Στ. Κριμιζής για την αποστολή Dart: Tεράστια η σημασία του εγχειρήματος – Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα (video)

Array

H ιστορική επιχείρηση της NASA για εκτροπή αστεροειδούς με την προγραμματισμένη πρόσκρουση του διαστημοπλοίου Dart ανήκει πια στο παρελθόν με τους επιστήμονες να αναμένουν τα επόμενα χρόνια το αποτέλεσμα του εγχειρήματός τους. Ο Σταμάτης Κριμιζής, ερευνητής της NASA και ακαδημαϊκός μίλησε στην ΕΡΤ για το πρώτο κρίσιμο τεστ πλανητικής άμυνας.

«Ήταν όλοι οι νέοι άνθρωποι με τους οποίους είχα γαλουχήσει τα τελευταία 25 χρόνια και είχα προσλάβει τους προϊσταμένους τους και ορισμένοι από τους ανθρώπους αυτούς» ανέφερε ο κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας που ήταν επικεφαλής σε πέντε αποστολές της ΝASA για τους ερευνητές Ομάδες της NASA, που βρίσκονταν στο κέντρο ελέγχου αποστολής στο Μέριλαντ.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» σχολίασε την πρόσκρουση του διαστημικού σκάφους Dart στον αστεροειδή Δίμορφο. Μια άνευ προηγουμένου διαστημική αποστολή που είχε ως σκοπό η ανθρωπότητα να μάθει πώς θα προστατευτεί στο μέλλον  από μια παρόμοια δυνητική απειλή.

Αυτοποιημένη η διαδικασία σύγκρουσης

«Όλη αυτή η πλοήγηση στο τέλος έγινε αυτόματα. Δεν υπήρχε δυνατότητα να την ελέγξει κανείς από το έδαφος και ήταν για πρώτη φορά που δημιουργήθηκε ένα λογισμικό, ειδικά για να κάνει αυτόματη πλοήγηση και να αναγνωρίσει το δορυφόρο από τον αστεροειδή» εξήγησε ο ερευνητής της NASA.

Όπως ανέφερε η σημασία του εγχειρήματος είναι τεράστια για την προστασία της γης καθώς υπάρχουν γύρω στις 10.000 αστεροειδείς που έχουν διάμετρο 140 μ. και παραπάνω. Και όπως διευκρίνισε, ένας αστεροειδής αυτών των διαστάσεων όταν είναι σε συγκρουσιακή πορεία με τη Γη μπορεί να καταστρέψει μια ολόκληρη πόλη ή περιοχή, όπως το λεκανοπέδιο της Αττικής. «Οπωσδήποτε χρειάζεται η ανθρωπότητα να έχει ένα τρόπο για να αμυνθεί» ανέφερε ο κ. Κριμιζής επισημαίνοντας ότι «είναι το πρώτο τεστ που γίνεται για κινητική αλλαγή της τροχιάς ενός ουράνιου σώματος».

Πρόσκρουση με ταχύτητα άνω των 21.000 χλμ.

Σχολιάζοντας την ιστορική αυτή στιγμή για την επιστήμη του διαστήματος ο Έλληνας ακαδημαϊκός δήλωσε ότι μέχρι χθες (26/9) δεν είχε γίνει κάτι ανάλογο. Το σκάφος-καμικάζι, λίγο μικρότερο σε μέγεθος από ένα ΙΧ, έπεσε στις 02:14 ώρα Ελλάδας με ταχύτητα στον αστεροειδή «Δίμορφος» με ταχύτητα ξεπερνούσε τα 21.000 χιλιόμετρα.

Αναλύοντας το πείραμα «Αρμαγεδδών», κόστους 300 εκατ. δολαρίων είπε ότι η μηχανή επαύξησε την ταχύτητά του και χτύπησε τον Tom, διαμόρφωσε μια ταχύτητα 21.966 χλμ/ώρα. «Τώρα θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα γιατί χρειάζεται να μετρηθεί σε βάθος χρόνου» είπε και πρόσθεσε ότι το DART («βέλος», στα αγγλικά, ακρώνυμο του όρου Double Asteroid Redirection Test) ώθησε την τροχιά του «Δίμορφου» πιο κοντά στον μεγαλύτερο αστεροειδή, το «Δίδυμο».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος