Ανάμεσα σε 11 ντοκιμαντέρ του είδους του το «Soyalism» κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο της κατηγορίας «Περιβάλλον», στο 21o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Ρεπορτάζ: Αλεξάνδρα Δέδου
Η ιταλική παραγωγή των Στέφανο Λιμπέρτι και Ενρίκο Παρέντι ξεδιπλώνει την εφιαλτική καταγραφή της αμείλικτης καταστροφής της τροφικής αλυσίδας και της συνεχούς διατάραξης του οικοσυστήματος. Σε πρώτο πλάνο έρχεται ο τρόπος με τον οποίο τα δυτικά και κινεζικά χρηματοοικονομικά τραστ κινούν τα νήματα στην αγροτική βιομηχανία παίρνοντας τα ηνία στην παραγωγή σιτηρών, καθώς και κρέατος, ενώ ταυτόχρονα καταφέρνουν να παραγκωνίσουν μικρότερες μονάδες παραγωγής γεννώντας καταστροφικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες.
Δείτε το τρέιλερ:
Το εξέχουσας σημασίας ζήτημα της συνύπαρξης του ανθρώπου με τη φύση, διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με την κατηγορία Περιβάλλον και το βραβείο WWF να έχει πλέον καθιερωθεί. Το ελληνικό τμήμα της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης διατηρώντας ενεργό ρόλο τα τελευταία χρόνια στο θεσμό, προσπαθεί να φέρει στο προσκήνιο την αμφίδρομη σχέση ανθρώπου-φύσης, και να αναδείξει τόσο την αρμονική της πλευρά, όσο και τις δραματικές συγκρούσεις που όλο και πιο έντονα πλέον βιώνει.
«Αισθανόμαστε ιδιαίτερα περήφανοι και ευγνώμονες για τη συνεργασία μας με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, καθώς ανοίγει την αυλαία και φέρνει στη μεγάλη οθόνη το κρίσιμο θέμα της συνύπαρξης του ανθρώπου με τη φύση», δηλώνει ο Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος επικοινωνίας της WWF Ελλάς. «Ήδη συζητάμε μάλιστα την ποιοτική αναβάθμιση αυτής της συνεργασίας και του Βραβείου WWF Ελλάς και ελπίζουμε πως θα είναι ακόμη πιο ορατή από την επόμενη χρονιά. Για εμάς, τόσο η ευκαιρία να ενθαρρύνουμε δημιουργούς που αναδεικνύουν περιβαλλοντικά θέματα με τη δική τους ιδιαίτερη ματιά, όσο και η αφορμή για αφύπνιση που αυτά τα ντοκιμαντέρ φέρνουν, είναι ο βασικός λόγος που συμμετέχουμε σε αυτόν τον εξαιρετικό θεσμό».
«Ουδέν καλό αμιγές κακού» χαρακτήρισε με ένα σύντομο τίτλο το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ ο σκηνοθέτης Λευτέρης Φυλακτός, ο οποίος ήταν και μέλος της κριτικής επιτροπής του φετινού Φεστιβάλ. «Μου προκάλεσε έκπληξη το πόσο περίπλοκο και οικουμενικό είναι το θέμα κατανάλωσης κρέατος και ανησυχία για την άγνοια μας σχετικά με την προέλευση των τροφών που καταναλώνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης όταν ρωτήθηκε ποια συναισθήματα του προκάλεσε το «Soyalism».
Μέσα απ’ το εν λόγω ντοκιμαντέρ το κοινό ενημερώνεται για διάφορα φλέγοντα ζητήματα, τα οποία αγνοεί στην καθημερινή του ζωή, όπως για παράδειγμα τις επιπτώσεις της υπερ-καλλιέργειας σόγιας στους μικρο-παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, καθώς και της χρήσης της στην εκτροφή ζώων, γεγονός που έχει άμεση σχέση με την ποιότητα των κρεάτων. Η συγκέντρωση του εμπορίου τροφής και κρεάτων σε έξι μόνο εταιρίες, σε συνδυασμό με τον παραλογισμό της μεταφοράς σόγιας από την Βραζιλία για εκτροφή γουρουνιών στην Κίνα, είναι ακόμα μερικά από τα ζητήματα που θίγει ο «Σογιαλισμός».
«Αν αναλογιστεί κανείς τους πόρους του πλανήτη που απαιτούνται για να υποστηρίξουν τη διατροφή ενός διαρκώς αυξανόμενου και ολοένα πιο «απαιτητικού» παγκόσμιου πληθυσμού, σίγουρα μπορεί να καταλάβει του λόγου το αληθές. Κι όμως, η απειλή αυτή παραμένει αόρατη στους περισσότερους από εμάς», σχολίασε ο Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος επικοινωνίας της WWF Ελλάς.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του WWF σε 11.000 πολίτες από 10 χώρες, μόλις το 9% των συμμετεχόντων κατανοεί την έκταση του προβλήματος. Ανησυχητικό μάλιστα, είναι ότι οι νέοι ηλικίας 18 – 24 είναι λιγότερο ενήμεροι για το θέμα, με το 40% εξ αυτών να θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι ασήμαντο, ενώ το 11% εκτιμά ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
«Το Soyalism λοιπόν έρχεται να αποκαλύψει ορισμένες από τις σημαντικότερες πτυχές αυτής της αόρατης απειλής», συνεχίζει ο Ιάσονας Κάντας. « Καταφέρνει – μέσα από ένα ερευνητικό ταξίδι σε ολόκληρο τον κόσμο – να ρίξει μια διεισδυτική ματιά στον παραλογισμό του παγκόσμιου συστήματος διατροφής και της υπερκατανάλωσης κρέατος, να αναδείξει τις επιπτώσεις του στη φύση και σε όλους εμάς και εν τέλει να αποτελέσει μια γροθιά στο στομάχι για να αλλάξουμε πορεία. Παρότι λοιπόν δυσκολευτήκαμε πολύ μεταξύ των 11 συμμετοχών, με χαρά του απονείμαμε το Βραβείο WWF Ελλάς για την κατηγορία Περιβάλλον».
Μπορεί όμως να συμβάλλει ο κινηματογράφος στην απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης; «Είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να σώσει τον εαυτό της και τον πλανήτη και στο WWF είμαστε πεπεισμένοι ότι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Σε αυτόν τον δρόμο είμαστε υποχρεωμένοι να αφηγηθούμε και να μοιραστούμε τις ιστορίες που έχουν πραγματικά σημασία. Αυτές που θα μας οδηγήσουν σε δράση. Το ντοκιμαντέρ, μέσα από την αλήθεια, αλλά και τη δύναμη της εικόνας είναι ίσως καλύτερο «μέσο» για να φτάσουν αυτές οι ιστορίες σε όλους μας, να μας συγκινήσουν και – εν τέλει – να αλλάξουν ρότα στην πατημασιά μας», σχολιάζει σχετικά ο υπεύθυνος επικοινωνίας της WWF.
«Το ντοκιμαντέρ έχει την δυνατότητα να αφυπνίσει συνειδήσεις αλλά και να κινητοποιήσει άτομα και ομάδες. Χρειάζεται όμως προσοχή στον τρόπο με τον οποίο το επιδιώκει», υπογραμμίζει ο σκηνοθέτης Λευτέρης Φυλακτός, ο οποίος θέτει ορισμένα ερωτήματα για προβληματισμό: «Τα ντοκιμαντέρ που προκαλούν ενοχές πόσο αποτελεσματικά είναι; Αυτά που χρησιμοποιούν το ανθρώπινο δράμα για να συγκινήσουν πόσο αποτελεσματικά είναι; Πόσο “δέον” είναι να απευθύνεται ένα ντοκιμαντέρ στο θυμικό και πόσο πιο “αντικειμενικό” γίνεται εάν απευθύνεται στην λογική;»
Αναμένεται ότι το «Soyalism», που κατάφερε να κινήσει το ενδιαφέρον τόσο των ανθρώπων της τέχνης, όσο και του εθελοντισμού θα εγείρει επίσης την περιέργεια του κοινού, με αποτέλεσμα την ορθή ενημέρωση, τη συνειδητοποίηση του προβλήματος και ακολούθως την ευαισθητοποίηση των θεατών για ένα εξαιρετικά επίκαιρο και θέμα ζωτικής σημασίας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος