Στ. Καλύβας στο Πρώτο: Ζούμε εκλογές κανονικότητας (audio)

«Εκλογές κανονικότητας» χαρακτήρισε τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές 2023, ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, κάτοχος της έδρας Gladstone στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συγγραφέας, μιλώντας με τον Χρήστο Μιχαηλίδη στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης».

«Οι εκλογές αυτές είναι λίγο βουβές, δεν έχουν την ένταση προηγούμενων εκλογών και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Αυτό σημαίνει μια επιστροφή σε μια κανονικότητα όπου οι εκλογές δεν έχουν απαραίτητα κάποιο υπαρξιακό διακύβευμα που να μας κινητοποιεί σε τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να χάνουμε και τον ύπνο μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλύβας.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί στις επιθέσεις που δέχθηκε ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Καλύβας, σημάδεψε την Ελλάδα, πολλές γενιές ανθρώπων. «Δεν άρεσε σε κάποιους αυτό που είπε αλλά μην ξεχνάμε ότι αυτό έγινε άλλη μια φορά με το δίσκο του Το Κούρεμα, όπου δέχτηκε πάρα πολλές επιθέσεις. Η ουσία όμως είναι ότι οι επιθέσεις δεν μένουν. Δεν μένει τίποτα από αυτές. Ποιος θυμάται τις επιθέσεις εναντίον του Χατζιδάκι; Όλοι θυμόμαστε τον Χατζιδάκι και το έργο του. Οπότε έχοντας και εγώ υποστεί επιθέσεις αυτού του είδους, θα έλεγα ότι δεν πρέπει να μας φοβίζουν, ότι στην τελική αυτό που μένει είναι η ουσία, τα λεγόμενα και το έργο. Αυτά έχουν αξία, αυτά έχουν σημασία και ίσως ήταν και μια αφορμή αυτή η ιστορία να ξαναθυμηθούμε τη σημασία του Σαββόπουλου» τόνισε ο κ. Καλύβας.

Μιλώντας για τα «καινούρια» πρόσωπα στις φετινές εκλογές, ο κ. Καλύβας αναφέρθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που για πρώτη φορά ηγείται του κόμματός του σε εθνικές εκλογές και τόνισε το στοιχείο της νοσταλγίας.

«Είχα βρεθεί στο Θησείο τις προάλλες περπατώντας και ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ, δεν το ήξερα και έβγαζε πολύ έντονο το στοιχείο της νοσταλγίας, αλλά όπως συμβαίνει πολλές φορές, η νοσταλγία δεν έχει και μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα, οπότε δεν νομίζω ότι οι πολιτικές συνέπειες της προσπάθειας αναβίωσης του ΠΑΣΟΚ θα έχουν καλό αποτέλεσμα. Και αυτό είναι κρίμα, γιατί πραγματικά νομίζω λείπει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή μια σοβαρή κεντροαριστερή πρόταση και θα έπρεπε να δημιουργηθεί. Βλέπω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια δυσκολία να κάνει αυτή τη μετάβαση, την οποία εγώ πίστευα ότι θα την κάνει πολύ πιο νωρίς και πολύ πιο γρήγορα. Έχει κολλήσει, για λόγους που έχουν πολλές ερμηνείες. Ήταν μια ευκαιρία, ένα κόμμα αποτελεσματικό στον χώρο της κεντροαριστεράς να μπορέσει να αναδυθεί, αλλά δεν βλέπω να συμβαίνει αυτό το πράγμα δυστυχώς» ανέφερε ο κ. Καλύβας.

Σχετικά με την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που σήκωσε ψηλά στην προεκλογική του ατζέντα του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καλύβας επισήμανε ότι υπάρχει το σύστημα στη Γαλλία που λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή επιτρέπει την είσοδο όσων έχουν το απολυτήριο, αλλά εκεί συνυπάρχουν και άλλα δύο σημεία που δεν υπάρχουν στην χώρα μας. Στην Γαλλία, σημείωσε ο κ. Καλύβας, δεν είναι τόσο εύκολο να πάρουν οι μαθητές το απολυτήριο. «Άρα μαθητές που δεν έχουν ενδεχομένως κάποια κατάρτιση και δεν μπορούν να περάσουν τις εξετάσεις του απολυτηρίου δεν μπαίνουν στο πανεπιστήμιο και βέβαια γίνεται μέσα στα πανεπιστήμια ένα τεράστιο ξεσκαρτάρισμα. Δηλαδή μετά τον πρώτο χρόνο, όσοι φοιτητές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν, φεύγουν. Εδώ έχουν μεταφέρει ουσιαστικά την ιδέα αυτή, όσοι υποστηρίζουν το σύστημα του να μην υπάρχει καμία βάση, χωρίς αυτά τα δύο κριτήρια και το απολυτήριο ουσιαστικά το παίρνει όποιος θέλει, ενδεχομένως χωρίς να ξέρει καν να γράψει, μπαίνει με λευκή κόλλα ουσιαστικά. Και πού μπαίνει; Δεν μπαίνει στα καλά τμήματα, μπαίνει σε τμήματα τα οποία υπάρχουν ουσιαστικά για λόγους πελατειακούς για να εξυπηρετούνται κάποιες επαρχιακές πόλεις όπου παριστάνει ότι σπουδάζει, σε ένα πανεπιστήμιο που παριστάνει ότι διδάσκει και μαθαίνει. Αυτό όμως είναι απίστευτη σπατάλη πόρων και επίσης δεν κατευθύνει τα παιδιά αυτά προς ενδεχομένως κατευθύνσεις πολύ πιο προσοδοφόρες και πολύ πιο ταιριαστές στις δεξιότητες που έχουν. Δεν είναι όλοι για να γίνουν υπάλληλοι, χρειαζόμαστε και υδραυλικούς, χρειαζόμαστε και τεχνίτες. Γιατί να μην κατευθυνθούν σε επαγγελματικές σχολές που θα μπορέσουν να αποδώσουν πολύ καλύτερα χωρίς να απογοητευθούν και οι ίδιοι και να δημιουργήσουν αυτό το τεράστιο κομμάτι των φοιτητών που δεν τελειώνουν ποτέ τελικά, με έξοδα και κόστος για όλη την υπόλοιπη κοινωνία. Δηλαδή, πάνω σε αυτή την ιστορία με τις βάσεις, στήνεται και μια υποκριτική ιστορία που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλύβας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος