαλιά για τους επισκέπτες του νησιού.

Η Κύθνος είναι ένα ορεινό νησί, ανάμεσα στην Κέα και τη Σέριφο, σε απόσταση 56 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι του Πειραιά και μόλις 2 ώρες από το λιμάνι του Λαυρίου. Χαρακτηρίζεται από το ανάγλυφο του κυκλαδίτικου τοπίου, η έκτασή του φτάνει τα 99 τ. χλμ. και παρουσιάζει τη γνώριμη εικόνα των νησιών των Κυκλάδων.

Μικρά χωριά χτισμένα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Πλακόστρωτα δρομάκια, κατάλευκα σπίτια, ασβεστωμένες πλατείες, πολυάριθμες εκκλησίες, ανεμόμυλοι, αμέτρητες παραλίες -προσβάσιμες οι περισσότερες-, καταγάλανα νερά και απόλυτη ηρεμία. Αυτή είναι η Κύθνος.

Ιδανικός προορισμός διακοπών για όλους όσοι αγαπούν την απλότητα, την επαφή με τη φύση και βέβαια την παράδοση, αφού στην Κύθνο τα πανηγύρια, το γλέντι με βιολί και λαούτο και ο θερμιώτικος μπάλος δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να χαρούν μαζί με τους ντόπιους έναν άλλο τρόπο ζωής.

Τα δύο μεγαλύτερα χωριά της Κύθνου είναι η Χώρα και η Δρυοπίδα:

Η Xώρα, πρωτεύουσα του νησιού, μαγεύει τον επισκέπτη με το ξεχωριστό χρώμα της. Mικρές πλατείες και γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια με παραδοσιακά εστιατόρια, καφέ μπαρ, ζαχαροπλαστεία και εμπορικά καταστήματα, κάτασπρα σπίτια με χρωματιστές πόρτες και παράθυρα, σκαλιά, καμάρες και στεγάδια, εκκλησίες και ανεμόμυλοι συνθέτουν ένα θαυμάσιο οικιστικό σύνολο.

Η Δρυοπίδα (Χωριό) βρίσκεται στη νότια πλευρά της Κύθνου και απέχει 8 χλμ. από τη Χώρα. Η περιοχή κατοικείται από τα αρχαία χρόνια και μάλιστα έχει διατηρήσει το ίδιο όνομα. Κατά την παραμονή μας στο χωριό θα χαρούμε τον περίπατο στον παραδοσιακό οικισμό. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι όλα τα σπίτια στη Δρυοπίδα είναι διώροφα και σκεπασμένα με κεραμίδι. Σύμφωνα με τους κατοίκους, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η περιοχή έχει μεγάλη παράδοση στην κεραμική τέχνη.

Άλλα χωριά και οικισμοί

Ο παραθαλάσσιος οικισμός Λουτρά απέχει 5 χλμ. από τη Χώρα. Παρά τη σημαντική τουριστική υποδομή της, η περιοχή διατηρεί την παραδοσιακή της ταυτότητα. Ο γραφικός οικισμός είναι χτισμένος γύρω από τους όρμους των Λουτρών, της Αγίας Ειρήνης, του Σχιναρίου και του Μαρουλά. Η περιοχή φημίζεται για τις ιαματικές πηγές της, οι θεραπευτικές ιδιότητες των οποίων είναι γνωστές από τα αρχαία χρόνια.

Οι ιαματικές πηγές της Κύθνου είναι οι μοναδικές των Κυκλάδων. Πρόκειται για δύο θερμές πηγές. Η μία, των Αγίων Αναργύρων, βρίσκεται μέσα στο υδροθεραπευτήριο, ενώ η δεύτερη, η επονομαζόμενη πηγή του Καυκάσου, βρίσκεται σε απόσταση 50 μ. από την πρώτη και η θερμοκρασία της φτάνει τους 52 βαθμούς Κελσίου. Έχει αποδειχθεί ότι τα νερά των πηγών ενδείκνυνται για τη θεραπεία ρευματικών, αρθριτικών και γυναικολογικών παθήσεων. Το υδροθεραπευτήριο των λουτρών είχε επισκεφτεί στο παρελθόν ο βασιλιάς Όθωνας και η σύζυγός του Αμαλία. Στη θέση του οικισμού των Λουτρών βρισκόταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα της Κύθνου.

Στην περιοχή Κεφαλόκαστρου βρίσκουμε τα ερείπια του κάστρου της Ωριάς. Αξίζει να το επισκεφτούμε και να δούμε τα ερειπωμένα σπίτια και τις εκκλησίες της περιόδου εκείνης, καθώς και να θαυμάσουμε την ομορφιά της άγριας φύσης, που είναι μαγευτική.

Το νησί έχει 92 περίφημες αμμουδιές με πιο εντυπωσιακή αυτήν της Κολόνας, όπου μια λωρίδα άμμου συνδέει το νησάκι του Αγίου Λουκά με την Κύθνο. Επίσης, διαθέτει ένα δίκτυο περιπατητικών διαδρομών ανεξερεύνητων και ανεκμετάλλευτων έως τώρα.

Η Κύθνος καλεί τον επισκέπτη να την ανακαλύψει και να γευτεί τις ομορφιές της αιγαιοπελαγίτικης θάλασσας, φθηνά, ποιοτικά και ξέγνοιαστα. Είναι εναλλακτική, καθώς απευθύνεται σε κόσμο που αναζητεί τον ιαματικό και καταδυτικό τουρισμό, ή και τον θρησκευτικό τουρισμό καθώς η Κύθνος είναι πατρίδα της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Κανάλας” τονίζει στο ert.gr η αντιδήμαρχος τουριστικής περιόδου του Δήμου Κύθνου, Γιάννα Φίλιππα.  

Πώς θα φτάσουμε

  • Με πλοίο από τον Πειραιά: Το ταξίδι διαρκεί περίπου 3 ώρες.
  • Με πλοίο από το λιμάνι του Λαυρίου: Το ταξίδι διαρκεί περίπου 1,5 ώρα.

Τι θα φάμε

  • Τυροκομικά προϊόντα της Κύθνου
  • Θερμιώτικο κρασί
  • Αμυγδαλωτά
  • Ντόπιο μέλι
  • Φρέσκο ψάρι
  • Λουκάνικα
  • Παξιμάδια
  • Κάπαρη
  • Παστέλι
  • Παραδοσιακές πίτες

Τι θα δούμε

Σπήλαιο Καταφύκι: Κοντά στο πανέμορφο χωριό Δρυοπίδα, στη θέση Φιρές, βρίσκεται το σπήλαιο Καταφύκι, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδας, με γοητευτικούς λαβύρινθους που κοσμούνται από πολύ πλούσιο και ιδιαίτερα εντυπωσιακό σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο. Η ονομασία “Καταφύκι” προέρχεται από τη λέξη καταφύγιο, γιατί ως τέτοιο χρησιμοποιήθηκε το σπήλαιο στα δύσκολα χρόνια της πειρατείας.

Βυζαντινό και Λαογραφικό Μουσείο: Στην εκκλησία του Αϊ-Γιώργη στη Δρυοπίδα αξίζει να επισκεφτούμε το μικρό Βυζαντινό Μουσείο το οποίο στεγάζεται εκεί. Βρίσκονται συγκεντρωμένα πολύτιμα εκκλησιαστικά αντικείμενα και σπάνιες βυζαντινές εικόνες ανυπολόγιστης αξίας και αισθητικής. Στη Δρυοπίδα βρίσκεται και το Λαογραφικό Μουσείο, στο οποίο μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τη ζωή των κατοίκων των παλαιότερων χρόνων, μέσα από αντικείμενα καθημερινής χρήσης και παραδοσιακές φορεσιές.

Μοναστήρι της Παναγιάς του Νίκους: Σε μικρή απόσταση έξω από τη Χώρα, την πρωτεύουσα του νησιού, βρίσκεται το Μοναστήρι της Παναγιάς του Νίκους. Το μοναστήρι πήρε το όνομά του από τη βυζαντινή Παναγία “Νικοποιός” και είναι χτισμένο, όπως και άλλες εκκλησίες του νησιού, πάνω σε ερείπια αρχαίων ναών. Σήμερα διατηρείται μόνο το καθολικό της μονής που στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, λίγο πριν από το 1821, στέγασε τη μεγάλη Σχολή υπό τον Ελληνοδιδάσκαλο Μακάριο.

Info

  • Δήμος Κύθνου: 22813-61.100
  • Γραφείων Τουριστικών Πληροφοριών: 22810-32.250
  • www.kythnos.gr

Ρεπορτάζ: Τζένη Χαραλαμπίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος