SOS εκπέμπει ο βυθός του Αιγαίου: Τι καταδεικνύει ο καθαρισμός των ακτών στην Αλόννησο

«Συναντήσαμε μια πιο αισιόδοξη εικόνα στο νησί της Αλοννήσου, δεδομένου ότι συνήθως ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια εικόνα που μας σοκάρει ανά την Ελλάδα, γιατί δυστυχώς στη χώρα μας δεν έχει καθαρούς βυθούς», επισήμανε μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews “PRIME” και τον Ηλία Σιακαντάρη ο Eπικεφαλής της ομάδας Aegean Rebreath, Γιώργος Σαρελάκος, αν και έχει γίνει αλίευση έως και 250 τόνων απορριμάτων από τις ακτές το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ο ίδιος πρόσθεσε, ακόμη:

«Σε όλες τις επιχειρήσεις που κάνουμε ουσιαστικά δεν βρίσκουμε τίποτα διαφορετικό από αυτά που καταναλώνουμε στην ξηρά. Μην ξεχνάμε ότι το 80% περίπου των απορριμμάτων που παράγουμε στην ξηρά καταλήγουν στη θάλασσα (…)

Η βασική μας επιδίωξη σαν οργανισμός είναι να καταστήσουμε σαφές προς τις τοπικές κοινωνίες ότι η θάλασσα είναι ο μεγαλύτερος πλούτος που έχουν. Εχουμε δει νησιά στον κόσμο να καταστρέφονται λόγω της θαλάσσιας ρύπανσης. Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου θετική όσον αφορά την επιβάρυνση (…)

Στα περισσότερα νησιά που επιχειρούμε, ο βυθός στα λιμάνια είναι καλυμμένος πλήρως από πλαστικά και απορρίμματα. Δεν βλέπουμε ούτε καν ίζημα.

Επειδή έχουμε μια πολύ μεγάλη βάση δεδομένων, τα στοιχεία μας δείχνουν ότι οι περιοχές όπου βρίσκονται τουριστικά νησιά, νησιά μάλλον με ισχυρό ρεύμα τουρισμού είναι και τα πιο επιβαρυμένα.

Σχετικά με τα θαλάσσια πάρκα, όλα ωραία και καλά οι εξαγγελίες και οι θεωρίες. Στην πράξη όμως έχουμε δει ότι υπάρχει η νομοθεσία. Ήδη υπάρχει υφιστάμενη νομοθεσία η οποία δεν τηρείται, δεν μπορούμε να μιλάμε για θαλάσσια πάρκα όταν δεν έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για την προστασία τους.

Ευτυχώς η κατάσταση της Αλοννήσου μπορώ να πω ότι μετά από κάποια χρόνια έχει πια ισορροπήσει. Από όσο γνωρίζουμε σε συζητήσεις μας με την τοπική κοινωνία και τις τοπικές αρχές πήρε χρόνια, αλλά αυτό χάρη στις προσπάθειες των τοπικών εταίρων (…) Η κοινωνία των πολιτών, ιδρύματα που δραστηριοποιούνται οργανώσεις (δρουν), όχι όμως επειδή υπήρχε μια στρατηγική συγκεκριμένη σε κεντρικό επίπεδο (…)

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μία στρατηγική συγκεκριμένη για το θαλάσσιο περιβάλλον. Όχι μόνο δεν τηρούνται αυτά που έχουν ψηφιστεί, δεν υπάρχει καν μία συγκεκριμένη στρατηγική. Επίσης, υπάρχει μία λανθασμένη νοοτροπία ότι ο,τιδήποτε μπορούμε να εξαγγείλαμε μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως (…)

Πρώτα πρέπει να καλλιεργήσουμε το έδαφος για να καταλάβουμε τι εστί ένα θαλάσσιο πάρκο και ποια τα οφέλη. Μετά να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία. Απαιτείται διαβούλευση με τους τοπικούς εταίρους.

Ας μην ξεχνάμε ότι και στην περίπτωση της Αλοννήσου υπήρχαν σοβαρές αντιδράσεις από την αλιευτική κοινότητα κάποτε (…)».

Πρόσθεσε, ακόμη:

«Σκοπεύουμε αυτό το δίκτυο μπλε δήμων να καταστεί ν αποκτήσει και ευρωπαϊκό χαρακτήρα. Νομίζω ότι είμαστε κοντά και σε αυτό, ώστε και η χώρα μας να δείξει ένα καλό παράδειγμα στην Ευρώπη.

Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, διότι είναι ένα δίκτυο που ενώνει την κοινωνία των πολιτών με την τοπική αυτοδιοίκηση, την αλιευτική κοινότητα, τα ακαδημαϊκά ινστιτούτα. Οπότε είναι στο χέρι αν θέλετε, της κεντρικής διοίκησης αυτό το πράγμα να το αξιοποιήσει και να αποτελέσει μια διαφήμιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο (…)».

«Φροντίστε τον τόπο όπου ζει η κοινότητά σας γιατί αυτή είναι μόνο μια κοινότητα και αν σε κάθε νησί είχε το ίδιο ενδιαφέρον για την φροντίδα του περιβάλλοντος θα είχαμε την κατάσταση της Αλοννήσου σε πολύ περισσότερα νησιά», ανέφερε η εθελόντρια δύτης Θεοδώρα Φρανσίς.

Δείτε εδώ όλα όσα ειπώθηκαν στο ΕΡΤNews:

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος