Το σκάνδαλο των email οδηγεί σε παραίτηση την πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος (video)

Αποστολή-Ανταπόκριση Νίκος Τσιμπίδας – ΗΠΑ

Οι εκλογές στις Η.Π.Α αυτή τη φορά δεν θα είναι οι συνηθισμένες. Όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις κρύβουν εκπλήξεις και σκαμπανεβάσματα αλλά η εκλογική αναμέτρηση του 2016 τείνει να έχει μόνο τέτοια.

Από τις ανατροπές και τις εκπλήξεις των προκριματικών εκλογών των 2 κομμάτων, φτάσαμε στα Συνέδρια και…τα σκάνδαλα τους. Οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν να αντιμετωπίσουν το σκάνδαλο της Μελάνια Τράμπ με την αντιγραφή, κατά πως φάνηκε, αποσπασμάτων της ομιλίας της Μισέλ Ομπάμα (που είχε δώσει στο Ντένβερ το 2008) από τη σύζυγο του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών.

Το ζήτημα αυτό έγινε ένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης όλου του Συνεδρίου στιγματίζοντας το καθοριστικά. Οι Δημοκρατικοί, το Συνέδριο των οποίων ξεκινάει σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν το σκάνδαλο… Ντέπυ.

Όπου email και σκάνδαλο

Το σκάνδαλο των email οδηγεί σε παραίτηση την πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος (video)Η Ντέπυ Βάσσερμαν Σούλτς, είναι η πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος. Η Ντέπυ Βάσσερμαν Σούλτς, είχε υποσχεθεί και δηλώσει επανειλημμένως πως θα είναι απολύτως ουδέτερη καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας των προκριματικών εκλογών του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η Ντέπυ Βάσσερμαν Σούλτς, φέρεται να μην κράτησε τελικά την υπόσχεση της. Και λέμε φέρεται, μιας και δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα όλος ο όγκος των 20.000 emails που υπεκλάπησαν από τους server του Δημοκρατικού Κόμματος. Αυτά όμως που δόθηκαν στην δημοσιότητα από τα Wikileaks αποτελούν ισχυρές ενδείξεις (και για πολλούς αποδείξεις) ότι η Ντέπυ Βάσσερμαν Σούλτς μαζί και με άλλα στελέχη του Κόμματος κατέβαλαν συνεχείς και επίμονες προσπάθειες να υπονομεύσουν (κάποιοι λένε, να σαμποτάρουν) την προεκλογική καμπάνια του Μπέρνυ Σάντερς.

Το σκάνδαλο των email οδηγεί σε παραίτηση την πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος (video)Ήταν κάτι που το στρατόπεδο των οπαδών του Σάντερς το υποστήριζε για μήνες. Έβλεπε το Δημοκρατικό Κόμμα, υπό την καθοδήγηση της Σουλτς να φέρνει συνεχώς εμπόδια και δυσκολίες στην διαδικασία στις προκριματικές εκλογές.

Πότε με διάφορα τυπικά κολλήματα που εμπόδιζαν νέους ψηφοφόρους να προσέλθουν στην κάλπη, πότε με ανεξήγητη και αδικαιολόγητη έλλειψη οργάνωσης στα εκλογικά κέντρα και πότε με ευθείες παρεμβάσεις στελεχών στην εκλογική εκστρατεία. Τα email που αποκάλυψε ο χάκερ Guccifer 2.0 επιβεβαίωσαν τόσο τις υποψίες του επιτελείου του Σάντερς, όσο και τους ισχυρισμούς των οπαδών του.

O άθεος Σάντερς στην πυρά του κόμματος

Το σκάνδαλο των email οδηγεί σε παραίτηση την πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος (video)Από τα email φαίνεται πως η Σούλτς μαζί με διάφορα άλλα στελέχη, ενημέρωναν off the record επιλεγμένους δημοσιογράφους και Μέσα για αδυναμίες και τρωτά σημεία που θεωρούσαν ότι είχαν εντοπίσει στην πολιτική ή την ρητορική του Σάντερς.

Μάλιστα σε ένα email γίνεται η πρόταση να ανατεθεί σε κάποιον δημοσιογράφο να πιέσει τον Σάντερς στο θέμα της θρησκείας μιας και υπήρχε η πεποίθηση πως είναι άθεος, αλλά το κρύβει. Στο email διατυπώνεται ο ισχυρισμός πως μια τέτοια αποκάλυψη θα είχε ολέθρια αποτελέσματα για τα ποσοστά του Σάντερς σε πιο συντηρητικές πολιτείες.

Ο Σάντερς εδώ και μήνες ζητούσε την παραίτηση της Σουλτς, όταν ακόμα η νίκη της Χίλαρι δεν είναι σίγουρη. Η παραίτηση δεν ήρθε κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών αλλά φαίνεται πως θα έρθει σύντομα, αμέσως μετά τη λήξη του Συνεδρίου.

Οι πληροφορίες λένε πως η Σουλτς ήταν απρόθυμη στο να υποβάλει την παραίτηση της και χρειάστηκαν πολλές ώρες πίεσης για να το κάνει ενώ κάποιοι υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να παρέμβει και ο Μπαράκ Ομπάμα. Τελικά φαίνεται πως η Σουλτς πείστηκε και θα παραιτηθεί την εβδομάδα μετά τη λήξη του Συνεδρίου των Δημοκρατικών. Επιπλέον, το όνομα της αποσύρθηκε από τον κατάλογο των ομιλητών που ήταν προγραμματισμένοι να μιλήσουν σήμερα.

Η ενότητα ζητούμενο και στους Δημοκρατικούς

Το σκάνδαλο των email οδηγεί σε παραίτηση την πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος (video)Σήμερα, είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν, μεταξύ άλλων, η Μισέλ Ομπάμα αλλά και ο Μπέρνυ Σάντερς.

Η Μισελ Ομπάμα αναμένεται να δώσει μια πιο ανθρώπινη καταγραφή της διακυβέρνησης Ομπάμα και να δώσει το στίγμα της συνέχειας που θέλει να εκπροσωπήσει η Χίλαρι Κλίντον.

Με ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Μπέρνυ Σάντερς. Θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα εξαπολύσει μια ολομέτωπη επίθεση στον Ντόναλντ Τράμπ, αλλά όλοι περιμένουν να δουν αν μετά και τη δημόσια στήριξη του στην Χίλαρι Κλίντον θα πάει ένα βήμα πιο πέρα καλώντας πλέον ανοιχτά και ευθέως τους ψηφοφόρους του να την στηρίξουν, παραβλέποντας ίσως, το θέμα με τα email.

Όπως και να ‘χει η ομιλία Σάντερς θεωρείται κλειδί για το στίγμα ενότητας που θέλει να εκπέμψει το Δημοκρατικό Κόμμα το οποίο θέλει να δείξει ότι είναι πιο συσπειρωμένο από τους Ρεπουμπλικάνους οι οποίοι έχουν ταλαιπωρηθεί από το διχαστικό κλίμα που επικράτησε στο δικό τους συνέδριο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ